Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

В името на голямата си вдъхновяваща цел тя работи, според сътрудниците си, денонощно и изтощително, почти без да приема храна. Така според ген. Бончев постепенно се стига до фаталния край. За него в смъртта й няма никакви мистерии, конспирации или криминални нюанси: „Истината е, че тя бе на Боровец. Тодор Живков отиде, за да я накара пред него нещо да хапне. Бе решил да остане там, докато тя не започне да се храни нормално. Дотогава Людмила бе на сокове, пиеше по някоя чаша мляко – с две думи, беше на своите изтощителни диети. Доколкото знам, край нея имаше медици, но те разчитаха, че баща й ще успее да я накара да изпълни препоръките им.”

От спомените на хора от обкръжението й е известно, че Живков я е поканил на обяд, но тя отказва под претекст, че има много работа.

„Качва се на колата и се прибира в София – обяснява ген. Бончев. – За мен самият й начин на живот водеше до пълно изтощение на организма, което някои впоследствие се опитаха да изкарат, че е самоубийство.“

Според ген. Бончев дъщерята на Живков е работила на високи обороти, непрекъснато, почти без почивка и този режим, съчетан с оскъдната й диета, е довел до фаталния край.

Ген. Бончо Бончев се е отдал на земеделието, обграден от любимите си хора.
СНИМКА: ПЕТЯ МИНКОВА
Ген. Бончо Бончев се е отдал на земеделието, обграден от любимите си хора. СНИМКА: ПЕТЯ МИНКОВА

Политическият й съветник Костадин Чакъров, който си отиде преди 5 години, също приживе не вярваше в конспиративните теории. Той споделяше, че Людмила Живкова му е искала непрекъснато библиографски справки за Майстора, за да не изостава работата й по книгата, посветена на 100-годишнината му. 30-ина дни преди това тя е информирала Чакъров, че тръгват на „лов за картини“. Затова той с основание питаше – ако някой е решил да слага край на живота си, дали ще има такива амбиции и дали ще се интересува от такива детайли в работата си?

Людмила Живкова прокарвала смелите си идеи, благодарение на близките контакти със семейството на Леонид Брежнев.
Людмила Живкова прокарвала смелите си идеи, благодарение на близките контакти със семейството на Леонид Брежнев.

„Людмила Живкова по цял ден работеше, пишеше, не можехме да я изкараме дори да хапне – спомни си пред „24 часа-168 истории“ бившият директор на ловно стопанство „Кормисош“ Христо Христов, който години наред е от близкото обкръжение на Живков. – Затова ние заведохме децата на Пампорово да ги разходим. Тя бе истински работохолик! На моменти ни се струваше, че сякаш бе успяла да надникне в бъдещето.“

Това още веднъж потвърждава тезата на Костадин Чакъров, че през последния месец Людмила Живкова е изглеждала суперпреуморена. Но заедно с това е имала поне два повода за отчаяние.

Първият, за който приживе свидетелстваше и Чакъров, е, че тя много преди юли 1981 г. е разбрала, че във фонд „Културно наследство“ стават нередни неща. По негови спомени тя го е питала, но той й отговорил да се обърне за информация към Петър Младенов, койтоотговарял именно затова.