Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стопкадър: НОВА ТВ
Стопкадър: НОВА ТВ

Всички медии в русия са под контрола на Кремъл. Или чрез близки до Путин, или чрез определени структури. И ако си журналист в Русия, нямаш друг избор освен да работиш в тази система. 

Това заяви в интервю за "Събуди се" по NOVA TV Марина Овсянникова, която преди година в националния ефир на руската телевизия прекъсна новинарската програма с плакат „Не на войната срещу Украйна”.

Тогава Овсянникова беше редактор в Первый канал със стаж от 20 години.

Тя разказа, че когато се появила в ефир, била "безразсъдно смела".

"В този момент за мен нямаше значение какво ще се случи с мен. Пред очите на всички нас започна да се извършва най-ужасното и чудовищно престъпление - военната агресия над независима Украйна. И тази война лежи на съвестта на един човек - Владимир Путин и неговото обкръжение. И в този момент – беше невъзможно да замълча.", разказа тя. 

По думите ѝ Русия се е превърнала в тоталитарна държава, начело на която стоял диктатор, а хората били изплашени да протестират.

" Никой не искаше да бъде жертва на политически репресии. И стигнахме до момента, в който сега е опасно дори с роднините си да говориш на тази тема. Сега процъфтява доносничеството и дори те могат да направят донос срещу теб.", каза Овсянникова. 

За появата си в ефир с плаката тя решила внезапно. Първо смятала да протестира на улицата, но сметнала, че протестът няма да е ефективен. 

"Така реших да се възползвам от служебното си положение – и да подготвят протеста си в живия, национален ефир. Буквално ми трябваха няколко дни. В неделя нарисувах плаката, записах видеообращение и в понеделник отидох на работа. Това беше първият работен ден и бях наясно, че ако не го направя тогава, след това няма да имам тази възможност.", разказа журналистката. 

Когато излезнала от студиото, я очаквало цялото ръководство на телевизията. Накарали я да напише обяснение за постъпката си и че го е направила  по собствено желание.

"Там аз написах „че всички те са военни престъпници, защото се занимават с пропаганда и мястото на всички тях е на съдебната скамейка на международния съд в Хага”. Спомням си изплашения поглед на моят шеф, който беше в шок от всичко, което се случи. Буквално коридорите на нюзрума се напълниха със служители от пресслужбите. Започнаха да ме разпитват. И повече от 24 часа ме държаха затворена. Нямах достъп до адвокат и до близките си.", разказа тя. 

В този момент обаче не била изплашена.

"Но просто и аз бях в емоционален шок. Бях изплашена не толкова от последствията, а от начина, по който се държаха с мен. Държаха ми ръцете и краката толкова дълго време, че дори си спомянм, че не можех да пия вода след това. Те постоянно ме питаха за кого работя. Защо на плаката има думи и на английски език? Коя е държавата, която ми плаща, за да протестирам? Кой ме е спонсорирал, за да изляза в национален ефир. Аз има казах, че никой не ми е платил. И има дума, която се нарича „съвест” – нещо непонятно за тях. И няма къде и защо да търсят скрити мотиви. Но нямаше значение от моите думи, защото само след седмица по телевизията обявиха, че работя за британските спецслужби и посолство. Въпреки че никога през живота си, не съм била там. Поредна дезинформация", каза тя. 

Колегите и били изплашени и единственото, което направили, е да и изпращат съобщения в подкрепа. Не липсвали и хейт и обвинения. Тези, които я подкрепили публично, били обвинени, че работят за западните спецслужби и били уволнени малко по-късно.

За част от хората в Русия, Марина, казва, че я смятат за предател и и изпращали гневни съобщения. Другата част я смятали за герой.

"Имаше и вълна от колеги, които се застъпиха за мен по телевизията. Но как да ви кажа, бързо осъзнаха, че в сегашните условия няма да имат шанс да си намерят работа, защото всички медии в русия са под контрола на Кремъл. Или чрез близки до Путин, или чрез определени структури. И ако си журналист в Русия, нямаш друг избор освен да работиш в тази система.", казказа още Марина. 

"Тази война в момента раздели милиони семейства в Русия. Дъщеря не разговаря с майка си, баща със сина си, защото имат различни позиции за войната. И моето семейство не е изключение. Дъщеря ми тръгна с мен, но синът ми остана в Русия. За него аз съм предател на родината. Но неговия баща работи за Кремъл, за „Русия днес”. Така, че не е изненада това.", каза още тя.

Тя казва, че за да каже истината, загубила всичко - дома, работата, половината си семейство.

"Най-вече загубих и родината си, защото едва ли скоро ще мога да се върна. Обявена съм за международно издирване и ако се върна - ще ме вкарат в затвора.", разказа журналистката, която в момента се намира във Франция. 

Нейна биографична книга ще излезе през май в България, вече е преведена на 7 езика. 

Там тя описва как за 20 години телевизията в Русия се била превърнала в мощна машина за промиване на мозъка на хората.

"През 2003-а година, когато започнах работа, „Первый канал” беше информационен канал, но с всяка следваща година, отстъпваше място на пропагандата, за да стигнем до 24 февруари 2022-ра.", каза тя.