Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Макар че доскоро Сталин е бил момчето за всичко на Троцки и близките до Ленин Лев Каменев и Григорий Зиновиев, след смъртта на вожда, чрез подмолни интриги той настройва всички срещу Троцки. Йосиф Висарионович добре е запомнил завета на Ленин – ако оставиш врага, той ще се върне на власт, затова трябва да го убиеш, за да не може да ти отмъсти.

Десантът D-Day от една страна осигурява окончателната победа над Хитлер, от друга - не допуска Сталин да превземе Европа.
Десантът D-Day от една страна осигурява окончателната победа над Хитлер, от друга - не допуска Сталин да превземе Европа.

Изфабрикувани са обвинения и троцкистите са обявени за новите противници, които ще бъдат преследвани докрай. Под влиянието на новия шеф на НКВД (комисариата, чийто бъдещ наследник ще е КГБ) Николай Ежов, Сталин е убеден, че около него, а и в целия СССР гъмжи от предатели.

Така започва големия терор, при който

трябва да бъдат

ликвидирани всички

троцкисти и партийци,

които са били против издигането на Сталин. През 30-те години са привиквани в Москва всички интернационалисти, за да бъдат разстреляни или хвърлени в лагери, където загиват в адски мъчения или са убивани с глад.

През 1936 г. идва ред и на масовата чистка в партията. Започват процеси срещу ветераните болшевики и бившите шефове на тайната полиция. Повечето завършват с екзекуции без съд и присъда. Изтезавани са стотици, които в мъките си дават показания за други, и така Терорът обхваща целия СССР.

Заповед 00447 от 30 юли 1937 г. на НКВД разкрива, че основните жертви на кръвожадната чистка отново са селяните, свещениците, монасите и бивши благородници, оцелели по някакво чудо при червения терор на Ленин. Според руски историци арестуваните са най-малко 1,7 млн. души, от които 700 хил. са разстреляни веднага. От тях стотина хиляди са били болшевики -

прегрешението им е било,

че са били част от

партията на Ленин.

Разбира се, всичко това е опаковано в подходяща “идеология” за враговете в партията. Още повече комунистите губят войната в Испания срещу ген. Франко и това дава нови аргументи на Сталин да обяви, че срещу червените е в ход заговор и виновните за провала трябва да бъдат сурово наказани.

Започва етническо прочистване, като масово са ликвидирани чужденците в СССР, след което

идва ред

на армията

Сталин трябва да е абсолютно сигурен, че тя никога няма да се обърне срещу него. Избивани са всички инакомислещи и Сталин създава свой елит от младежи, предани единствено и само на него. Сред тях са Алексей Косигин и Леонид Брежнев, който ще управлява страната години наред до края на 1982 г.

Изглежда, споменът от двете кървави чистки е бил толкова ярък, че никой не е смеел да посегне на властта на Брежнев дори когато е било видимо, че той дори физически не е в състояние да управлява.