Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полк. проф. Димитър Недялков КАДЪР: bTV
Полк. проф. Димитър Недялков КАДЪР: bTV

"Имаме начален етап на световен военен конфликт. Много хора, аз се присъединявам към тях, определят пълномащабната война в Украйна като глобална война".

Това каза пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот, историк и преподавател във Военната академия "Георги Ст. Раковски". Той уточни, че от 2014 г. в Украйна се водят активни военни действия, които са ескалирали и деескалирали, а от 24-ти февруари 2022 г. се води пълномащабна война.

"Тя има преки препратки не само с територията на Украйна, а и с различни точки в света, където случващото се, зависи от хода на бойните действия на войната в Украйна", подчерта проф. Недялков.

Според историка и преподавател във Военната академия нито Владимир Путин, нито Джо Байдън говори за мир.

"Оръжието е инструмент на войната. Даването на оръжие е наливане на керосин в огъня. Това е парадигма във военната наука", обясни той.

По думите на проф. Димитър Недялков България е пряко заинтересована от това в Украйна час по-скоро да започнат мирни преговори:

"Когато говорим за даване на оръжие, винаги трябва да си представяме, че наши братя загиват и от двете страни. От двете страни на фронта се бият българи - за едната и за другата кауза".

"Траен мир е относително понятие. Войната е перманентното състояние на света. Винаги могат да се изброят дузина военни конфликти в света, които продължават да тлеят и там да се водят военни действия. Ескалацията и деескалацията зависят от настройката на т.нар. велики сили. ... Мирът винаги е компромис", коментира още той.

Най-исканото крайно състояние от Русия е налагане на пълен контрол на цялата територия на Украйна, смята проф. Недялков.

"Минималното, с което ще се съгласи Москва, е присъединяване само на териториите, гласувани на референдум", добави той.

Година война в Украйна: Подкрепа за Киев, осъждане на Москва и нови санкции
ЕС - единен в подкрепата си за Украйна, но твърде разделен как да бъде осъществена
Възпоменания в цяла Украйна на първата годишнина от войната
Проф. Димитър Недялков подчерта, че България е страна от първата линия и трябва да се грижи за териториалната си цялост и "да притежава необходимия военен потенциал, за да изпълнява своите мисии и задачи, които не са ни отменени от колективната система за сигурност":

"Българската армия изостана с модернизацията. Това води до загуба на способности дори да защитаваме собствената си територия"