Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Етнографският музей в Несебър е типична черноморска къща.
Етнографският музей в Несебър е типична черноморска къща.

Има ли опасност Несебър да изгуби статута си на град в Списъка на световно културно наследство? Една от причините за това би било липсата на План за опазване и управление на Старинния град, съобщава БНР. Местни жители започнаха сами да организират информационни срещи и обществени обсъждания, за да запознаят хората със случващото се. Гражданите не желаят Несебър да загуби статута си на град на ЮНЕСКО, защото местните жители са важна част от наследството, а това е видно от международни конвенции.

Затова, че Несебър може да попадне в „застрашен списък“, а след това да бъде изваден, алармира в края на годината тогавашният министър на културата Велислав Минеков. Именно ръководеното от него ведомство трябва да изготви нов план, след като предишният остана в миналото. Вече е изготвено заданието за него, но в него прави впечатление и друго изречение

„…от 1986 г. насам са настъпили има редица незаконни интервенции при структури от 19 век и нови сгради, реализирани в разрез със Закона за културното наследство…“

Но, връщайки се на плана, той трябва да бъде приет праз тази година. Неприемането на документа ще застраши статута на града към ЮНЕСКО, каза Кръстьо Пеев от Обществения съвет - Несебър.

„В момента има ново задание. То трябва да приключи до юни месец. Всъщност, това е напрежението, за което министерството на културата говори, че ако до юни месец тази година не бъде приет и гласуван плана за управление, Несебър ще влезе в една процедура по загубване на своя статут. Това не е еднозначно събитие, в което ние спираме да бъдем град на ЮНЕСКО, но започва една процедура, която, в даден момент, след известен период от време, може да доведе до нашето отпадане като такъв.

Готовият план трябва да премине през обществено обсъждане и да бъде приет и от гражданите, иначе няма да се официализира, посочи Кръстьо Пеев.

Междувременно Министерството на културата (МК) изготви Доклад за състоянието на съхраненост на „Старинен град Несебър“, който обхваща периодът 2021 - 2022 г. На информационна среща, проведена през изминалия уикенд в морския град, той беше представен пред местни жители от Георги Шишманидов, председател на сдружението „Месемврия 2020“. Докладът, който обобщава какво е свършило министерството, държавата и общината, вече е предаден на ЮНЕСКО. Ето и някои от акцентите от Георги Шишманидов:

„ЮНЕСКО настоятелно призовава държавата - членка да разработи стратегия за бъдещето на Несебър, основана на устойчиво, съвместимо и справедливо развитие на града и на изключителната световна стойност на ценността и да я предостави в Центъра за световно наследство за разглеждане от консултативните органи. Какво са свършили МК и Община Несебър? На основание на чл. 17 от Закона за културното наследство, в който са указани правомощията на кметовете и на общините да организират, координират осъществяването на политика за опазването на културното наследство на територията на съответната община, Община Несебър, с договор от 5 септември 2022 г., е възложила изготвяне на стратегия за културното наследство на територията на общината, със срок за изпълнение 1 декември 2022 г. Тази стратегия, на Община Несебър, трябва да бъде съгласувана с гражданите и да се потърси мнението на гражданите и какво виждане имат и те“, посочи Шишманидов.

Тоест, стратегията вече трябва да е готова, но присъстващите не знаеха за нея. И още - в доклада се посочва, че трябва да има междуведомствена комисия в която влизат всички заинтересовани институции, в която да се обсъждат политики и предложения на старинния град. Такава комисия има, от миналата година. В нея влизат различни министерства и държавни структури.

„В тази комисия, има една точка, в която председател на комисията е министърът на културата и има една точка, в която той трябва да се допитва до мнението на местните общности, на гражданското общество. До момента не знам за такова допитване. В началото на януари написах едно писмо до г-н Минеков, който вече не е министър на културата, за да имаме контакти с министерството, но нямам отговор. Сега ще напиша ново, до новия министър на културата“, поясни той.

Георги Шишманидов подчерта, че Планът за опазване и управление трябва да се прави съвместно с местните общности, защото те са част от този град. Иначе, в изготвеното задание към него, са планирани обществени обсъждания, които трябва да се проведат 1 месец след изготвянето на плана. За тази дейност е даден срок от 6 месеца, но не се знае дали процесът е започнал.

БНР се обърна с въпроси и към Община Несебър. Градът няма да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО на Световно културно наследство, заявиха от общината. Процедурата предвижда стъпка за включване в списък със застрашени обекти, допълват от Община Несебър. Това ще бъде предотвратено с изработването и приемането на План за опазване и управление на Старинния град, подчертават от администрацията. Относно сроковете за това, от Община Несебър посочват, че изготвянето му е ангажимент на Министерството на културата, което се е заело с разработването на документа. Именно в заданието за него е посочено, че има редица незаконни интервенции по стари и нови сгради. От общината посочват, че преписките се движат от ДНСК. Обществени обсъждания ще има, след като планът бъде готов, казват още от администрацията.