Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Пеканов СНИМКА: Йордан Симеонов
Атанас Пеканов СНИМКА: Йордан Симеонов
  • Регулаторите в България трябва да вземат мерки още преди влизането ни в еврозоната, за да няма спекула от търговците с цените, както направиха отделни вериги в Хърватия, каза служебният вицепремиер по управлението на европейските средства
  • Ако направим стъпките по съдебната реформа, това ще ни помогне и по преговорите по всички други реформи
  • Синдикатите и работодателите ще участват заедно с Министерството на енергетиката в изготвянето на позицията защо България не може да изпълни ангажиментите по затварянето на въглищните централи

Ако бъде одобрено членството на България в еврозоната през юли, от август цените у нас ще бъдат двойни - в лева и в евро.

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв. 

Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова бе в Загреб, разговаря с институциите там и черпим опит как да избегнем част от проблемите, които са се случили, потвърди той.

През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната. Това зависи от дали сме бъдат покрити двата оставащи критерия - инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително, както и трябва да бъдат приети 3 закони, за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети, предупреди Пеканов.

За момента датата за членството ни в еврозоната - 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, допълни служебният вицепремиер.

Действително в първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия видяхме спекулации с цените на места в отделни търговски субекти. Това е основният проблем - отделни търговски субекти да спекулират, да използват тази възможност, за да повишават цените, предупреди Пеканов.

Това означава активиране и ясни политики на различните регулатори в България - Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, още преди въвеждането на еврото ще трябва да вземат сериозни мерки, за да защитят крайния потребител и да не се прехвърля върху него повишение в цената, категоричен бе вицепремиерът.

Той разказа, че в Хърватия се налагат сериозни глоби, което ще доведе до това търговските обекти да не прилагат такива практики. А и информации в медиите ще доведе до натиск това да не се случва и това е допълнителен метод, по който пазарът ще бута цените надолу, обясни Пеканов.

Видях информационната кампания на "Възраждане" за референдума - те лансират куп митове и неверни факти. Като това, че ще се откажем от паричната си политика - ами ние сме се отказали от нея през 1997 г. с влизането в борда, което се приема от обществото, защото донесе стабилност, коментира още Пеканов.

Трябва да направим крачка към интеграция, за да можем да участваме в тези решения, които се взимат във Франкфурт, а само асимилираме в момента. Ще повишим участието си в процесите, ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризите, банковата ни система ще бъде по-силна. Това виждаме и от оценките на различни агенции, които казват, че когато влезем, ще се повиши още повече кредитния рейтинг. Това води до намаляване на лихвите по кредите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се качват, обясни вицепремиерът.

Преборихме се за първия транш от плана за възстановяване и той е много важен, защото с него започва реализацията на всички тези проекти, коментира Пеканов. Той е информирал ЕК за решението на парламента, който задължи кабинетът да предоговори закриването на въглищните централи. Обяснил съм и ясната позиция на България, че докато ситуацията във енергийната сфера е такава - въглищните централи правят изключително високи финансови резултати, които държавата използва отчасти и за компенсациите, както и докато българската енергетика произвежда и ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента, допълни вицепремиерът. Все още не ни е върнат отговор, но неформално ни е ясна следващата стъпка - ще трябва да бъде подготвено обосновано искане, позиция на България  защо тези ангажименти не може да бъдат изпълнени в текущата ситуация. Това ще се подготви от министерството на енергетиката и други институции следващия месец.

Все още нямаме официален отговор от Брюксел, защото те все още търсят по кой член от регламента, по кой механизъм ние да вървим към такова предоговаряне, обясни Пеканов. В така зададените срокове от парламента трудно ще получим отговор от ЕК. Защото оценката на това обосновано искане, след като то бъде изпратено, отнема около 2 месеца. Започваме отначало, затова смятах, че това трябва да върви с допълнителните преговори.

Не смятам, че ЕК може да ни санкционира - всичко друго извън решението от парламента, се движим напред да го изпълняваме - всички инвестиционни проекти и всички закони. И ще бъде един много ключов ход, ако приемем някои закони. Ако направим стъпките по съдебната реформа, това ще ни помогне и по преговорите по всички други реформи, обясни Пеканов.

Няма по принцип процес, в който социалните партньори участват в изготвянето на плана, те обикновено биват консултирани. Но смятам, че тук трябва да направим компромис и да включим както синдикатите, така и работодателите, да участват заедно с Министерството на енергетиката в изготвянето на тази позиция, коментира вицепремиерът.

Чух, че "Възраждане" ми нямат доверие, аз също им нямам, защото имаме различни цели - аз смятам, че България трябва да е силна държава, която защитава позициите си, но да е европейска, по-силна икономика, която да е в крак с процесите, те смятат, че ние трябва да сме извън тези процеси. Но по отношение на това тяхно искане - за включване на синдикатите, аз ще го уважа, обясни Пеканов.

От 17-те закона, които служебното правителство е вкарало в парламента по плана за възстановяване, само 5 са приети. Това е изключително разочароващо за мен, сподели Пеканов. Ще ни трябват още 3 парламента явно, за да ги приемат всичките. И постави акцент върху механизма за контрол и разследване на главния прокурор, защото от 10 г. ни питали за него. Имаше един месец да се приеме този закон - вижте хартиената бюлетина как мина, каза вицепремиерът и призова за извънредно заседание на правната комисия, за да може да се приеме и на второ четене закона до края на седмицата.

Другият важен закон, с който даде пример, е за ВЕИ-тата. 3 г. сме се забавили с транспонирането на този закон и ще ни наложат глоби, предупреди той.

Пари ще получаваме, когато сме постигнали резултати. Досега са приети 5 закона, когато се приемат и останалите 12, тогава можем да искаме пари, допълни той.

България и в момента си има един чудесен, отличен премиер, спекулации могат да се правят всякакви, коментира Пеканов по повод слуховете, че той може да е следващият служебен премиер. Президентът Румен Радев обаче вече обяви, че това ще е пак Гълъб Донев.

Съсредоточил съм се върху важните теми - как да бъде представена по-добре България в Европа, допълни Пеканов и отказа да разкрие дали ще е част от следващия кабинет. Разговаряме често с Румен Радев, заедно бяхме вчера в Перник, но нека президентството поднесе цялата информация, допълни той.