Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Танк Т-72
Танк Т-72

  • 9 месеца след новината на полска медия, цитирана у нас от “24 часа”, но отречена тогава от военния министър Драгомир Заков, агенция “Блумбърг” я повтори и пак разлюля държавата
  • Президентът Радев е бил изненадан, а военното министерство категорично обяви, че не е продавало или предоставяло подобна техника на държави от НАТО
  • Сделките са неофициални и все още не се знае коя българска компания е изнесла към Прага техниката, преди тя да тръгне към Киев. Не е ясно дали е имало и кой е посредникът

9 месеца след новината, че български военни самолети са стигнали до Украйна, която през май 2022 г. полска медия съобщи, а “24 часа” цитира, сюжетът бе повторен в понеделник, но агенция “Блумбърг”.

Държавата ни отново зажужа как точно сме продавали оръжие, след като за първи път официално това се случи едва в началото на 2023 г. и то, след като парламентът задължи служебното правителство на Гълъб Донев.

Според неофициални източници

“прясната-стара” новина на “Блумбърг” е изненадала дори върховния ни главнокомандващ

Румен Радев. Президентът сутринта връчи мандата на Корнелия Нинова, която по онова време като вицепремиер и партньор на “Продължаваме промяната” категорично и често отричаше да има българско оръжие в Украйна.

Според “Блумбърг” обаче 14 български щурмови самолета Су-25 все пак са стигнали до Украйна в помощ на войната ѝ срещу Русия. Като с тях украинците са получили и български танкове Т-72, 152-милиметрови гаубици и друго тежко въоръжение. Пратките са стигнали до Украйна реално не пряко, а по схема - България продава на съюзник от НАТО, а той праща оръжията в Киев.

Пътят бе описан в понеделник от “Блумбърг”. Според агенцията

14 български бомбардировача Су-25 са продадени на държава от НАТО,

която ги е предоставила на Украйна, като името на посредника не се споменава. За информацията си “Блумбърг” се позова на нидерландския аналитичен проект Oryx.

Новината от този понеделник изненада служебното правителство. Първо външният министър Николай Милков каза, че не знае нищо за подобни сделки. А в късния следобяд от Министерството на отбраната обявиха пред БНТ: “Министерството не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна”.

Заради уточнението “предназначени за Украйна” “24 часа” изпрати запитване дали въобще в последните пет години са продавани и на кого цели или на части самолети Су-25. До редакционното приключване на броя няма отговор.

Според източници от оръжейния бизнес щурмовите самолети са изнесени през май, когато на власт бе правителството на Кирил Петков. Още тогава “24 часа” съобщи новината, но от МО, ръководено от Драгомир Заков, отрекоха.

Схемата, описана през май, включваше продажба на българските Су-25 на части, които след това са били сглобени отново, а готовите бомбардировачи са предоставени на Украйна. През май 2022 г. това бе обявено първо от полското интернет издание Defense.pl, като се подчертаваше, че България е единствената държава от бившия Източен блок, а в момента член на НАТО, която разполага с подобна сериозна бройка от съветските щурмови самолети. През май обаче от военното министерство бяха категорични, че тези “СУ-25, за които се твърди, че е получила Украйна, не са от България”.

Новината от май 2022 г., че наши Су-25 са предадени на Украйна, дойде, след като повече от 2 месеца се обсъждаха тройни сделки - държави като Полша, Словакия и България дават на Украйна свои стари съветски изтребители МиГ-29 и Су-25, а в замяна получават от САЩ нови натовски самолети. Първа в тези триъгълни операции бе Полша. Подобни схеми се обсъждаха и за ракетите С-300, каквито Словакия даде на Украйна, а в замяна получи “Пейтрйът”.

Реално нито старото, нито сегашното ръководство на отбранителното министерство дават грешна или невярна информация, категоричен е източник на “24 часа” от МО. Машините са продавани като въоръжение с отпаднала необходимост,

често пъти дори през борсови сделки и никой не е питал купувачът за какво

ще ги ползва. Точно както от началото на войната се изнася българско оръжие за Украйна - сделките официално не са с Киев, въпреки че самолетите летят от българските летища до Полша, където се разтоварват и оръжието отива в Украйна, описва маршрутите нашият източник.

Само в периода януари-август миналата година България изнесе оръжие за над 2,3 млрд. евро въпреки клетвите на тогавашната министърка на икономиката Корнелия Нинова, че не продаваме на Украйна.

Официално България изпрати оръжие в помощ на Украйна едва в началото на тази година, след като служебното правителство бе задължено от парламента да го направи. Списъкът с помощта бе засекретен, но служебният министър на отбраната Димитър Стоянов бе категоричен, че в него не е включено тежко въоръжение и авиация.

Освен 14-те щурмови самолета Су-25 България е продала в Украйна и танкове Т-72, както и далекобойни 152-милиметрови гаубици, твърди анализът на нидерландския център Oryx. Официално и такива сделки не са правени, но всъщност и те са минали по схемата на Су-25. Танковете например са купени от Чехия, която ги е подарила на Украйна. Пак Чехия е закупила и гаубици от България и отново ги е дала на Киев. В нидерландския доклад се твърди, че отново Прага е купила от България и ракетни установки. Като нидерландците се позовават на оръжията, които Украйна е зачислила във въоръжените си сили.