Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опитите да се въздържаме може да са опасни за кръвоносните съдове и тъпанчето

Най-честата причина за кихане е хрема, един от първите симптоми на простуда или грип. Кихането е защитна реакция на дихателните органи към дразнители. Може да се появи, ако частици прах попаднат в носа. Понякога тялото реагира така на миризми, на цигарен дим или парфюм. Човек киха, за да изчисти лигавицата на носната кухина от алергени, прах и дразнещи вещества като черен пипер, например.

Кихането е рефлекс. Първо се дразни носната лигавица, след това сигналът отива към продълговатия мозък и "дихателния център", а предните корени на гръбначния мозък го предават на дихателните мускули. Човек поема дълбоко въздух, мекото небце се повдига, езикът се притиска към твърдото небце. Така се затварят назофаринкса и устната кухина, както и очите. Интересен факт е, че не може да кихнем с отворени очи и с отворена уста.

През пролетта се наблюдава сезонен ринит, когато е възможен контакт с прашеца на цветята и дърветата. Може да кихаме до 20 пъти без спиране, но щом контактът с алергена се преустанови, кихавиците спират.

Ако излезем на студен въздух, след като сме били в топла стая, също може да се разкихаме.

Приблизително

25% от хората имат "рефлекс на леко кихане",

което възниква, когато гледат слънцето или ярка светлина.

Някога нарочно са кихали, защото в момента, когато се случва това, въздушната вълна преминава през свода на носоглътката и въздейства на кръвоносните съдове там. Това активира лимбичната система в мозъка, която отговаря за емоциите. Ето защо след кихане човек изпитва прилив на сила и жизненост.

Модата на изкуственото (принудително) кихане се появява през ХVII век, а нейните законодатели са богати парижани. По-късно се разпространява в цяла Европа и продължава около два века. За да кихат, хората са смъркали емфие. В Русия особено са го обичали императриците Елизабет Петровна и Екатерина II.

Какво повелява етикетът?

Прието е да кихаме в хартиена носна кърпа, която след това се изхвърля и ръцете се измиват. В краен случай може да кихнем, като прикрием устата зад лакътя си. Това не бива да става само с ръка, без шал, защото всички бактерии ще попаднат върху дланите ни. По време на кихане се създава високо налягане, така че мощни въздушни струи да отстранят всички дразнители от носната кухина. Скоростта на този поток е голяма, около 130 км/ч, и ако човек не покрие носа си, пръските достигат на разстояние до 2 метра.

Обикновено пожелаваме здраве на кихащия, тъй като в средновековна Европа това е било симптом на опасни болести като чумата. И за да не се превърне кихането в лош знак, римляните пожелавали на кихащия здраве.

Според Аристотел главата е мястото, където се събират мислите и чувствата на човек, неговата душа, а кихането е неволно излизане на мисли, натрупани в главата. Много хора вярвали, че по време на кихане душата напуска тялото през носа и за да не я отнесе дяволът, си казвали: "Бог да те благослови". Така правят британците, а германците си казват: "Бог да ти е на помощ". Тази фраза се появява благодарение на папа Григорий Велики, който заемал поста по време на чумната епидемия - именно така той се обръщал към кихащите в негово присъствие.

Всяка нация си има свои традиции и фрази, които обичайно се използват, когато някой кихне. Във Франция след първото кихане казват "За твое здраве", след второто – "За твоята любов", а след третото – "Нека те да са вечни". В Япония или Корея пък кихащият трябва да се извини на другите, а те да се преструват, че не са забелязали "грешката" му.

В България не е прието да кажем на някого "Бъдете здрави" при кихане в ресторант, автобус, кино или други обществени места. Не го правим и на работното място. Пожелаваме "Наздраве" само в кръга на близки хора - роднини или приятели.

В нашата култура е прието да сдържаме физиологичните си импулси, но лекарите не препоръчват да спираме кихането. Това е вредно, тъй като високото налягане, което се създава по време на процеса, може да доведе до

разкъсване на микросъдове

в носа

или очите и да причини главоболие.

Ако човек киха поради настинка или грип, веднага щом болестта премине, този симптом изчезва. Кихането не причинява сериозна вреда на тялото, въпреки че теоретично, макар и изключително рядко, човек може да умре от него, ако то провокира кръвоизлив.

Задържането на кихането може да е опасно. Лекарите предупреждават, че това може да доведе до усложнения като перфорация на тъпанчето, разкъсване на церебрална аневризма. Така че, кихайте със здраве!