Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Така този изумителен герой обикаля почти всички дворове на Европа и както говорят писма, дневници, хроники и други писмени свидетелства от епохата, Сен Жермен познава всички известни личности от своето време. Така твърди и историчката от Лондон Изабел Купър-Окли, изследвала неговия живот, маршрути и познанства.

"Трябва да подчертаем, че граф Сен-Жермен е познавал лично всички големи личности от Европа – казва тя. - А с някои от тях е бил и близък – това са принцовете Лобковиц, Кауниц, граф Зобор, Максимилиан Йозеф фон Ламберг. Бил е ценен от френските крале и от Екатерина Велика, от монарсите на Испания и Португалия, на Швеция и Дания. Участва в много войни, в няколко революции, посетил е три континента. Бил е художник, композитор, полиглот, с огромна култура на философ и ерудит, способен да удиви и респектира и най-образования си и умен събеседник..."

Друго интересно свидетелство за знаменития граф ни предлага и великият любовник и авантюрист Джакомо Казанова, оставил ни своите забележителни "Мемоари", едно не само интересно, но и ценно четиво за XVIII век. Ето как определя той Сен-Жермен: "Този човек бе наистина едно

уникално явление, едно чудо, винаги готов да удиви и изненада света около него. Беше учен, лингвист, даровит музикант, рисуваше талантливо, познаваше химията и биологията, като мъж беше представителен, елегантен, привличаше неудържимо жените."

Това пише Казанова през 1757 година в Париж, след като известно време общува с графа.