Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казанова също свидетелства за необичайните способности на Сен Жермен, въпреки че не бил щастлив от конкуренцията му.
Казанова също свидетелства за необичайните способности на Сен Жермен, въпреки че не бил щастлив от конкуренцията му.

Сен Жермен изумявал, като казвал, че е на 300 г. и знае тайната на универсалната медицина

Легендарна личност, сравняван е с Казанова и алхимика граф Калиостро. Поради съперничество плейбоят не харесва графа, към когото изпитва нескрита неприязън, но не може да не признае в мемоарите си:

"Той ми се стори невероятен човек,

който винаги ме изумяваше. Твърдеше най-сериозно, че е на 300 години и знае тайната на универсалната медицина. Че е господар на четирите елемента и е в състояние да разтопи диаманти." В спомените си той описва мистериозния граф като изключителен маг, химик, композитор и музикант.

"Този човек бе наистина уникално явление, винаги готов да удиви и изненада света около себе си. Беше учен, лингвист, даровит музикант, рисуваше талантливо, познаваше химията и биологията, като мъж беше представителен, елегантен, привличаше неудържимо жените..." Това пише Казанова през 1757 г. в Париж, след като се запознава и за известно време общува с графа.

Графиня Д'Адемар пък споделя:

"Впечатляваше всички с големите си познания

в областта на медицината, биологията, химията, точните науки, владеенето на гръцки и латински. Хората се питаха

откъде се е появил този интересен мъж,

къде е роден, какъв е произходът му? Но той не даваше никакъв отговор на тези въпроси. Не знаехме дори малкото му име и точната му възраст. Изглеждаше дълго време на около 45 и много години след това не остаря. Хората стигнаха до заключението, че е пил някакъв еликсир на младостта и безсмъртието, който го предпазваше от болестите и старостта. Никога не боледуваше..."

Според редица свидетелства графът е живял най-малко 200 години, не остарявал или това се е случвало незабележимо. Запазени са много негови портрети, рисувани от съвременниците му, както и редица подробности за делата му.

Според мадам Помпадур, ако не били свръхестествените му способности, щял да бъде сметнат за дежурния луд в двореца. Но понеже непрекъснато изумявал събеседниците си, твърденията му се приемали абсолютно насериозно.

Поразявал със способността си да се появява по чудодеен начин – озовавал се направо в помещението, където били приятелите или домакините му. Никой никога не го бил виждал да минава през вратите или през официалния вход.

Имал феноменална памет

– можел да прочете няколко страници и с невероятна точност след това да ги възпроизведе. Разказвал с удивителни подробности случки от царуването на крале, живели преди стотици и хиляди години. Знаел тайни от дворовете на почти цяла Европа, за които дори съответните дипломатически и търговски представители си нямали понятие.

Чували го да казва: "Аз имам много имена. Посещавал съм този свят и преди катастрофата с Атлантида, която вие наричате потоп."

Граф Сен Жермен
Граф Сен Жермен