Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разпоредената от Путин частична мобилизация накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната.
Разпоредената от Путин частична мобилизация накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната.

Нелепите загуби на руски военни предизвикват все повече недоволство и критики към решенията на командирите и Кремъл. Оцелелите и членовете на семействата на наскоро мобилизирани войници публично заявяват, че са хвърляни в кланета като пушечно месо без никакъв шанс за изход заради неграмотно планиране.

Случаят от Въгледар край Донецк предизвика толкова шумно възмущение, че руското Министерство на отбраната за първи път бе принудено да мине в оправдателен режим заради огромния брой загинали от 155-а гвардейска бригада от морската пехота.

Най-шокиращото бе писмото на бригадата, която по принцип трябва да пази Далечния изток на Русия, но сега е изпратена в село Павливка, в Донецка област.

"В резултат на "внимателно" планираната офанзива от "великите генерали"

загубихме около 300 души

убити, ранени и изчезнали,

както и половината оборудване за четири дни", пишат бойците в писмото си до губернатора Олег Кожемяко от Приморския регион, на брега на Японско море.

Времето се влошило, разкаляните пътища затруднили подсилването на войските, отбелязва командирът на проруския батальон "Восток” Александър Ходаковски в Telegram.

"Страховете ми за Павливка бяха оправдани", добавя той.

Губернаторът Кожемяко първоначално отхвърли писмото като "потенциално фалшиво", но по-късно във видеосъобщение разказа, че се е свързал с офицерите на фронтовата линия, които потвърдили, че е имало тежки боеве и загуби. Той обаче каза, че "числото не е толкова високо, колкото е написано в това писмо".

Паралелно с това жителите на руския град Воронеж до украинската граница се оплакаха, че наскоро мъже от региона са били изпратени абсолютно неподготвени в Луганска област, където се водят свирепи битки и са загинали стотици.

Те са били три дни под обстрел, без храна и сън. Хората призовават

мобилизираните на 12 октомври

мъже да бъдат изведени

от първата линия на отбрана

Руски официални лица многократно заявяваха, че мобилизираните ще контролират вече окупираните райони, че ще подкрепят тила и че няма да са основната атакуваща сила. Фактите обаче сочат друго. Мъжете, мобилизирани във Воронеж, са се озовали на фронтовата линия само след няколко дни обучение, за да подкрепят изтощените войници.

Пресслужбата на губернатора на Воронежка област не отрича сигналите за масови жертви, но отказва да коментира цифри и факти.

Telegram е изпъстрен с реакции на отчаяни семейства и военни, които недоумяват защо мъжете са изпратени на фронта, след като тази война не е тяхна.

Ако към това се прибавят и слуховете за втора и трета вълна на мобилизацията, тогава не може да се изключи вариант, че възмущението и мъката ще се трансформират във взрив от недоволство.