Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин и Рамзан Кадиров КАДЪР: Туитър/Ceyhun Asirov
Владимир Путин и Рамзан Кадиров КАДЪР: Туитър/Ceyhun Asirov

В Кремъл се появяват критици и дори открити врагове на руския президент Владимир Путин и неговата война в Украйна. Това показва анализ на редица информации от западни издания и руски военни блогъри, твърди американският Институт за изучаване на войната в новия си доклад.

Според информация на разузнаването на САЩ човек от вътрешния кръг на Путин директно е критикувал неговите "изключителни недостатъци" при воденето на войната срещу Украйна. Тези информации се появиха във "Вашингтон пост". Все повече са и твърденията, че Путин е подложен на критика от приближените си заради военните загуби и обърканата мобилизация в Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в писмен отговор до "Вашингтон пост" е признал, че сред приближените на Путин е имало обсъждания по отношение на мобилизацията, но е отрекъл, че членове на руското ръководство директно са се конфронтирали с Путин.

Въпреки информациите за нарастващи критики срещу президента на Русия все още не може да се твърди, че предстои промяна на политиката на Путин, анализират от ISW. Разцеплението в Кремъл обаче вече се забелязва и в публикациите на приближените до Кремъл руски военни блогъри.

Все повече руски публикации говорят за две фракции в Кремъл. Първата е организирана около чеченският лидер Рамзан Кадиров и финансистът на военната компания "Вагнер" Евгени Пригожин и те са враждебни към военното командване на Русия. Публикация на руски блогър, прочетена почти милион пъти говори как Кадиров и Пригожин са начело на фракция, която иска да продължи войната независимо от цената. Срещу тях пък била фракция от високопоставени руски генерали и политици, които искали да се преговаря със Запада, за да запазят имуществото си от санкции, но все още се страхували от открито противопоставяне срещу Путин.