Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Това ми позволява да гледам на картата на военните действия с други очи и да виждам неща, които другите обикновено пропускат. Също така голям плюс за мен е и перфектното владеене на руски език (а от известно време доста добре се справям и с украинския), което ми дава възможност да черпя информация "направо от извора". След тази кратка интродукция ще се опитам за пореден път да направя някои прогнози как ще се развие конфликтът в обозримо бъдеще, с традиционната вече уговорка, че няма как отсега да знам какво точно ще се случи през следващите месеци.

Трите бойни полета и плановете на страните

Един поглед върху картата на бойните действия показва, че в момента сражения се водят на три места (сектори или просто бойни полета), които хем имат, хем нямат пряка връзка помежду си. Това ми дава основание да твърдя, че предстоят три значителни битки, в които и украинци, и руснаци ще дозират силите си, според целите, които са си поставили.

Луганск

Това е първото от трите бойни полета. Активни сражения там в момента се водят най-вече в северната част на областта, която бе окупирана от руснаците в началото на тази година. Това не е много гъсто населен район, като села и селскостопански площи се редуват с гори и рекички. От доста време насам нито една от страните не е регистрирала видим прогрес и боевете имат по-скоро статичен характер. Атакуват предимно ЗСУ, като руснаците, най-вече заради големия брой наскоро мобилизирани бойци, с помощта на които успяха да уплътнят линиите си, засега успяват да удържат позициите си. Честно казано, аз не очаквам значителни изменения там до края на зимата, а след това – ще видим. Възможно е обаче командването в Киев за пореден път да ни изненада с някой интересен ход.