Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

На какво трябва да обръщаме внимание? На град Сватове. Той е ключът към цялата северна част на Луганска област, защото през него минават всички основни пътища. Засега се намира под руски контрол, но ако ЗСУ го превземат, те сравнително лесно ще овладеят цялата територия чак до границата.

Доста по-различна е ситуацията с южната част на областта, т.нар. Луганска народна република (ЛНР). От 2014 г. тя се намира под властта на контролирано от Москва

сепаратистко правителство,

а в края на септември (заедно с всички други окупирани територии) официално бе включена в състава на Руската федерация. Интересно е да се отбележи, че миналия месец по северната и западната "граница" на ЛНР започна строителство на силна отбранителна линия. То бе организирано не от руското Министерство на отбраната, а от "готвача на Путин" Пригожин. Самата линия бе кръстена "Вагнер" (като частната му военна компания). Като оставим настрана този странен факт, линията "Вагнер" категорично показва, че някои райони руснаците са готови да отбраняват доста по-решително от други.

Ако успеят да стъпят на територията на ЛНР (както и на донецката й "посестрима" - ДНР), украинците ще се сблъскат и с други проблеми. Скоро ще стане едно десетилетие откакто двете "републики" не са част от Украйна, там даже е израснало цяло ново поколение, закърмено с истории за бандеровци, нацисти и азовци, и не е ясно доколко местните ще са склонни отново да стават украински граждани. Напълно е възможно ЗСУ да се изправят пред ожесточената съпротива на разни опълчения и атмосфера на враждебност като цяло. За мен линията "Вагнер" е не толкова фортификационно препятствие, а по-скоро червена линия в политически и най-вече в психологически аспект.