Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Камен Невенкин е независим изследовател, посветил над 20 години от живота си на военната история и най-вече на изучаването на Втората световна война. Ползва няколко чужди езика, работи предимно с първични документи и черпи информация от основните архиви по света.

Той е автор на над 10 книги по темата, които са издадени в чужбина, и пише предимно на английски език. Прави изключителен пробив още с първата си книга – издадената през 2008 г. Fire Brigades, която веднага се превръща в бестселър и в момента е библиографска рядкост.

Някои от книгите му вече са преведени на полски и на унгарски. През 2020 година с книгата си "Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица" Невенкин спечели голямата награда на специализирания сайт за книги за Втората световна война "Стоунбукс" (книга на годината) едновременно в две категории –"избор на редакторите" и "популярност сред читателите" - в конкуренция с голям брой други заглавия. Контактува с военни експерти от цял свят и участва в различни дискусии за хода на войната в Украйна.

В началото на октомври, малко след като бе изваден от строя Кримският мост, имах честта да коментирам развитието на войната в Украйна. Тогава прогнозирах, че до края на годината Херсон ще бъде освободен от украинските въоръжени сили (ЗСУ) и това безспорно ще бъде най-големият им военно-политически успех до момента.

Е, това вече се случи и аз няма как да не бъда доволен, че за пореден път предвижданията ми се сбъднаха. От друга страна, отново бих желал да ви уверя, че не съм гадател, нямам кристална топка за гледане в бъдещето и други такива работи. Просто се доверявам на интуицията си и най-вече на логиката, която следват бойните действия. Не бива да се забравя и че зад гърба си имам години, прекарани в изучаване на военна история, анализи и работа с документи.