Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Риши Сунак
Риши Сунак

Почитателят на Тачър и роденият лейбърист са от обикновени семейства, свръхтолерантни и решени да постигнат успех

Великобритания формално може би вече не е "Империята, над която слънцето никога не залязва", но Канада, Индия и Австралия все още приемат монархията като своя. Питате се защо? Величието на една империя най-много личи, когато

наследници

на хора от колониите могат да се издигнат до най-високите постове и да я управляват. Бабата и дядото на новия премиер Риши Сунак са от Пенджаб. Прогонени от бедността, те бягат в Кения, но там се сблъскват с неприязънта към индийците и накрая фамилията се установява във Великобритания.

Садик Хан Снимка: Ройтерс
Садик Хан Снимка: Ройтерс

Днес Сунак поставя три рекорда - той е най-богатият премиер, първият цветнокож и първият на този пост с индийски произход.

Подобно на него, и кметът на Лондон Садик Хан също има своя рекорд. Той е първият министър в британски кабинет с мюсюлмански произход. Родителите му са пакистанци.

Той е едно от осемте деца на бедни мигранти - майка му е шивачка, баща му - шофьор. Но и той като Сунак е твърдо решен да се пребори и да постигне успех.

И Сунак, и Хан са бащи на по две момичета, енергични са и не понасят злобната политическа конфронтация.

Дори сега Сунак благодари на предишния премиер Лиз Тръс, която оставя

финансите в

окаяно състояние,

и се задоволи само да посочи, че при нея са се случили някои грешки.

Между тях има и разлики. Сунак е кадър на мозъчния тръст, основан от Маргарет Тачър, а Хан е социалист до мозъка на костите, оглавявал левия клуб "Фабиан".