Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нараяна Мурти
Нараяна Мурти

През 1974 г. днешният милиардер Нараяна Мурти се качва от Ниш в експреса за София и завързва разговор с момче и момиче, но кавалерът се ядосва, вика полиция и индиецът е пратен в килия за 3 дни, където е оставен без храна

Тъстът на новия британски премиер Риши Сунак - Нараяна Мурти, е лежал 3 дни в български затвор без храна, съобщават индийски медии.

Случката е станала през 1974 г. при пътуване между Индия и Париж и за нея разказва самият Мурти на технологичен фестивал през 2020 г.

Младият мъж бил оставен на гарата в Ниш, откъдето на следващия ден трябвало да вземе влак за София. В ресторанта обаче отказали да му дадат храна, тъй като нямал югославска валута.

На следващия ден пък всички банки били затворени и затова той нямало как да изтегли пари.

“Реших да легна на гарата, за да пестя енергията си, и се качих на експрес за София в 20 часа.

Това беше решаващ момент в живота ми

Във влака срещу мен седяха момче и момиче. Владеех добре английски, френски и руски и се опитах да завържа разговор. Докато момчето не отговори, момичето знаеше френски и беше мило и дружелюбно. Говорихме си на френски за живота в България, когато момчето, което бе с нея, ми се ядоса за нещо, не разбрах за какво и извика полиция”, разказва Мурти, наричан Бил Гейтс на Индия.

След като дошли, властите Нараяна Мурти бил свален от влака, а полицаите взели паспорта и багажа му.

“Хвърлиха ме в килия два на два. В стаята имаше само една тоалетна в ъгъла, нямаше легло, стол или маса. Подът беше студен”, спомня си богаташът, който сега разполага с 4,5 млрд. долара.

Мурти прекарал в затвора 72 часа,

като през това време не му била давана никаква храна. След третия ден полицаите го отвели в 1 часа през нощта на перона и го качили на заминаващ товарен влак.

Милиардерът си спомня, че му казали, че го пускат, защото е от “приятелската страна Индия”. Паспорта му върнали, когато влакът пристигнал в Истанбул.

Нараяна Мурти неколкократно описва престоя си в българския затвор като “горчив инцидент”, който го е превърнал от “объркан комунист в състрадателен капиталист”.

“Ако една държава се отнася така с приятелите си, то аз никога не искам да бъда част от комунистическа държава”, казва той.

След тази случка Мурти решава да стане предприемач, като първият му опит да създаде компания е неуспешен. Той твърди, че случилото се в България го е накарало да осъзнае, че една страна може да просперира само чрез създаването на работни места, които може да бъдат осигурени единствено от предприемачи.

Днес Нараяна Мурти е един от новаторите в индийската технологична индустрия. Основава компанията си Infosys през 1981 г. без опит,

с пари, които взел назаем от съпругата си

В момента е сред най-богатите хора в Индия.

Дъщерята на Нараяна Мурти - Акшата - е съпруга на новия премиер на Великобритания Риши Сунак. Двамата се срещат в Станфордския университет, където прави магистратура, след като завършва “Оксфорд”.

Женят се през 2009 г. в Индия

Личното състояние на Акшата се оценява на 430 млн. паунда. Тя притежава дялове в няколко бизнеса на своя баща Нараяна Мурти, смятан за основател на IT сектора в родината си.

За да отпразнува новия пост на зет си, Мурти наруши обичайното си медийно мълчание и каза: “Горди сме. Ние сме убедени, че той ще даде всичко от себе си за народа на Обединеното кралство”.