Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Иванов
Владимир Иванов

Владимир Иванов, директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред "168 часа":

Негово величество клиентът казва да има ли сделка. От 20 дни тенденцията е към повишение

- Г-н Иванов, каква е тенденцията с цените на хранителните стоки?

- В последните 10 дни има тенденция към повишаване на основните хранителни продукти. От началото на октомври има изменение с около 3% спрямо лятото. Разликата с миналата година е 27%, но преди два месеца тя беше 24%.

Последните месеци беше почти равна линия. В момента с бавен темп се покачва всичко в потребителската кошница. На седмична база разликата е около процент. Има и малки изключения. Олиото, брашната и месото са без изменение.

- Къде е най-високото увеличение?

- Шампион на годишна база е захарта - вече близо 80% спрямо миналата година. Най-малко се повишават свинското месо и скумрията. Те са на нивата от 2021 г. Сиренето и кашкавалът поскъпнаха още в началото на годината и докъм средата на май се стабилизираха. При кашкавала увеличението е с 43%, при сиренето - с 56%, пак на годишна база. От юни досега са със същите цени.

- Каква е тенденцията за зимата? Какво да очакват хората?

- При този стъпаловиден тренд и напрежение може би ще има още някакъв период на поскъпване, но в никакъв случай няма да е драстично. Пазарът е много добре зареден, има достатъчно количества основни храни, няма опасност от продоволствена криза. Въпросът е, че по отношение на цените и негативните очаквания на енергийния пазар може би ще вървим още нагоре, въпреки че прогнозата е за по-ниски цени на газа и през ноември.

- Може ли да поевтинеят стоките?

- По-скоро ще се забави тенденцията и няма да има резки повишавания. Не да наблюдаваме супервисоки цени и процеси, каквито имаше в началото на годината. Може да се озовем в плато през зимата.

- Какво е положението със зърното?

- Имаме много добра реколта в цялото Северно полукълбо. Очакваме да видим новата реколта в Южното, защото в Аржентина имаше суша. Това повиши малко цените, но като цяло те са 30-33 долара - доста под пиковите равнища през май месец.

Наблюдаваме един спокоен пазар на зърно с усилено предлагане и сравнително малко сделки. Тоест в момента проблем със зърното, брашното няма.

При слънчогледа е същото. Определени хора от бранша настройват обществото, но няма условия за покачване на цените.

- Има ли нелоялна конкуренция?

- Проблемът идва по-скоро от това, че световното търсене е на ниско ниво. Към момента и нашите производители имат проблем с продажбите. Не е ситуацията от пролетта, когато се изнасяше на всякаква цена и всякакво количество. Ще се потрудят малко - пазарът си е пазар. В момента има добро пазарно равновесие в търговията със зърно и в България, и в световен мащаб.

Няма дефицит, реколтата е много добра. Очакванията от Южното полукълбо няма да променят световните баланси. Ако Украйна е фактор в Черноморския район, Русия е с най-високия експортен потенциал в света и донякъде пазарът на зърно зависи от действията на Москва. Но това няма как да се прогнозира с точност.

- В началото на годината олиото поскъпна драстично. Какво е положението в момента?

- Беше обяснимо. Имаше недостиг в световен мащаб при започналия военен конфликт и презапасяване в редица големи европейски държави. Съответно много се търсеше. Това повиши цените. Сега ситуацията е точно обратната. Пиковите стойности на слънчогледовото масло бяха почти целия април до средата на май. Оттогава имаме спад с 1200 долара, или сега тя е точно такава като през 2021 г. - 1300 долара за тон. Олиото само трябва да поевтинява - хиперреколта, много стока, занижено търсене.

- Как стои въпросът с месото?

- Тук има свръхпредлагане и задържане на цени и равнища от миналата година. Това е добра ситуация за потребителите, но лоша за свиневъдството. Стадата намаляват. При двойно по-големи разходи за производство, породени от поскъпването на енергийните ресурси, фуражите и торовете, имаме една и съща цена. Рано или късно това ще рефлектира към намаляване на предлагането.

После ще се вдигнат цените. Така че никой не бива да се радва на това задържане, което е пагубно за отрасъла.

- Има ли спекула със стоки, които се крият и се предлагат на по-високи цени?

- Отдавна няма такава спекула, пазарът ни е толкова отворен, в състояние на почти перфектна конкуренция. На практика не може да се случи, дори и даден играч да иска да го направи. Стоки има в свръхголеми количества, а търсенето се свива. В същото време от два месеца има очакване за нарастване на енергийните разходи.

Те не са се увеличавали, но има опасения от високи цени в зимния период. Затова няма как да се крие стока, да се създава изкуствен дефицит. Точно обратното - нищо не предполага да има рязък ръст на цените освен негативните очаквания.

Създава се паника и тя влияе. Мисля, че всичко ще се успокои, още повече че цената на газа през ноември ще е по-ниска. През зимата може да няма дефлация, но цените ще се задържат и измененията ще са малки.

- Как си обяснявате призивите на политиците да не се купува и да не се плащат сметки?

- Ако не се плащат сметки, се субсидира сивата икономика и това не води до нищо добро. Всеки, който прави разходи, трябва да си ги покрива. По отношение на потреблението може да бъдем доста по-умерени. Бих се обърнал към хората да не пазаруват на всяка цена. В крайна сметка важно е търсенето. От негово величество клиента зависи дали да има сделка, или не. Ако някой определено търси доста по-голяма печалба или по-широка ножица между цена на едро и на дребно, то не е нужно да се плаща. Така пазарът доста бързо ще се регулира.