Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: Туитър/Clint Ehrlich
КАДЪР: Туитър/Clint Ehrlich

Според руския военен кореспондент Александър Коц в операцията по взривяването на Кримския мост са били задействани два камиона

Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от Бургас, където се е качил на ферибот. Това твърдят от руското следствие.

Камионът е стигнал до Батуми в Грузия. След това е бил в Армения. Оттам отново отива в Грузия, следва Северна Осетия, откъдето е преминал в Русия. Именно от там се е качил на Кримския мост и е трябвало да стигне до Симферопол.

И Владимир Путин, и председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Александър Бастрикин и двамата заявяват, че атаката е извършена с помощта на руски граждани и други страни.

За да се качи на моста, камионът трябва да мине през щателна проверка. Не е ясно как се е качил тогава на моста.

Много експерти смятат, че мащабите на щетите не могат да бъдат причинени от взрив в камион. Според тях става дума за атака от долната част на моста. Съоръжение като този мост е създадено да издържи много сериозен натиск отгоре и отстрани, предаде NOVA.

Според руския военен кореспондент Александър Коц в операцията по взривяването на Кримския мост са били задействани два камиона. По думите му товарът е представлявал 22 европалета с фолио по 9 рулона във всеки, всеки палет с тегло от около 1 тон. Стоката е пристигнала по море в грузинското пристанище Поти от България. Поръчката е била оформена на името на гражданин на Украйна. След това е натоварена на камион с чужестранни номера и от Поти камионът е отпътувал за Армения, където е бил освободен на митницата по правилата на митническия съюз, пише OFFNews.

След това товарният автомобил отново се е върнал в Грузия, а оттам през ГКПП Верхний Ларс е влязъл на територията на Русия. Крайната точка е била град Армавир, където палетите са претоварени в друг камион и оттам за Крим. Коц прави предположението, че взривът по някакъв начин е бил заложен в рулоните с фолио така, че да не бъдат забелязани при преглеждане на рентген. „И това е направено в България, а това означава, че в организацията на този терористичен акт, освен Украйна, са могли да участват и чуждестранни служби“.