Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще отстъпят ли крачка назад Кирил Петков и Бойко Борисов?
Ще отстъпят ли крачка назад Кирил Петков и Бойко Борисов?

ГЕРБ без Борисов, ПП без Петков и Василев, ДБ без Иванов и Атанасов

Ако ГЕРБ сформира кабинет, председателят ще бъде реабилитиран

Жалбата на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова я превърна в жертва на прокуратурата

Никой не държи козове, от които да зависи правителството, но първите две партии - ГЕРБ и ПП, трябва да имат план за съставяне на кабинет. Патовата ситуация, в която резултатите от изборите поставиха кандидатите за властта, провокира нестандартни решения като това лидерите им да отстъпят крачка назад, за да не бъдат

пречка за съставянето

на правителство.

В ситуацията на войната в Украйна, икономическата криза, постоянно растящите цени на газа и пълзящата инфлация е изключително важно да има политическа стабилност.

ГЕРБ е първа по подкрепа, но не може да състави правителство начело с Бойко Борисов. Досега винаги, когато формацията му е имала категорично водещо място, той е бил кандидатът за премиер. Единствено миналата година, когато избирателите няколко пъти пускаха бюлетини за депутати, генералът предложи своя колега Даниел Митов. Именно с цел да покаже, че е

готов на компромиси.

Сега отново би заложил на друг тип министър-председател, за да може да преговаря с потенциалните си партньори. "Продължаваме промяната" вече заявиха, че са склонни да разговарят с ГЕРБ, но без Бойко Борисов, а той излъчи контактна група. Ясно е, че който и да излезе напред, всъщност екипът не може да не се допита до него.

"ГЕРБ без Бойко Борисов е едно добро начало на преговори", коментира третият човек в ПП Даниел Лорер. Поводът са думите на експремиера, че не иска повече да бъде пръв министър, нито депутат, и предложи всички останали политически лидери да се отдръпнат.

Борисов излезе с още една инициатива, с която показа, че не се отказва от водещата си роля като председател на партията с най-много гласове. Той поиска да се сформира антипутинска или евро-атлантическа коалиция. Това би било

много опасно

за президента

Румен Радев,

защото тя няма да действа в синхрон с него.

Логично е в такъв съюз да влезе "Промяната", чиято политика като водеща формация в предишното правителство беше прозападна. Но в такъв случай Кирил Петков също би могъл да отстъпи. Заявка в тази посока дадоха от ПП още преди изборите, тъй като

експремиерът водеше само

една листа

за разлика от Асен Василев, който оглавяваше два списъка в страната - в Пловдив и в родното си Хасково.

Самият Петков и преди, и след изборите продължава да е категоричен, че коалиция с ГЕРБ и ДПС неговата политическа сила няма да прави. И дори ще откаже поканата.

Според наблюдатели колегите му биха могли да променят позициите си, ако харвардецът отстъпи първото място. Против общо управление с ГЕРБ и ДПС се изказа и Христо Иванов. И постави три условия за участието на десните в управлението - последователна и ясна позиция за

войната и агресията на Русия в Украйна,

за върховенство на закона и съдебна реформа, както и икономическа и фискална политика, базирана на предприемачеството и инвестициите.

Всъщност настроенията в ДБ срещу Иванов тръгнаха след втори поредни избори, в които резултатите им спадат. Миналата година той подаде оставка проформа, тъй като между юли и ноември

подкрепата за десните спадна.

В крайна сметка бившият правосъден министър продължи да ръководи ДБ.

Но след вота на 2 октомври дори и Иван Костов разкритикува формацията, че не е успяла да стане авангард на промяната. А неговата дума сред градската десница значи много.

В другата партия от коалицията ДБ - ДСБ, опозицията в лицето на Цецка Бачкова поиска иносказателно партиите да се променят и да не предлагат "още от същото", тъй като ще получат "още от същото". За всички е ясно, че има предвид първо собствената си структура.

Същите призиви се забелязват и вляво. Корнелия Нинова, която вътрешните й опоненти не можаха да свалят няколко пъти за 5 години, сега е обвинявана заради катастрофалните резултати.

Противниците на Корнелия Нинова оценяват петото място на БСП като тотален срив.

Още преди вота тя получи удар, като Върховният касационен съд възстанови Кирил Добрев и Калоян Паргов в Националния съвет.

Сега стана ясно, че първият е поискал проверка за това, че след решението на ВКС не са му позволили да гласува. Пуснали са го на "Позитано" 20, но не са му дали да упражни правото си.

С този си ход Кирил Добрев я превърна в жертва и така й дава аргументи срещу опозицията, смята политологът Юрий Асланов.

Соцлидерката се зарече, че няма да предостави и един лист от партийни събрания на прокуратурата, няма да стъпи на разпит, и призова магистратите да я заведат принудително и да вземат документите.

В същия този момент друг вътрешен опозиционер на БСП е правосъден министър - Крум Зарков.

Той отново поиска оставката на Нинова - същото, което направи и миналата година.

БСП едва ли ще бъде поканена да участва в кабинет на ГЕРБ, а проект на "Промяната" трудно ще събере гласове. Това поставя доскорошната вицепремиерка в сложна ситуация, тъй като е очевидно, че не желае да отстъпи назад.

Но при всички положения

столетницата

ще се

занимава

повече

със себе си

и протичащите вътре процеси, отколкото с управлението на страната.

Ако ГЕРБ успее да сформира някакво евро-атлантическо правителство без лидерите Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев, това ще бъде пълна реабилитация на генерала, който бе заклеймен за 12-те си години на власт.