Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Да загърбим егото и да подпишем документ като клетвена декларация - не може цял свят да влиза в рецесия, а ние тук да се държим като хулигани

- Г-н Борисов, какви ще са хората, които ще преговарят с останалите партии - казвате, че ще са с безспорна репутация?

- С евро-атлантическа ориентация. Ако някой се съмнява в Мони Паси или в Росен Плевнелиев, че са отдадени на Европа и НАТО, аз не се съмнявам. Дадох само примери, може да не са те. Те да предложат екипи и ние ще се съобразим. Нищо не предлагаме насила.

- Нещо като служебен кабинет ли предлагате? И защо пропуснахте да споменете президента Радев?

- Аз не искам да съм в ролята на Христо Иванов - първо да ходя да клеча отпред, а след това да му казвам да ни събира. След като стотици хиляди са застанали зад нас като партии, спокойно може да проявим разум и да се разберем ние. Иначе конституцията предвижда, като не се разберем, остава сегашното правителство на Радев. Не съм пропуснал никого. Не мога да му кажа или ни вика, или еди-какво си.

- Говорите за оттегляне на лидерите, означава ли, че сте готов да не сте премиер?

- Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Моята морална победа е върхът на това, което исках да се случи - ГЕРБ е първа политическа сила.

Ние искаме да минем зимата, народът да оцелее по възможно най-добрия начин при тази инфлация и тези цени, за да може в парламента да поставяме нещата, да има закон, който да направи и митото, и еди-какво си.

- Казахте “да мине зимата”, това означава ли правителство на националното съгласие до местните избори?

- Не. Предлагаме нещо устойчиво, защото ще бъде подписано и договорено. Колко да е животът на едно правителство, зависи от народа.

- Зачерквате ли “Възраждане” и партията на Стефан Янев от преговорите?

- Не зачерквам никого. Напротив - и с едната, и с втората партия.

***

ЗА СТЕФАН ЯНЕВ

- не сте ме чули да кажа лоша дума. Уважаваме се по различни теми

Тези преговорни екипи ще минат през всички партии, ще чуем и тях. С някои, с които сме в добри отношения, може да се видя и аз, с други - други. Така беше и 90-а година - имаше контактна група, ако не се лъжа Луджев я водеше.

- Очаквате ли останалите лидери, подобно на вас, да направят крачка назад, т.е. да не са министри?

- Не им поставям условия. Те поставят и аз съм готов да ги изпълня. Ако иска Кирил Петков да си стои там, само че е хубаво да се даде пример. Но ако аз съм причината, не мога да кажа “махам се от ГЕРБ, защото съм първи”. Това ли искат да чуят от мен? Не мога да го кажа.

- Само от експерти ли ще е контактната група, или и от партийни представители.

- Ще имаме 1-2 представители. Сега правим анонс. Те могат да откажат и на контактните групи. Нека те да предложат контактни групи. Аз казвам кои са хората, които поне по едната тема могат да говорят безспорно.

- Бихте ли разчитали на отцепници?

- Не. Това не е добре в правилника - да те изберат, ако не си съгласен, а си бил цяла кампания с тая партия, след това да кажеш - да, бе, ама не ми харесва, мен ме е избрал народът. Участваме на избори и знаем, че особено при големите партии зависи на кое място си в листата.

Ситуацията е толкова сложна, че трябва да бъдем честни и искрени в тия отношения. Затова, ако се случи това, което ви казвам, и накрая имаме подписан документ, той трябва да е като клетвен лист за тия, които са го подписали. Като имаш 65 или 67 депутати, да знаеш, че зад това решение са толкова. И да си поел тая отговорност.

- С БСП и ДПС имате мнозинство, с което да върнете хартиените бюлетини и да премахнете машинния вот. Ще го направите ли?

***

ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ

ИЛИ МАШИНИ

- Аз съм малко габровец и когато сме дали пари за нещо, в случая десетки милиони за машини... Аз съм привърженик на машините.

- Когато Радев ви даде мандата, ше му го върнете ли изпълнен. “Продължаваме промяната” и БСП заявиха, че не желаят да се коалират с ГЕРБ по никакъв начин. ПП все още твърдят, че искат да ви арестуват. Как тогава ще се случат тези преговори?

- Ние, ако тръгнем със същата реторика, ще направим правителство само за да ги арестуваме тях. Има тежка криза в света, в Европа, на Балканите и у нас. Два съдебни състава казаха, че е незаконно (арестът на Борисов).

Трябва да разсъждаваме, да потърсим, да ползваме нашите партньори от ЕНП и т.н. Вдясно има и партия член на ЕНП. (ДСБ - бел. ред.) Затова тръгваме от темите, които са най-важните в момента за света.

Казах - дайте си социалната политика, съдебната реформа, нашите юристи ще работят с вас и ще търсим конституционно мнозинство, ама кажете какво искате. Дайте да го прочетем.

***

НАЙ-ВАЖНИТЕ ТЕМИ

- агресията в Украйна, инфлацията, енергийната независимост

- Означават ли думите ви, че може да очакваме правителство само с мандат на ГЕРБ, или сте готови, ако не успеете да ги убедите, да се търси евро-атлантическа коалиция през мандат на друга партия?

- Нали си давате сметка, че каквото и да кажа, ако предопределя нещо, след 3 минути ще има декларация на тия партии, че това не може да стане. Затова предлагаме обратния подход - това, което обединява, и това, което е важно. После да намерим какво ни разделя.

- Кои червени линии може да прескочите и ГЕРБ ще върне ли в НС темата за оръжието в Украйна?

***

ЗА ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА

- трябва да се даде. Тук няма как да се шикалкави, както ПП се криеха зад БСП и обратното!

Както Полша, както Словакия и Чехия - ние или сме в блока, или не сме. Който иска да стои по средата, да заявява и да не участва.

- Къде е ръбът на самосъхранението?

- Ние отдавна минахме по ръба, защото май слушах Лорер как едва ли не служебното правителство му е било попречило. Когато в първото служебно правителство Бойко Рашков размазваше ГЕРБ и кметовете на всички останали, вие къде бяхте тогава? Нали служебното правителство пак имаше роля само да проведе изборите?

***

ЗА ЛОРЕР И ОБВИНЕНИЯТА МУ КЪМ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕГА

С какво ви е попречило служебното правителство сега - че ви изнесе далаверите?! Те са длъжни. Какво сте правили с газа, с цените на петрола...

Сега Корнелия Нинова ще каже, че защото Кирил Добрев внесъл сигнал срещу нея в прокуратурата, пак ние сме виновни.

Съжалявам, ние по ръба минахме отдавна. Народът каза какво мисли. Народът е искал да сме там, където сме. Всички започнахме с “Глас народен, глас божи”. Е, Рашков има 2 пъти по-малко в единия си район, отколкото Кирил Ананиев. Това не е ли шамар?

В Банкя коя е първата политическа сила? А в Канада трима души са за ПП.

***

ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА И “ВЪЗРАЖДАНЕ”

В рамките на шегата, най са ми интересни тези българи в чужбина, гласували за “Възраждане”, които искат да ни извадят от ЕС и НАТО. А те работят и живеейки, взимат еврата в Европа, а ги подкрепят. Не можах да намеря логика в това. Но пак казвам - така са решили, така са гласували.

- Кой ще води преговорите за правителство и кого ще предложите за премиер?

- И министрите, и премиерът ще се решат след преговорите. Върху имена, за които има съгласие. С 67 депутати нито те имаха право да посочат премиер, нито ние, ако не се намери съгласие. Аз станах премиер, като имахме над 100 депутати.

***

ЗА ПРОФИЛА НА БЪДЕЩИЯ ПРЕМИЕР

- Висок, строен, умен, красив, сговорчив...

- Какво очаквате да се случи с бюджета за 2023 г.? От МВР казаха, че най-много сигнали за купуване на гласове са подадени от ГЕРБ, купувахте ли гласове?

- Една стотинка партията не е дала за купуване на гласове. Има и такива като Лорер, които казват, че служебното правителство е работило в полза на другите.

Но те казаха, и ПП, и ДБ - има си съдебна система. Ние ясно сме казали, че купуването на гласове е престъпление.

Ако МВР го е доказало, тези хора ще бъдат осъдени. Това е съдебна реформа - който е виновен, да мине надлежно по правилата на закона. За бюджета става странно. Затова казахме - преговорните екипи трябва да решават и това.

***

ЗА БЮДЖЕТА И СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И РУМЕН РАДЕВ

Тук е ролята на Гълъб Донев, тук е мястото на Радев. Докато текат тия преговори, да кажат: това е нашият проектобюджет

Ако не се разберем и отиваме на нови избори - 100 млн. не могат да вземат. Вие представяте ли си на какво дередже е държавата? А и ако предлагат нов бюджет, кои политики ще включат?

Ние веднъж с дружни усилия им прокарахме бюджета тая година. Знаете, и добавките за бизнеса, и пенсиит бяха с нашите гласове. И какво получихме накрая?! Айде, да видим какъв ще е бюджетът и чертата на дефицита. Една дясно-консервативна или дисциплинирана партия като види дефицита...

***

АСЕН ВАСИЛЕВ И ДЕФИЦИТЪТ В БЮДЖЕТА

Аз за първи път чух финансов министър - Асен Василев, да упрекне нашите колеги от ДБ, че те били за разумен дефицит. Вие разбирате ли до къде са я докарали?!

Няма никакви Маастрихтски критерии, няма никакви изисквания за еврозоната. Важно е да се вадят пари и да се разхвърлят, докато оцелеем.

- Изглежда, че използвате аналогичен модел на преговори като този на ПП - събираме се всички, обединяваме се около нещо. Как ще гарантирате да не се размият тези договорки? Очаквате ли конкретни законопроекти от тези разговори? На кои министерства като ресори ще държи ГЕРБ и ще изпратите ли официални покани към политическите сили за преговорите?

- Първи това с преговорния екип го направихме ние. Румяна Бъчварова и Даниела Дариткова преговаряха с десния блок тогава. Един месец преговаряха и направихме правителство. Но именно 90-те години с такива групи се преодоля кризата в България. Това не е практика, която аз съм я измислил или прекопирал. Така се прави във всички държави с коалиционни или програмни правителства. В Холандия понякога е с 6-7-8 партии. Всичко се описва.

Когато по теми се подпише - първа, втора тема, всяка партия, ако иска да има сурат, както казваше баба ми, или физиономия, трябва да си държи на думата.

Те какво направиха - Слави Трифонов против Македония, БСП - против, ПП и ДБ - “за”, те нямат подписано нищо и го махнаха. Ние искаме по темите, които касаят Европа и света, да е ясно с кои сме.

ЕДИНСТВЕНА ПРЕТЕНЦИЯ - РАШКОВ ДА НЕ Е МВР МИНИСТЪР

***

Никакви претенции нямам, с едно изключение - Рашков не може да е вътрешен министър. Просто народът не го избра. Ако бе с два пъти по-висок резултат от ГЕРБ, щях да се притесня

Народът категорично му каза.

- Може ли оставката на Гешев да е разписана като условие?

- В една правова държава има ред. Насила не мога да накарам никого да си подаде оставката. Все едно да кажа на Томислав да подаде оставка, аз мога да му кажа, ама не и по този начин. Чакай, обоснови се. Затова нека “Да, България” да си дадат програмата. В нея, предполагам, ще има и ред, по който ще се наложи и контрол над главния прокурор. Тяхната програма видели ли сте я? Ние като рапорт даден, рапорт взет - долу Рашков, долу Гешев, долу Борисов, долу Дончев, долу Асен. Навикахме се!

Ние предлагаме документи да подпишем, и то в детайли. И като дойдат юристите, ще ни кажат как може да се случи. Трябва да се избира нов съдебен съвет, да се прави еди-какво си в парламента, второ пето...

Ние сме направили своя съдебна реформа, която е по-добра от на ДБ. Те да дадат тяхната, ще наложим с нашата и ще приемем тяхната. Но въпросът е за бъдещето и следващите месеци на държавата.

- Обвинявахте Асен Василев в прекалено фриволна фискална политика, сега обаче сте готови да подкрепите техния социален пакет, кога разбрахте, че може да бъде работещ?

- Не искам да им дам да спекулират, че само те обичат пенсионерите.

ЗА ЛЮБОВТА КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ - НИЕ СЪЩО ГИ ОБИЧАМЕ

както “Продължаваме промяната” ги обичат. Но ако приемем техния социален пакет, ще кажем откъде ще отрежем - култура, здраве, образование, пътища, няма да има железници, мостове...

На тоя разговор ще отиде Кирил Ананиев, най-добрият бюджетар. Ще кажем - приемаме вашата социална политика, но кажете откъде да отрежем.

- ПП казаха, че няма да преговарят с вас, а ако вашите екипи останат сами?

- Когато не дойдат, народът ще разбере кой е искал нещо добро да се случи и кой заради своето его... То е достатъчно счупено, не знам какво още може, освен следващия път да им дадат вместо 100 - 50 млн.

***

АКО ПАРТИИТЕ НЕ СЕ СПОРАЗУМЕЯТ

Приключваме. Ще дойде МВФ, ще изземе финансите, както преценят

А има решения, особено във финансите. Имаме план за възстановяване, приятели в Брюксел, хора, които политически и днес ще вземат решение за еврозоната, защото тя ни е обещана, можеше вече да сме там. И тогава всички тия пари, които имаме, ще отидат за технологиите, които ни трябват, ще започне да се вдига БВП, ще искат да ни дават пари.

Трябва стабилност. Хората очакват да загърбим егото, да сме диалогични и да се опитаме да сме компромисни.

***

ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРА ЛИ?

Искахте компромис да се махна, махнах се. Ако кажат да се пенсионирам, като съм първи, ще го направя. Ама звучи като “мръдни да седна - докато си тук, не може да те бием, махни се, да смачкаме ГЕРБ”.

За да нямаме тази тема, дори да не сме все партийни, ще пратя Катя Захариева, ще пратя по-кротките жени. Въпросът е да намерим решение.

Не може и бизнесът, и всички, рецесията в Германия, Европа, тука, България да влиза в рецесия и ние се държим като хулигани.

Съжалявам. Представяте ли си при нас шеф на данъчните да е правил такива неща и вие да не сте разследвали? Абсурд.

Или ако ние организирахме изборите, а машините извадят, че дневникът е подправен, и вие го снимате, представяте ли си да се случи при нас? Какви въпроси щяхте да ни зададете? А сега към тях няма въпроси. Кой пипа машината, не ви ли интересува?

- Ще подкрепите ли отпадането на машините?

- Аз няма да го подкрепя. Казах ви - на мен ми харесват, пари сме давали за това.

- Отказвате ли да връщате смесеното гласуване?

- Аз се надявам да сме на избори чак след 4 години.

- Ще преговаряте ли с ДПС и БСП?

- Казах - ще преговаряме с всички партии, които желаят да се видят с нас, включително с “Възраждане” и “Български възход”. Зад всяка партия стоят български избиратели и сме длъжни да чуем мнението на всички.

- Стана ясно, че Румен Радев не е подкрепил декларация за включването на Украйна в НАТО, какво мислите по въпроса? И казахте, че на 3 октомври цените ще паднат с 1/3, ако победите..

- Сериозно ли ми задавате тоя въпрос? Трябва да има правителство и парламент. И ако зависи от ГЕРБ, ще сложа мито 1 лв.

***

ПАДНА ЛИ ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА - ПАДНА

А днес видях, че горивото е 2,80. Падна ли цената - падна. Изпълнихме си обещанието, че един ден цените на горивата ще са по-ниски отколкото преди.

А за декларацията - затова изпращаме преговорни екипи и ясна позиция. Аз щях да я подпиша. Българите избраха Радев, той има конституционното право да подпише или не. Затова българите избраха и ГЕРБ, за да може, ако сме в изпълнителната власт, да сме го подписали ние.

- Означава ли това, че сте съгласни Украйна да се присъедини възможно най-бързо в НАТО?

- Нашата позиция е абсолютно ясна и когато се обадих на Мони Паси иска ли да е един от модераторите по тая тема, той каза, че само нашата позиция е ясна. Гари Каспаров беше тук и каза, че само ГЕРБ има ясна позиция. Това е време разделно - бяло и черно. В това време не се шикалкави. Не се стаяваш, не се снишаваш. Така както направиха Полша, Чехия и Словакия.

(Използвани са въпроси

и на други медии)