Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев
Гълъб Донев

Президентът обаче най-вероятно ще е категорично против - премиерът и министрите му ще се окажат в центъра на агитацията преди едни нови избори през март-април

Ако взривоопасната конфигурация в парламента не успее да състави работещо правителство, възможно ли е служебният кабинет с премиер Гълъб Донев, назначен от Румен Радев, да работи като редовно правителство до следващите извънредни избори?

Подобен авариен сценарий, оказва се, е бил лансиран от политолози

дълго преди 2 октомври, когато прогнозите за поредния вот са показали, че новата конструкция на парламента ще е още по-нестабилна.

Той обаче не е бил огласяван, тъй като категорично е бил отхвърлен от държавния глава. “24 часа” научи за тази идея, търсейки коментари за сценария, при който служебното правителство на Гълъб Донев, подготвящо новия бюджет за внасяне в парламента, както и законите, които са необходими по плана за възстановяване - без които няма да получим от Брюксел обещаните милиарди, остава като редовно правителство до следващия вот.

Реализирането на подобен сценарий при възможни нови избори най-рано март-април би спестило най-вече поредна кадрова метла в администрацията, която и без това спря да работи. А такава неминуемо ще последва, ако се назначи коалиционно или програмно правителство с къс хоризонт.

А ако бюджетът и законите, необходими да получим европейските пари, са програмата максимум на подобен кабинет, то и в момента министрите на Гълъб Донев се занимават с тази важна материя, освен че подготвяха изборите за 2 октомври.

Според основния закон на страната, казват опитни юристи - бивши конституционни съдии,

е напълно допустимо служебното правителство да продължи за определен срок като редовно

Но при всички случаи една от парламентарно представените партии, която получи мандат за излъчване на кабинет, трябва да го внесе за гласуване в Народното събрание.

Например, рулетката с мандатите стига до най-малката и нова партия “Български възход” на Стефан Янев и той предлага депутатите да гласуват мандат за определен срок на действие за екипа на Гълъб Донев, след което да се върви към избори рано напролет.

Това е трудно осъществим вариант, скептичен бе обаче самият Янев пред “24 часа”. Според него едва ли и другите политически сили биха приели подобно предложение, защото това би направило президента непосредствен играч в парламента като 8-а сила. “Това е изцяло нова конструкция, не знам доколко е конституционна или не, но ми се струва по-скоро невъзможна”, коментира лидерът на “Български възход”. Но уточни, че говори от свое име, а решенията в коалицията се взимат заедно.

“Теоретично подобен вариант е възможен”, коментира обаче пред “24 часа” преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Как точно може да стане това?

Партията - първата, втората или третата, която ще получи мандат, трябва да номинира Гълъб Донев за министър-председател. Тогава отива при президента Румен Радев, който връчва на него проучвателния мандат за съставяне на правителство. А от своя страна Донев предлага същите хора за министри, и парламентът ги гласува.

Разбира се, всичко това минава през политическо съгласие - между парламентарните сили и държавния глава, които предварително да договорят, че това е аварийният изход за държавата насред задълбочаващите се кризи.

Според доц. Киселова не трябва да се бърза с връчването на мандата, а преди това да се проведат разговори.

Неофициално източник от служебното правителство отхвърли категорично подобен сценарий, защото той би бил единствено и само в полза на партиите, които влязоха в парламента. Според него те ще започнат светкавично нова предизборна агитация, но този път от парламентарната трибуна. И тя неминуемо ще бъде на гърба на Румен Радев, без да решават краткосрочните проблеми на българите с инфлацията, доходите, сметките за отопление.

Съпредседателят на “Промяната” Асен Василев още в неделя обеща сериозен парламентарен контрол за служебните министри, за да провери как са действали след тяхното правителство.

Затова и е възможно основните политически сили - ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, ДПС, БСП, “Възраждане”, “Демократична България” и “Български възход”, ако не могат да намерят и подкрепят работеща формула за изпълнителната власт, да предложат на Румен Радев просто да се удължи животът на служебното правителство.

Единият вариант е просто всички политически играчи да се разберат, ако няма начин за съставяне на редовен кабинет, да не се бърза с разпускането на новоизбраното 48-о народно събрание. И да се тупа топката, така че депутатите да гласуват нужните закони, като през това време настоящият кабинет “Донев” продължава да упражнява изпълнителната власт.

Такава възможност има с разтягането на сроковете при завъртането на рулетката с мандатите - задължителният 7-дневен срок започва да тече едва след като съответната парламентарна партия вземе папката от президента, но между трите отделни връчвания има възможности за изчакване. Освен това при третия мандат тълкуванията също дават опции за протакане. Така парламентът може да работи до Коледа, изборите да са януари - февруари и служебният кабинет да изкара до ранна пролет.

Другият вариант е вече визираният ексцентричен изход от патовата ситуация - отново да се фиксира хоризонт и програма на кабинета, но екипът на Донев вече да бъде излъчен като редовен, като тогава може да се мисли по удължаване на хоризонта му и след Нова година, а после да се готвим за нови избори през март - април.

Един от политическите мъже, който може да даде ключ към отговорите - лидерът на ДБ Христо Иванов, вчера заговори за нуждата президентът да модерира диалог между политическите сили и да им даде достатъчно време за намиране на изход.

В същото време Иванов отправи послания, с които подкрепя основния възможен сценарий, разказан от “24 часа” в първите часове след вота - кабинет, сглобен върху ясна евро-атлантическа позиция от ГЕРБ, ДБ и част от “Промяната”.

Христо Иванов: Да се научим да си говорим, “Джемкорп” срещу чекмеджета и избори безкрай не може!

Да се научим да си говорим - това послание отправи лидерът на ДБ Христо Иванов към останалите участници в парламента. То идва на фона на мълчанието откъм ГЕРБ след победата им и многократно повтореното заричане от страна на “Промяната”, че в правителство с Борисов и ДПС няма как да участват.

Българската политическа система е все по-фрагментирана, а партиите са се барикадирали и настояват за избори, докато не бъде излъчен категоричен победител. Това няма как да стане, затова призовавам за сериозен разговор, заяви той.

В бъдещия парламент трябва да има фокус върху политики и институции, така че институциите да решават проблемите, а не това да става персонално - така той влезе в темата за потискането на егото, която зададе и самият Борисов в деня на вота. 

Христо Иванов
Христо Иванов

Войната и върховенството на закона -

това са темите, около които трябва да се търси съгласие, посочи Иванов.

Ние трябва да изчистим правосъдието, за да може то да изчисти политиката. И да не се занимаваме с взаимно бомбардиране с обвинения, недоказуеми между политици - ти си корумпиран, аз съм корумпиран, Gemcorp срещу чекмеджетата и обратно до безкрай. Това нещо не може да продължава, ние трябва да му намерим решение. Решението е неутрална прокуратура, професионална, ефективна, съд, на който може да имаме доверие, изчистване на регулаторите и службите и всеки, който има подозрения, че е корумпиран, отива в правосъдието, спокойно, по европейски, си изчиства обвиненията, но излиза от политическия проблем. Това е цивилизационна конвенция, която ако не постигнем, ще циклим, обобщи лидерът на дясната коалиция.

Радев трябва да излезе от своята абаносова кула и да свика във формат на КСНС консултации с партиите,

които да работят по план за нещата, които трябва да се свършат от НС, и график за тях - да се приеме бюджет, законите за Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат приети. Да не се пипат машините, защото никой не се оплаква от резултатите и нека не правим експерименти. И нещо важно - Радев и партиите е добре да се споразумеят за това какво ще прави и няма да прави служебният кабинет. Президентът да разбере, че няма легитимност да извади България от Източна Европа по въпроса с войната в Украйна, продължи той.

Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно, защото подобно управление ще изкара хората на улицата. То е рецепта за дестабилизация на страната, а не обратното. Само ще задълбочим политическата криза, предупреди Иванов. Според него при ГЕРБ проблемът е и отказът да се реформира, да говори за 12-те години власт и за поемане на отговоронст за корупционния модел. “Отказват да разберат, че останалите трябва да бъдат уважавани” и нямаха план какво правят, ако спечелят изборите, смята Иванов.

Нали заедно с ДПС и “Възраждане” сваляха правителство. Нека направят управление. Но не мисля, че ще влязат в такъв танц, заяви още той. Така дефакто лидерът на ДБ отхвърли само опцията за коалиране с ГЕРБ плюс ДПС, но не и - след като получат достатъчно време да си проговорят, формациите с ясна позиция срещу войната в Украйна като ДБ, ГЕРБ и ПП да намерят формула за експертно управление.