Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мечтаел да бъде герой, обучен е да стреля с ръчен гранатомет и отива доброволно да воюва 

Смъртта на любимия артист в битката при Майорск шокира почитателите на
танцовото изкуство 

Украинската контраофанзива срещу руските сили през септември беше приветствана като зашеметяващ успех в изтощителната седеммесечна война. Но смъртта на бойното поле на любимия украински балетист Александър Шаповал, баща на две деца, запомнен като "чиста и светла душа", показва ужасната цена на военните победи на Украйна, пише в. "Вашингтон пост".

След 28-годишна кариера на сцената и без военно обучение, през април той се включи доброволно в редовете на въоръжените сили, за да помогне за отбраната на страната си. Като солист на балета на Националната опера на Украйна е изпълнявал ролята на галантни романтици и смели авантюристи и е спечелил престижното звание "Заслужил артист на Украйна".

47-годишният Шаповал се пенсионира през 2021 г. и до войната през февруари преподава дуетни танци в Киевския държавен хореографски колеж. На 12 септември, в 5 часа сутринта, той загива героично при минометен обстрел в сраженията край Майорск, Донецка област.

Умира веднага, а приятелят му Роман - 90 мин. по-късно

Националната опера на Украйна заяви, че Шаповал е велика творческа личност, за която не е имало "малки роли". Като истински артист, Александър е създал сценични образи, които са останали завинаги в паметта на почитателите на балета. Колегите му го помнят като коректен партньор на сцената и добър приятел в екипа, човек, който притежава "невероятна харизма и ярък талант". Медиите пишат, че той е бил легенда на операта и че сменя балетните обувки с военни ботуши, воден от чувство на патриотизъм.

Веднага след началото на войната, на 25 февруари, Шаповал, заедно с най-добрия си приятел Роман, с когото са заедно повече от 30 години, отиват първо в столичната структура на териториалната отбрана, за да защитават Киев. Когато руските части са изтласкани от Киевска област, заминават за други горещи точки. Записват се във въоръжените сили, където днес има и други заслужили артисти на Украйна като Игор Буличев и Алексей Потемкин.

Колеги и приятели на Александър Шаповал разказват, че въпреки липсата на военен опит той нито за миг не се поколебал да отиде на фронта. Бил много нетърпелив да защитава страната си.

И двамата дядовци на Александър са

се сражавали във Втората световна

война и винаги са били пример за него, пише сайтът tsn-ua. Приятелят Роман споделя преди време, че Александър мечтаел да бъде истински герой, като дядо си, и да извърши подвиг.

Саша воювал с гранатомет за Украйна.
Саша воювал с гранатомет за Украйна.

След началото на войната усвоява специалността гранатометчик. Архивистът и екскурзовод на Националната опера на Украйна Лариса Тарасенко споделя пред tsn-ua: "Той се появи на фронта близо до Хорловка в щурмовия полк. Обучен е да стреля с ръчен гранатомет и е изпратен в село Зайцев, близо до Майорск, където минава линията на фронта… Да боравиш с ръчен противотанков гранатомет е много тежко.

Артистите са много силни - балетистите изглеждат крехки, но всъщност имат железни мускули. И така Саша,

този крехък принц с гранатомет… става просто викинг”

Първоначално никой сред войниците не знае, че Саша е известен балетист. Това е тайна. И когато момчетата разбират кой е всъщност Александър, отначало не могат да повярват, защото той е много смел воин.

На 12 септември сутринта той е в ада на фронтовата линия. Шаповал доброволно се включва да изпълнява изключително трудна специална задача за унищожаване на врага, пишат украински медии. От 10 септември руските военни, подкрепяни от наемниците от Вагнер и доброволци, продължават усилията си към установяване на контрол над територията на Донецка област, съобщава www.kmu.gov.ua.

"В 5 часа сутринта (на 12 септември) започна щурмът, а той, като войник гранатохвъргач, сменяше разположението си с партньора си. Тогава

падна 120-а мина

и Александър загина на място, а партньорът му почина в болницата час и половина по-късно", пише във фейсбук Лариса Тарасенко.

"По принцип очаквах да се случи… Той винаги казваше, че "ако нещо се случи, аз съм готов…", спомня си през сълзи бившият балетист и приятел на Александър Шаповал, Юрий Коробчевски. На 12 септември вечерта според военните информации на властите в Киев украинските военни навлизат в Святогорск в Донбас.

Александър Шаповал започва работа в Националната опера на Украйна през 1994 г. Колегите му го помнят като скромен, елегантен човек, който не играе, а буквално живее на сцената.

"Той беше не само герой на сцената, стана герой и в живота. Това е

истински щит и меч на нашата страна”,

казва народният артист на Украйна, преподавателят Анна Кушнарьова.

"Сърцето ми отказва да повярва. Днес врагът отне живота на Шаповал Александър Николаевич. Заслужил артист на Украйна, учител по дуетни танци…Той беше изключителен артист, всяко наше произведение беше изпълнено с такъв живот. Той е един от малкото, живели на сцената. И сега танцът му е вечен. Боли… Завинаги в сърцето, паметта, душата…", написа във фейсбук примабалерината на Националната опера на Украйна Катерина Кухар.

Почитатели на балетиста се стичат да изразят скръбта си от загубата му на погребението.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Почитатели на балетиста се стичат да изразят скръбта си от загубата му на погребението. СНИМКА: РОЙТЕРС

Примабалерината на Националния академичен театър за опера и балет Христина Шишпор за първи път танцува с Александър на международния конкурс на името на Серж Лифар, когато е само на 14 години. Заедно са изиграли десетки балетни роли. "Тъжно е, че

не знаехме, че

ще се видим за последен път

Смятам, че такива артисти, с такава харизма, са много малко. Жалко, че ни напусна и спря да изненадва и просто да краси този свят" - казва Шишпор.

Заслужилата артистка на Украйна Татяна Лиознова не може да сдържи сълзите си, когато си спомня за Александър. Тя признава, че той е нейният първи и най-добър партньор на сцената, че Александър, като опитен танцьор, винаги я е подкрепял и помагал. "Винаги е бил честен на сцената, честен в живота.

Такива хора като Александър се раждат веднъж на 100 години. Тази загуба, тази болка не може да бъде запълнена с нищо", каза Лиознова.

Шаповал е много талантлив артист, който лесно може да се превъплъти във всеки герой и винаги е бил убедителен в ролите си - спомнят си мнозина негови колеги. Като артист и учител Шаповал е уважаван и ценен в чужбина.

92-годишната легенда на украинския и световен балет Олена Потапова разказва, че през последните 10 години с Александър са

прекарвали лятната си ваканция в Япония,

където той е танцувал, преподавал и е бил член на журито на балетния конкурс на Потапова. "За нас е голяма мъка, защото той дълги години ни беше като роден син, за нашето семейство. Ужас!…Той беше страхотен актьор! Легенда!" - казва Олена Потапова пред tsn.ua/.

"Решението на Шаповал да се запише за армията, когато можеше да остане в Киев, беше шокиращо - разказва пред в. "Вашингтон пост" балерината Юлия Москаленко, която е танцувала с Шаповал в националния балет. - Аз наистина се гордея с него, за това, че е толкова смел и отиде да се бие за независимостта на страната ни", допълва Москаленко от Маями, където тя наскоро се присъедини към "Маями Сити Балет".

“Благодарение на хора като него сега Украйна дава силен отпор на Русия

От една страна е добре, но разбираме каква е цената." Москаленко казва, че вижда в саможертвата на Шаповал двойна трагедия: за семейството му – съпругата му, 22-годишния му син и 16-годишната му дъщеря - и за нацията и нейната култура.

"В тесния свят на балета, където учениците се учат от лично внимание, а не от книги, сценарии или партитури, загубата дори на един учител с широчината на опита и личните качества на Шаповал може да остави значителна празнота. Това означава един артист по-малко, участващ в жизненоважната верига на предаване на практически опит, от която зависи балетът - верига от човешки контакт, през която тайните на интерпретацията и техниката се предават физически от учител на ученик във времето", казва Москаленко. Тя стартира фондация за подкрепа на семейството на Александър Шаповал, което се върна от чужбина за поклонението в Националната опера на Украйна.

Много хора дойдоха да се сбогуват с балетиста войник Александър Шаповал. Героят е погребан на Северното гробище в Киев. "Винаги ще се гордеем с него. Мисля, че

децата му знаят

и се гордеят,

той бе необикновен човек", казва бившият балетист и приятел на Александър Юрий Коробчевски.