Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алла Пугачова няколко пъти се е срещала с Владимир Путин, но за първи път се изправи срещу него.
Алла Пугачова няколко пъти се е срещала с Владимир Путин, но за първи път се изправи срещу него.

Феновете ѝ изригнаха, че това е най-доброто ѝ изпълнение досега, някои я искат за президент през 2024 г.

Поддръжници на президента я обявяват за предател, получил всички награди и медали от Русия помоли да я обявят като съпруга ѝ за чужд агент.

Cнайперската атака на най-обичаната звезда на Русия Алла Пугачова срещу режима на Путин предизвика такъв сериозен земетръс в Кремъл, че ступорът там продължава вече няколко дни.

В профила си в инстаграм, където тя има

близо 3,5 милиона последователи,

73-годишната певица излезе с остра реакция, след като съпругът й Максим Галкин бе обявен за чужд агент заради пацифистката си позиция срещу войната.

Алла Пугачова е с телевизионния водещ Максим Галкин от 2005 г.
Алла Пугачова е с телевизионния водещ Максим Галкин от 2005 г.

"Моля да ме причислите и мен в редовете на чуждестранните агенти на моята любима страна - пише Пугачова в обръщението си. - Аз съм солидарна с моя мъж, който е честен, порядъчен и искрен човек, истински и неподкупен патриот на Русия, желаещ на родината си процъфтяване, мирен живот, свобода на словото и прекратяване на гибелта на нашите момчета за илюзорни цели, превръщащи нашата страна в урод и утежняващи живота на нашите граждани."

Реакцията й дойде дни след като Руската федерация обяви на 16 септември Галкин за чужд агент с аргумента "осъществяване на политическа дейност". Тъй като срещу името му стои Украйна, по подразбиране трябва да стане ясно, че Галкин е "агент на Киев".

По правило нарочените за чуждестранни агенти са обект на засилен контрол от държавата.

Много хора подкрепиха изказването на Алла Пугачова.
Много хора подкрепиха изказването на Алла Пугачова.

Т.нар. списък с чуждестранните агенти се появи в руския правен мир през 2012 година след приемането на закона за организациите с нестопанска цел, но в условията на започналата след 24 февруари пълномащабна война на Кремъл срещу Украйна в списъка са изброени имената на всички "руски врагове" - всъщност това са противници на войната на Путин срещу Киев.

"Прегрешението" на Галкин е, че в самото начало остро разкритикува изпращането на руски войски в Украйна. Когато започна войната,

той и естрадната прима заминаха за Израел,

където той продължи със своите изявления.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков нарече изказванията му "непристойни", отбелязвайки, че от Пугачова не е чул нито една дума, и допълни: "Съпругът - да, той явно не върви по един и същи път с нас, направи много лоши изявления. Досега не съм видял никаква реакция от страна на нито един от нашите компетентни органи, но в изявленията си той се противопоставя на всички ни".

Популярният Галкин вбеси елита още веднъж, след като преведе всичките си приходи от концертите в Израел, за да подпомогне украинските бежанци.

На Песков Галкин му отговори с насмешка: "Първо, не се занимавам с политика, второ, занимавам се с хумор - политическа сатира, и не само - вече почти 28 години. Смятам, че е мое право да избирам какво и как да осмивам - никога не съм бил на нечия страна.

Относно финансирането от Украйна

- да, когато съм имал участия там преди повече от 10 години, съм получавал хонорари. И това е".

След това той се обърна и към министерството: "За искреност и честност не се плаща на почтените хора, от които се надявам да съм. Не продавам мнението и мислите си и не купувам чужди такива. Не се занимавам с търговия със съвест", категоричен бе певецът.

До този момент Алла Пугачова мълчеше, но след смъртта на Михаил Горбачов тя се върна в Москва с близнаците.

Реакцията на естрадната прима бе определена като снайперска - точно в целта. За минути думите й отекнаха като ядрен взрив в Русия. Някои възприеха обръщението й като защита на съпруга й, но други видяха

бунт на поколението, което се пребори за перестройката

срещу хазяина на Кремъл.

Политици, артисти и общественици преодоляха страха и публично изразиха възхищението си от смелостта й: "Браво, Алла Борисовна!", "Респект", "Милиони алени рози срещу силата на злото", "Началото на края на режима на Путин", "Най-доброто й изпълнение от много години насам" - това са само някои от хилядите коментари.

Руският политолог Аббас Галямов, който преди пишеше речите на Владимир Путин, определи позицията й като "звучен шамар за Кремъл". Той припомни, че тя е сред най-известните личности в Русия, за които в обществото цари пълен консенсус. Според него изненадващото й решение да атакува властта може да провокира обществото да си каже: "Край, стига вече", което е много опасно за властта.

Икономистът проф. Максим Миронов обяви мегазвездата за

свой кандидат за президентските избори през 2024 г.

Бившият общински съветник от Санкт Петербург Максим Резник предвижда, че "въстанието на Пугачова ще доведе до падането на режима", а лидерът на правозащитната група "Агора" Павел Чиков отбелязва, че "Алла Пугачова се е обявила за свобода на словото и против репресиите и войната".

Разбира се, срещу певицата имаше и много негативни коментари, изразени от политици и високопоставени личности в Русия, известни с лоялността си към президента на страната. Телевизионният водещ Владимир Соловьов написа в Телеграм: "Почивай в мир, Алла Борисовна…", а друг водещ му отговори, че тя ще ги надживее всичките.

Заместник-председателят на Държавната дума Пьотър Толстой заяви, че тя няма да бъде обявена за чуждестранен агент, но с уточнението, че Пугачова е изгубила връзка с реалността.

"Да бъдат лишени от гражданство и изгонени!" - това призова за Пугачова и подкрепящите я артисти известният дресьор на Руската федерация Едгард Запашни. Звероукротителят предлага Русия да не се церемони с тези, които мислят като естрадната прима. Други директно обвиниха звездата, че събира под знамената си Петата колона в страната.

Публично срещу Алла Пугачова застана и рапърът Тимоти (Тимур Юнусов): "Да си любимката на властите и цял живот да получаваш държавни награди, практически да събереш пълната колекция от ордени и да се спънеш на последното стъпало… Тук по-скоро има някаква истина, която обикновеният читател не знае".

Съветникът на шефа на канцеларията на украинския президент Алексей Арестович обаче е на друго мнение. Той написа в профила си във фейсбук, че бунтът на Пугачова срещу системата

“подкопава легитимността на водещата митология на Путин

и основния разказ, който оправдава тази война. Това е взрив сред онези руски граждани, които са в основата на легитимирането на режима му. Това е началото на края на това управление".

Въпреки това някои смятат, че в думите на Алла няма подтекст, че тя просто е защитила любимия мъж. Галкин е с 27 години по-млад от Алла Пугачова. Двамата се запознават през 2001 г. благодарение на Филип Киркоров, който по това време е женен за естрадната прима. Те се срещат на "Славянския базар" във Витебск. Там Пугачова е председател на журито, а Галкин трябвало да има самостоятелен концерт. Певицата веднага преминала на "ти" и била заинтригувана от разговора с младия шоумен.

Скоро след запознанството си двамата записват дует и пресата започва да ги следи под лупа. Комикът признава, че любовта между тях не е пламнала от пръв поглед. Искрата се появила след много срещи: "Първоначално нямаше любов, но нека бъдем честни: имаше ужасно сексуално влечение, от което аз самият бях изненадан!"

Когато за първи път той решава да я покани да танцуват на рождения ден на общ приятел, тя му дава телефонния си номер, но

минават няколко дни, преди Галкин да ѝ се обади

На слушалката чул: "Не ми харесва, когато трябва да чакам много дълго време едно обаждане!", упрекнала го Пугачова.

Алла и Максим заживяват заедно през 2005 г., като това е петият брак за примата. До 2008 г. влюбените се опитват да не афишират връзката си. Женят се през декември 2011 г., а на 18 септември 2013 г. се появяват близнаците Елисавета и Хари, родени от сурогатна майка.

В документалния филм "Максим Галкин. Моята жена - Алла Пугачова", излъчен по Първи канал на руската телевизия, съпругът на примадоната казва, че раждането на децата им е превърнало певицата в майка орлица. Според шоумена синът им Хари ще тръгне по стъпките на Алла и сестра си Кристина Орбакайте (дъщеря на певицата от предишен брак, която е известна певица). Докато Лиза едва ли ще избере творческа професия, защото имала математически заложби.

Самият телевизионен водещ признава, че все още не може да осъзнае как с Алла са толкова години заедно, след като живеят в свят, в който семействата постоянно се разделят.

"Гледам я с обожание както преди, така и сега - споделя Максим Галкин. -Това, което се случва между нас, е магия. Жена ми е кралица. Колосално е, защото огромен брой семейства се разпадат, започват да се дразнят как изглежда човек, как се храни, как вдига вилица, как изхвърля боклука. А нас нищо не ни дразни толкова години. Усещам тръпката, че мога да дойда някъде с Алла и се отдръпвам на заден план, защото тя влиза - и тя е кралицата на това пространство."

В редки моменти на откровеност Алла Борисовна е споделяла, че за такъв съпруг може само да се мечтае. С уточнението, че дори в деня на сватбата

не е била сигурна, че бракът ще бъде дълъг и щастлив,

заради горчивия си опит в любовта.

Въпреки че звездата най-накрая открива семейното щастие, певецът и композитор Александър Фадеев обвини шоумена за застоя в кариерата на неговата съпруга. Според него комикът оказвал лошо влияние на Алла Пугачова със своите изявления срещу Кремъл и по този начин открито я компрометирал.

"Жалко е, че ограничава Пугачова - посочва Фадеев. - Струва ми се, че тя изобщо не мисли като него. Влияе й негативно през целия им съвместен живот, още много преди да заминат за Израел в началото на войната между Русия и Украйна. Максим я осакати творчески. След като Галкин свърза живота си с примадоната, творчеството й приключи. Не знам какво направи той с нея, но тя просто умря като артист."

Въпреки подобни коментари естрадната прима е щастлива с артиста и често се шегува, че й е провървяло с млад мъж.