Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган и Владимир Путин на среща в Узбекистан.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Реджеп Ердоган и Владимир Путин на среща в Узбекистан. СНИМКА: РОЙТЕРС

В Донбас и Херсон ще проведат референдум за присъединяване към Русия

Владимир Путин се стреми да сложи край на войната в Украйна и значителна стъпка в тази посока ще бъде направена съвсем скоро. Това каза турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Би Би Си.

Той добави, че е имал възможността да проведе “много обширни дискусии” с руския лидер на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се проведе в Узбекистан миналата седмица. Там двамата проведоха и лична вечеря, на която трябваше да бъдат в компанията на китайския им колега Си Цзинпин, но той я пропусна заради страх от COVID.

Ердоган е останал с впечатлението, че стопанинът на Кремъл иска “да приключи конфликта възможно най-скоро”.

През изминалия месец Украйна си върна значителни части от завзетите от Русия територии на юг. Турският лидер посочи, че нещата са “доста проблематични” за Москва.

Той отбеляза, че 200 заложници скоро ще бъдат разменени между двете страни, въпреки че не разкри подробности относно самоличността на пленените.

Ердоган многократно се е опитвал да посредничи по време на войната в Украйна, насърчавайки “балансирана” позиция за Турция - член на НАТО, като същевременно се противопоставяше на западните санкции срещу Русия.

Той помогна на ООН да посредничи за възобновяване на износа на зърно от Украйна и каза миналата седмица, че се опитва да организира преки преговори за прекратяване на огъня. Според информация на ТАСС обаче

Путин отрича Ердоган да е повдигал темата за мирни преговори

след срещата в Узбекистан.

По-рано този месец Ердоган обвини Запада, че е възприел политика на “провокатор” спрямо Русия, и предупреди, че е малко вероятно войната да приключи “скоро”.

Миналата седмица руският лидер заяви, че е готов да се срещне с украинския президент, но Зеленски отказа. Русия обаче не е дала никаква индикация, че е готова да приеме исканията на Киев за пълно изтегляне от украинската територия, включително зоните, завзети през 2014 г.

Ердоган смята, че окупираните от Русия украински територии трябва да бъдат върнати. “Ако искаме да установим мир в Украйна, разбира се, връщането на окупираните земи е много важно”, казва той в интервюто си за PBS. Според него те ще бъдат върнати, а същото трябва да последва и за анексирания през 2014 г. Кримски полуостров. “Руското отношение ще бъде много важно тук”, заключава турският лидер.

На свой ред бившият руски премиер Дмитрий Медведев призова да се проведат “референдуми” за анексиране на териториите Луганск и Донецк. Още във вторник след неговото изявление беше обявено, че в областите Херсон, Запорожие и Донбас сепаратистите ще проведат допитване сред местните за присъединяване към Русия на 23 и 27 септември. Ако трите района се откъснат от страната, те ще

изолират достъпа на Украйна до Азовско и част от Черно море,

защото ще оставят южната ѝ територия изцяло под руско влияние.

Междувременно два месеца след като руските сили поеха контрола над целия югоизточен район, Украйна си върна част от територията. Украинският лидер на Луганск Сергей Хайдай каза, че руските сили са се оттеглили от село Билохоривка, но правят всичко възможно, за да се окопаят другаде. Според президента Володимир Зеленски това са ясни признаци, че “окупаторите изпадат в паника”.

Междувременно стопанинът на Кремъл разкритикува усилията на САЩ да запазят своето глобално господство. По думите на руския лидер тази мисия е обречена на провал. Путин заяви, че обективното развитие на света се сблъсква със стремежа на онези, които се опитват да запазят своята хегемония и да контролират всичко - Латинска Америка, Европа, Азия и Африка. Той добави, че хегемонът успява да удържи позициите си вече доста дълго време, но това няма да продължава вечно независимо от събитията в Украйна.

Руският президент многократно е представял решението си да изпрати войски в Украйна като отговор на предполагаемото посегателство на Запада върху жизненоважните интереси на Русия в областта на сигурността.

Владимир Путин описа западните санкции срещу страната му заради инвазията като част от усилията на САЩ и техните съюзници да укрепят позициите си, но уверява света, че те са имали обратен ефект срещу техните организатори и също така са навредили сериозно по-скоро на бедните страни.