Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Даде ми паролата си, за да събирам дарения, а аз видях хронология с детска порнография", разказва Анна Ериксън-Хъл

Сестрата на съдения у нас за педофилия веднага сигнализирала БГ властите, предоставила им достъп до акаунта му

Сестрата на задържания и съден у нас за педофилия британски пастор Даниел Ериксън-Хъл попаднала на шокиращо съдържание в неговите социални мрежи. Анна Ериксън-Хъл разказа, че малко след като брат й бил арестуван в България, той й дал достъп до своите профили, за да продължи да набира средства за ромската общност, с която живеел. Преди белезниците да щракнат на ръцете му, Даниел издържаше себе си и

помагаше финансово на ромите

от сливенския квартал "Надежда" чрез даренията, които получаваше от цял свят, проповядвайки онлайн молитви.

Първото, което Анна направила, след като влязла в профила му чрез предоставената от него парола, било да прегледа хронологията на старото съдържание. Жената останала втрещена.

"Не съм очаквала подобно нещо,

щях да припадна,

разстроих се", споделя тя.

Сестра му открива, че от 5 години, когато той създава акаунта си, е сърфирал в интернет с идеята да намира детско порно. Попаднала на нецензурирани видеа с малки момчета, както и тийнейджъри. Имало клипове с ромски деца, дори и чатове. Описва видяното като "ужасно гнусно". Някои от материалите, които Хъл е гледал, били "непоносими". Самата тя не можела да си обясни как интернет е позволявал тяхното публикуване.

Анна твърди, че след това била "като болна". Преди да научи за отвратителните фетиши на брат си, тя го подкрепяла в желанието му да бъде духовно лице. Пред нея той неведнъж споделял, че единственото, което иска да прави, е да проповядва пред хората и да ги учи как да бъдат по-близо до Христос, за да са по-добри.

Тя вярвала безрезервно на думите му и му помагала в начинанието. Мислела, че първите публикации, които се появиха в интернет с твърдението, че Даниел има педофилски наклонности, били лъжа. Хронологията в личния му интернет акаунт я опровергала.

Малко след като видяла съдържанието, тя се свързала със столичната полиция и им дала достъп до профила му, за да се уверят сами в достоверността на сигнала срещу собствения й брат.

Към днешна дата, въпреки роднинската им връзка Анна смята, че Хъл трябва да лежи в затвора и да понесе съдебна отговорност за издевателствата върху децата.

Според властите насилените от него малчугани най-вероятно са много повече от посочените до момента. Някои обаче отказват да говорят. Тези, които първоначално дадоха свидетелски показания и споделиха, че са били сексуално насилвани от Хъл, впоследствие се отрекоха от думите си. Разследващи смятат, че причината за това била у родителите им, на които пасторът помагал както финансово, така и с нови дрехи. Освен всичко това той организирал почивки на море и басейни, където малчуганите се хранели и забавлявали изцяло на негови разноски. Така си купувал мълчанието на роднините.

За тази практика свидетелствали видеа в

Youtube канала, създаден

лично от мъжа

Името, което проповедникът използва там, било Nadejda Army – "Армията на Надежда".

"През септември 2015 г. бяхме поканени да служим в обедняла ромска общност в България - пише в кратко описание към профила. - След като прекарахме няколко месеца там, Господ ни даде да разберем, че ние трябва да се преместим и да живеем при тях.

Пастор “Д” се премести от Лондон,

за да живее в гетото, в коет има 37 хил. роми."

Справка на "168 часа" показа, че официално такава покана към него не е изпращана от никоя религиозна общност в България. Нямало молба и от ромски НПО, които защитават правата на малцинството у нас.

Как пасторът се е издържал през годините?

Той използвал интернет платформата Youtube за събиране на дарения. В отделни клипове обяснявал, че има нужда от средства за децата. Трябвали му за тяхното образование, тъй като родителите им били бедни и не можели да си позволят да ги пращат на училище. Допълвал, че майките и бащите на момчетата и момичетата не можели да им купуват дрешки, раници и учебници.

Приканвал потребителите, които го следят и му симпатизират, да помогнат с колкото могат. Не молел за конкретна сума. Твърдял, че

всеки лев, цент или евро е добре дошъл за общността, в която живее

Оказва се, че на думите на Хъл реагирали десетки хора. Те му изпращали пари без да искат отчет как и за какво ще бъдат оползотворени. Под видеата има множество коментари от различни профили с различна националност, които пишели, че пасторът е добър човек и заслужава подкрепа.

"Нека има повече хора като вас - обръща се към него един от тях. - Аз ще помогна финансово на децата, защото те заслужават. Никой не трябва на живее в бедност и да бъде лишен от храна. Вярваме в завета ви, пастор "Д".

Поздравяваме ви за работата и ви пожелаваме да продължавате

да правите същото още дълги години, за да събирате все повече съмишленици."

До момента не е ясно каква е точната сума, която Даниел е получавал по сметката си на месец. Неизвестно е и дали той се е издържал с нея, или е разполагал със свои собствени спестявания.

Факт е, че малчуганите и родителите им от сливенския квартал "Надежда" разчитали на Хъл и били привързани към него

Не случайно те организираха протест в подкрепа на обвинения в педофилия малко след като той беше арестуван.