Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 93 г. Мария Зъбова отиде да бие небесните камбани.
СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
На 93 г. Мария Зъбова отиде да бие небесните камбани. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Откакто е започнала работа в храма, никога не е боледувала, с лекота изкачвала 220-те стъпала

Студен януарски ден през 2014 г. На входа на патриаршеската катедрала с нетърпение очаквам срещата си с празничния звънар на храма Мария Зъбова. Тя пристига на уговорената среща с точност.

Скромно облечена жена, средна на ръст. Знаех, че е на 85 години. Но изглеждаше доста младолика. Енергична. С жив поглед.

Пристъпва с

пъргава походка.

Никой не би предположил как тази крехка дама всеки Божи ден бие 12 камбани с общо тегло над 25 тона. Веднага се сещам за думите на софийски свещеник: "Да се пребориш с огромните тежести, изработени от бронз за по-ясен звук, е направо подвиг в мирно време". В конкретния случай Зъбова бе героиня, упражняваща тежък физически труд, който би отблъснал дори здрав и як мъж.

За срещата ми с тази невероятна дама, която вече не е между нас, съдейства тогавашният председател на църковното настоятелство епископ Тихон, днес викарий на българския патриарх Неофит.

Звънарката предложи разговорът да се проведе на работното й място, при камбаните. За целта трябваше да изкачим 220 стъпала в спирала. Зъбова ги взема на един дъх, въпрос на навик.

"Бия камбаните единствено за душата си. Умолявам ви да не пишете нищо извън това", започва разговора тя. Но журналистическото любопитство надделя и се изплъзна въпросът все пак какво е възнаграждението, което получава за тежкия труд, за който се изисква изключителна физическа издръжливост.

Останах шокирана от отговора: "150 лева".

Витата стълба, която води от храма към камбанарията.
Витата стълба, която води от храма към камбанарията.

Символичният хонорар не бил променян 30 години.

Така е преценило ръководството на храма, съобразено с тежкото финансово състояние на Църквата. Досещам се, че за да се справи с тежестите на камбанарията на най-величествения храм на Балканския полуостров, може би й помага това, че е тренирала гребен спорт.

В повечето софийски храмове няма открит щат "Празничен звънар". В митрополитската катедрала "Св. Неделя" биенето на камбани се управлява от компютър, сподели приживе предстоятелят на храма отец Мина Минчев.

Такава длъжност имало само в патриаршеската църква, защото там

камбаните се биели по строг канон

при посрещане на държавни ръководители, архиереи от поместни православни църкви. Както и при големи християнски празници като "Рождество Христово", "Възкресение Христово" и "Успение Богородично". Рутинното задължение е огромните камбани да се бият и преди всяка Божествена света литургия в неделя. Както и при бдение в събота, късно следобяд.

Най-голямата камбана на храма "Св. Александър Невски" тежи почти 12 тона.
Най-голямата камбана на храма "Св. Александър Невски" тежи почти 12 тона.

От Синода не отричат, че хонорарът на празничния звънар "е много под символичен". Все пак работата на звънарката бе високо оценена "като саможертвена в истинска служба на Бога".

За осигуряване на нормално заплащане на ревностния труд, който изисквала професията "звънар", решение трябвало да вземе църковното настоятелство на патриаршеския храм, а не Синодът. Църковните настоятели бяха лаконични пред "168 часа": "Самата Зъбова не желаеше хонорарът й да бъде променян. Даже и тази нищожна сума не желаеше да получава."

Друга е болката на Мария Зъбова обаче, не материалното. Казва, че сърцето я боли, когато вижда как младото поколение е потънало в страсти и пороци. Няма никакви добродетели. А злобата и завистта буквално унищожавали младежите.

Максимата "Неведоми са пътищата Божии" важи и за звънарката Мария Зъбова.

Голямата й мечта

да стане лекар

не се сбъдва

Тя завършва специалност "Математика и физика" в Софийския университет. А преди висшето образование е учила във Френския колеж "Сен Жозеф" в Пловдив. Заради безупречното владеене на френския й предлагат договори за престижна, добре платена работа в африканските страни, но тя отказва.

"Продължавам да мисля вместо на български, на френски. Толкова съм свикнала с езика", казва тя.

Мария живееше с една от трите си дъщери. Освен от биене на камбани Мария разбираше и от отглеждане на малки деца. Внукът й тогава бе на три месеца. Грижите около него бяха поети от младата му майка, а баба му въртеше домакинската работа. Тя пазарува, а след това готви.

Книгите, с които не се разделя, са Библия на български и на френски език. Любими четива са й духовните напътствия на Светите отци, както и "Житията на светиите". Препоръчва ги горещо на младите хора, за да не живеят разгулно, в пороци.

"Всичките ми внуци и правнуци съм ги възпитала в духовност", заявява гордо тя. Огромната фамилия е причина Зъбова да не отиде в манастир, въпреки че е постригана отдавна. Пееше в църковния хор, където преди години среща голямата си любов Иван Петров – Йохан, отдавна покойник.

Спомените за енергичната звънарка са живи. И ще останат завинаги. Как ще я запомнят - това е въпросът ми към викария на патриарха епископ Тихон.

"Ще запомним Мария с нейната себеотрицателност, с нейното удивително постоянство - казва той. - Имаше дълбока вяра. Казваше

“Бог ми дава сили да бия тези тежки камбани.”

Никога не се е говорило, че Мария има претенции около размера на хонорара. Правеше го на доброволни начала. Не е лесно да се поддържа този храм. Изисква ужасно много средства. А пък приходите не са най-добрите, които можем да очакваме."

Едно от много малкото интервюта, което Зъбова даде приживе, бе за "168 часа" през 2014 г., тук публикуваме най-важните моменти от него:

- Г-жо Зъбова, имате ли регистриран рекорд в биенето на камбаните?

- Може да се каже, че имам -

тричасово непрекъснато биене при посрещането на иконата на Света Богородица

"Йерусалимска" през 2002 година. Тогава плаках. Плаках и при посрещането на трите чудотворни икони на Св. Богородица, пред които се молихме за освобождаването на медицинските сестри в Либия. Работих с желание на камбанарията и когато България стана четвъртата сила в света по футбол. Дълго съм била камбаните при пристигането на принцеси от Холандия. И при интронизацията на патриарх Неофит.

При завръщането на Симеон Сакскобургготски - 3 часа и половина без прекъсване. Но той ме разочарова.

- Вярно ли е, че откакто сте станали звънарка, не сте вземали никакви лекарства? Не ви ли се е налагало?

- Така е. Нямам никакви увреди. Не помня да съм се разболявала, а съм работила и при арктически температури горе.

При минус 30 градуса. Не ми беше студено, защото служа на Бога. А когато изкачвам стълбите към камбаните,

не изпитвам никакво затруднение.

Едно старо поверие казва, че който бие камбани, ангели го придружават.

- Има ли духовна криза в обществото?

- Жестока духовна криза, много по-опасна от материалната. Аз виждам спасението в това да започнем стриктно да изпълняваме десетте Божии заповеди. И да обичаме ближния.

Да бъдем милосърдни към него. А ситуацията е наистина страшна - израстват разбойници, крадци, убийци. Егоизмът така е обсебил хората, че ги е лишил от човешката им същност. Това е трагедия, която не осъзнаваме.

- Важно ли е нашите политици да бъдат вярващи?

- Разбира се. За съжаление нашите политици са крадци. Живеят с мисълта, че ще бъдат вечни.

Много приятно впечатление ми е правил бившият премиер Бойко Борисов. Наблюдавала съм го, когато пея в храма "Св. Седмочисленици". Пристъпва предпазливо към иконите. Покланя им се.

В ръцете си държи три огромни свещи.

Много истинско поведение на православен християнин. Нито капка поза няма в поведението му в храма.

Борисов се отдаде на властта, но не го оцениха. Много достойно постъпи, когато си подаде оставката.

А сега, какво е? Пълна анархия. И не зная докъде ще стигнем.

Държавата пропада с всеки изминал ден. Радвам се, че интелигенцията вече се осъзна и поведе протестите.