Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“
Кадър: бТВ
Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ Кадър: бТВ
  • По думите му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма право да дава съвети за енергетиката
  • До две седмици ще е ясно дали ПП ще се коалира преди вота с „Демократична България“

Бързите промени в ръководството на Националната агенция по приходите (НАП) и в Агенция „Митници“ показва изключително добра, почти военна, подготовка. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ бившият министър на иновациите Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.

„Тези хора са били подготвени и много добре са знаели кой къде ще бъде сменен. По отношение на областните управители, това е стандартна практика за всяко правителство, тъй като те са политически назначения.

По-интересни са смените в НАП и „Митници“, защото ние оставаме България в едно добро финансово състояние – има над 1,5 млрд лв. излишък в хазната“, подчерта Лорер.

По думите му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма право да дава съвети за енергетиката.

„По отношение на Борисов по темата газ аз бих си мълчал, защото 12 години той нищо не направи. Построи „Турски поток“, който няма отклонения за България. Той дава газ на Централна Европа, но не и на нас. Това ни коства 3 милиарда и даде на Путин сигурност да започне войната в Украйна“, уточни представителят на ПП.

Лорер заяви, че правителството на Кирил Петков е направило всичко възможно, за да осигури газ за страната.

„До последния ден на нашето правителство ние работихме, за да осигурим газ за България. Ние нямаше нужда да търсим тези 7 танкера, тъй като така или иначе идва някой след нас, но до последния ден ние работихме, за да намерим тези доставки и сега правителството има шанс да финализира договора“, обяви бившият министър на енергетиката.

Относно предсрочните парламентарни избори на 2 октомври той каза, че до две седмици ще е ясно дали ПП ще се коалира преди вота с „Демократична България“.

Служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданското недоволство. Само три дни след като встъпиха в длъжност, хората излязоха, за да им покажат, че не искат "Газпром", каза бившият министър на иновациите от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер. И допълни: "Вместо да чуем една градивна приемственост, с която гражданите да бъдат успокоени, че газ ще има, служебното правителство нагнетява едно усещане за страх и паника, което е излишно".

Преди всичко искам да вярвам, че служебното правителство все още търси своя ритъм и в близко време ще покажат повече разбиране към нуждите на хората. Трябва да се работи концентрирано, за да се вкарат тези седем танкера и да не се спира интерконектора с Гърция. Искрено се надявам, че ще възстановят процедурата възможно най-бързо, защото това е стратегически избор. Всеки участник в политическия живот трябва да знае кое е стратегически важно за страната ни и да работи за това. Този интерконектор е жезненоважен за нас. Правителството на ГЕРБ го забави с 12 години, нека служебният кабинет да не се причислява към тях, каза Лорер, който беше гост и в "Събуди се" по Нова телевизия.

За тези 6 месеца показахме много ясно как България може да се управлява по един открит начин. Изградихме интерконектора с Гърция за 6 месеца, който го нямаше в 12 години. Вдигнахме пенсиите колкото бяха вдигнати преди това за 12 години, също заплатите на учителите и лекарите. Нищо общо няма с това, на което бяхме свикнали 12 години. Президентът Радев е този, който подкрепи протестите. Тогава ПП се появи като носител на заряда, искахме да дадем надежда да се развием в една европейска икономика с дойстойни пенсии. Работихме в коалиционен формат шест месеца в рамките на тройна криза, а въпреки това имахме 4% ръст в икономиката и рекорден износ, каза още Лорер.

Той коментира и смяната на шефовете на НАП и митниците: Митници и данъци са двете места, от които се храни държавната хазна. Това не са политически, а професионални назначения. Господин Спецов върши добра работа там. Очакваме служебното правителство да обясни защо го отстрани. Не бих искал да казвам, че това е реваншизъм. Имам единствено огромно притеснение, че може да забавят работата по европрограмите, интерконектора с Гърция, договарянето на доставки с танкери. Други нямам.

Навлязохме в предизборната кампания. Дали заедно ще се явим с ДБ на тези избори ще се реши тези дни. Ще вземем рано това решение, за да може всяка партия да си проведе кампанията. Аз лично все още нямам силно мнение в едната или другата посока и бих искал нашият Национален съвет да вземе информирано решение. Решението за коалиране ще бъде не само ДБ, а и по-широкият спектър от движения около тях, каза Лорер. А като най-голяма грешка на кабинета "Петков" отново определи комуникацията:

Не успяхме да комуникираме достатъчно добре с българската общественост по въпроса защо искаме да свършим нещо по определен начин - може би най-голямата ни грешка. Причината беше, че понякога много бързахме, за да свършим нещо, и не ни оставаше време.