Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Велислава Дърева
Велислава Дърева

Той твърди, че статията й е класика в жанра "фалшиви", тя: Фактите се  потвърждават с всяка секунда и целият свят го вижда

Един пост на бившия министър на околната среда Юлиан Попов по повод статия на Велислава Дърева предизвика огромен скандал. Той се споделя и под него навсякъде има десетки коментари.

“Попадала ли ви е статията на Велислава Дърева “Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия” - започва публикацията на Попов. - Няма как да не ви е попадала. Тя е навсякъде! Десетки “медии” са я публикували, а сума хора във Фейсбук я споделят постоянно. Като казвам “сума”, имам предвид

десетки хиляди

Наистина десетки хиляди. Или стотици. Дали това са хора, или роботи, няма как да знам, вероятно и двете, но в неясно съотношение.

Статията се основава на анализ не на кого да е, а на “Пол Кристи, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет”, и преди всичко на вътрешна информация, споделена от неназован висш “служител на Агенцията за национална сигурност” на САЩ (АНС). Тоест аргументите са и академични, и държавнически, и секретни. Пол Кристи дава интервю на известния немски седмичник European Economic Journal в редакцията в Бремен. В това интервю той и висшият служител на АНС обясняват как войната в Украйна няма нищо общо с Украйна, а е предизвикана от САЩ, за да раздели Европа и Русия, да спре огромния търговски обмен между тях и да го изземе за себе си. Това е начин, по който САЩ смята да се справи с огромния си външен дълг. ... Тази история е прочетена от стотици хиляди българи. Търсете с Гугъл малко по-настоятелно и ще видите

хилядите профили,

десетките хиляди споделяния в десетките медии, които са публикували статията и които продължават да я въртят. ... Стотици хиляди хора вярват на триумвирата Дърева - Колумбийски университет - АНС. Бетонирани аргументи, безспорна истина!

Бившият министър на околната среда Юлиан Попов
Бившият министър на околната среда Юлиан Попов

Само дето в Колумбийският университет Институт за глобални перспективи няма. Такъв институт въобще няма. Съответно Пол Кристи не му е директор. Пол Кристи въобще не съществува. Поне не в Колумбийския университет или където и да било из средите на политическите науки. А European Economic Journal в Бремен? Няма такова списание, нито в Бремен, нито извън Бремен. Няма. Напълно фалшиви, измислени, фейк хибридни приказки. Лъжи. Режисирана пропаганда, за много повече от 4000 според мен. Цялата история е напълно измислена. Единственото, което не може да не се признае на истинските автори на цялата манипулация, е аналогията с животинските мошеничества на Бременските музиканти."

Призивът на Попов е националните медии да не разпространяват, а да опровергават фалшиви новини.

Проверка

на “168 часа”

установи, че интервю с Пол Кристи се появява в руския сайт на английски topwar.ru. Статията е качена и в isij.eu, като там е посочено къде е публикувана - Economic Bulletin, Professional Public Conversation by the European, Bremen, Lower Saxony, Germany (2014). Статията е и в сайта за научни статии it4sec.org. Интересното е, че час по-късно тези два линка не се отваряха.

Интервюто с мистериозния американски професор се появява в руска медия на английски.
Интервюто с мистериозния американски професор се появява в руска медия на английски.

Проверка на вестника показва, че в Колумбийския южен университет има учен на име Пол Кристи, който е във факултетния съвет. Там обаче името му се изписва Christy, а не Christey, както е посочено в статията.

Дали това е един и същи човек, "168 часа" тепърва ще опита да установи.

Според Юлиан Попов European Economic Journal не съществува. “168 часа” също не откри на немски такова издание.

“Знам, много от споделящите “Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия!” ще кажат - “какво като Пол Кристи е измислен, да не би това, което казва, да не е вярно" - пише още в поста си Попов. - С такива хора е трудно да се спори.” В заключение той отбелязва, че подарява тази история с призив медиите

да поровят повече

Факт е, че въпросните изяви на Пол Кристи охотно са подети от руските медии. Популярният кинорежисьор Никита Михалков дори се позовава на него в свое интервю, за да защити действията на Русия.

За да повдигне завесата на мистерията и кой всъщност е загадъчният Пол Кристи, "168 часа" се свърза и с Велислава Дърева. Самата тя каза, че преди 8 години е слушала негово видеоинтервю и че си спомня, че това е бил пълен мъж с бяла коса.

Описанието

отговаря на мъжа от Колумбийския южен университет, но разликата в изписването на името предизвиква въпроси дали е той.

“От 2013 г. пиша по темата Украйна - коментира Дърева пред “168 часа”. - Това е откъс от един много голям текст от 4 части “Похищението на Европа”, който писах през 2014 г. Всъщност това е откъс от една от тези части. Започва с това, че САЩ като Зевс отвличат девойката Европа.

До момента фактите в него изцяло се припокриват с американската политика. Напишете например в Google - доктрината на Алън Дълес. Автентичността й никога не е доказана, но тя изцяло се припокрива с политиката на САЩ. Аз

фактите не мога да ги измисля

От 2014 г. досега са минали 8 години, линкът с видеозаписа е изчезнал. Много линкове са изчезнали, както и филмът на Манон Лазо “САЩ завладяването на изтока” от 2010 г. Тогава писах подробно за този филм за цветните революции, но вече не може да се намери, изтрит е, защото е неудобен.”

Дърева е категорична, че всичко, което е написала в статията си преди 8 г., сега се потвърждава.

“Защо не са се сетили тогава, а сега - пита журналистката. - Фактите се потвърждават с всяка една секунда и целият свят го вижда.

Това ги

стресна

Това е тактика и стратегия, днес се вижда в своето пълно изпълнение, всички приказки за солидарност, демокрация са фалш. Да се върнат и да прочетат моите материали за Украйна от 2013 г. Докато те спяха, аз пишех, те предпочитаха да спят, но аз знам какво става с Украйна.”

Във факултетния съвет на Колумбийския южен университет има учен на име Пол Кристи, но името се изписва по различен начин.
Във факултетния съвет на Колумбийския южен университет има учен на име Пол Кристи, но името се изписва по различен начин.

"Мисля, че ще е добре всяка разумна медия да проведе допълнително разследване - коментира пред "168 часа" Юлиан Попов. - Това, което аз направих, е само връх на един от многото айсберги."