Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов обяви в Бургас, че от ГЕРБ няма да ползват втория мандат за съставяне на правителство, а ще го върнат неизпълнен на президента Румен Радев. Снимки ТОнИ ЩИЛИЯНОВА
Бойко Борисов обяви в Бургас, че от ГЕРБ няма да ползват втория мандат за съставяне на правителство, а ще го върнат неизпълнен на президента Румен Радев. Снимки ТОнИ ЩИЛИЯНОВА
  • На "Хемус" няма нарушения - очаквам довечера това да е първа новина, каза лидерът на ГЕРБ
  • Нека малко се смирим, зове останалите политически лидери
  • Ако ПП бяха предложили кабинет, щяхме да им дадем трима депутати и да  ги оставим да управляват - затова избягаха

ГЕРБ няма да ползват втория мандат за съставяне на правителство, а ще го върнат неизпълнен на президента Румен Радев. Няма и да участват в преговори за съставянето на кабинет с третия мандат, а искат предсрочни избори. Преди това обаче трябва да бъде приет закон за 100% ползване на природен газ, различен от руския.

Това обяви в Бургас лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов. Според него разбирателство между партиите за нова коалиция е възможно едва след предсрочни избори.

"За третия мандат няма с кой да се преговаря. Ние имаме решение с БСП да не преговаряме. Ако ПП бяха вкарали правителство, щях да намеря трима депутати, които да са ми верни и да ги подкрепя и да ги оставим да управляват - затова избягаха. Христо Иванов каза, че ще си търси други приятели. Той каза, че ще сяда на една маса с ПП и ИТН. А за капак на всичко Кирил Петков му заби на Христо Иванов за меките ръчички. А ние сме широко скроени хора като голяма партия - едни са с по-меки ръчички, други с по-твърди. Щях да изкажа съболезнования на президента Румен Радев, но той ми причини много щети и сега животът ще му го върне със служебното правителство.

Аз с моя опит да оправям тези щети не се наемам",

отговори Борисов на въпрос дали би подкрепил правителство, създадено с третия мандат.

"Последен анонс към Петков през медиите - внеси проектозакон за 100% диверсифициран газ и ще получиш 60 депутати и така служебното правителство няма да може да върне руския газ. Приемаме го и тогава ще се разпусне парламента, за да няма връщане към "Газпром", добави веднага след това лидерът на ГЕРБ.

Трябва да успокоим народа след избори и да минем през тежките времена. Ще съумея да убедя партията, че това е правилната политика, заяви още Бойко Борисов.

"За шест месеца една къщичка за птици не са направили, една алея. Магистрала "Тракия" е опасна за живота на хората, защото не се поддържа. Но това не им беше достатъчно, цяла предизборна кампания изградиха върху ГЕРБ", нападна управлението на "Продължаваме промяната" Бойко Борисов още в началото на речта си пред бургаския актив на ГЕРБ.

"В последните дни излезе АДФИ, която е подчинена на вицепремиера Асен Василев и тя не откри никакви нередности при договорите за строителство на "Хемус", изчете той информации от медиите от петък. "Една година рашковщината шестваше и лъжата срещу нас бе основна новина", добави лидерът на ГЕРБ. И поиска от медиите в залата докладът на АДФИ да е първа новина по новините довечера.

"Знаете ли защо няма да има правителство? Защото опитвахте да обяснявате как някакви добри хора опитват да ни спасят. Никакво правителство", заяви Борисов.

Той се върна на 2021 г., когато на 6 август е трябвало да се одобри правителство на ИТН. Тогава заради подкрепа от ГЕРБ се стигна до парадокса партията, която предлага правителство да не влезе в зала, припомни той.

Вчера Кирил Петков отиде да направи едно бутафорно откриване на газова връзка. Тя при нашето управление бе повече от половината изградена, но не е готова още. Поне месеци още няма да е изградена, продължи с критиките си Борисов. Той нападна премиера в оставка, че е дезертьор.

"Какво смятам да направим ние? Зная, че много ще ви объркам вас в залата. Те знаят за пълния си провал и знаят, че трябва бързо да избягат. Партията не ме послуша за вота на недоверие, но вие бяхте прави. След 2-3 месеца те обаче щяха да си изчезнат. Защото вижте панически какво правят - Асен Василев веднага вкарва в парламента промяна в закона за хазарта в последния момент, защото тяхното управление е причинило големи проблеми там. Остава им опорката, че ако те не управляват, купища закони за правосъдна реформа ще се провалят. Тяхната реформа се свежда до това да намерят пост на Бойко Рашков. От цялата им мащабна реформа има само 3 внесени законопроекта, а само един е приет от управляващата коалиция за седем месеца. А тези момчета са от година и половина министри. Рашков е от година и половина министър, а се оправдава за всяка грешка на полицаи", заяви Борисов.

Скъсаха готов кабинет, защото не могат да прехвърлят отговорността така на служебното правителство. Ние в такава политическа ситуация няма защо да си хабим името, категоричен бе Бойко Борисов. Той припомни как е помогнал с депутати и предложения на "Промяната" при войната в Украйна и изпращането на оръжия, решението за Северна Македония, изгонените руски дипломати. Където можехме да ги смажем, ние внасяхме предложения и им помагахме, добави той.

"Ако бяха вкарали правителство, все щях да намеря трима депутати, които да са ми верни и да го подкрепя. И те го разбраха вчера. Нямах си работа и го споделих. Скъсаха проектокабинет, бегаха, хвърлиха мандата и заминаха. Защото щяхме да ги оставим и оттук нататък той не може да каже фразата "Служебният кабинет носи изцяло отговорността", разясни Борисов на препълнената с активисти зала.

В сряда предизборно готвят няколкостотин милиона да дадат на общините да си закърпят дупките, добави Борисов.

"Борисов не им е проблемът, а тези стотици хиляди, които гласуват за ГЕРБ. Тези хора не са мафия, вие нали не сте на мафиотско събрание сега. Мафия означава моята фамилия, която има една къща в Банкя. Но те имат 3-4 фамилии - Петков, Рашков - това е мафия. Ние трябва, ако сме умни като народ, да разберем, че нашите избиратели не са врагове с избирателите на другите партии. Математически ние бихме могли да съберем 121 депутати. Но ние няма да вземем втория мандат", заяви още лидерът на ГЕРБ.

"Сега милиарди си заминават, това не им е проблем. Но оставете лидерите им настрана, ние трябва да се обръщаме към техните избиратели.

Това приятелство между дясноцентристките и евроатлантическите партии трябва да е факт",

категоричен бе Борисов. Нека малко се смирят, обърна се той към останалите политически лидери.

Борисов отново поиска кода от машините за гласуване, за да могат неговите айти специалисти да докажат как се прехвърлят гласове. "Но кода е на Асен Василев и не го дават. Трябва да ги бием със 7-8 процента, за да не могат да играят с машините", заяви Борисов.

Бог ми е свидетел, реваншизмът е като омразата и завистта. Те изяждат отвътре. Ако тези момчета не бяха толкова злобни и брутални, те щяха да управляват много бързо. Ние подаваме ръка на всички. За разлика от тези момчета и момичета, които работеха на етажа ми. Откъде дойде този устрем в тях да чегъртат, отговори Борисов на въпрос на журналистка дали е срещу правителството заради реваншизъм. Ако звуча гневен, то е, защото подходът към Слънчев бряг, щеше да е пуснат октомври миналата година, разясни той. "Хемус" вече щеше да е до Ловеч, заради това съм изнервен - защото забавихме темпа, заяви Борисов.

Аз зная и две и двеста, зная и бой, и мир. Няма по-добро от мира

Ако не разберем, че мразеща България ще стигне до японския вариант, до сръбския, каза още Борисов. Думите му бяха заради убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе от петъка.

Преди речта на бившия министър-председател имаше изказвания на депутати и бургаски активисти.

Вместо да си говорим за иновации, днес си говорим ще има ли газ. Това правителство не свърши нищо, критикува кабинетът в оставка зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев. "Войната, международното положение, Бойко Борисов - все нещо им пречи. А им пречат законите и заради това непрекъснато ги газят", продължи с нападките към управляващите той.

В обществото бяха прокарани тежки линии на разделения. Тази сутрин един човек ми де караше защо не харесвам Кирил Петков. А аз имам право да не го харесвам. В тази игра има правила и, ако не се спазват, следва катастрофа, заяви още Дончев.

"Това правителство направи пълна нула за шест месеца. Това е най-лобисткото, най-некомпетентното и най-корумпираното правителство", категоричен бе депутатът Жечо Станков.