Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков СНИМКИ: Йордан Симеонов
Кирил Петков СНИМКИ: Йордан Симеонов

Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта, като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа, който сме постигнали, и в икономиката ни да се влеят милиарди евро, заявява премиерът в оставка.

 Всеки един депутат трябва да реши в следващите дни иска ли да се закрие българския парламент и тази програма да не се реализира, или да застане зад развитието на България, посочва още Петков. 

Продължава разработването на управленската програма. Вижте по-долу двете програми.

Вижте законодателната програма тук

Вижте черновата на програмата за управление

В икономическата част от програмата за управление е записано, че до 30 септември трябва да се изберат нови членове на КЗК, КФН, управител и двама подуправители на БНБ и нов състав на Сметната палата. Целта е премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки. От догодина да се вдигне прагът за регистрация по ДДС на 100 000 лв., като законът вече мина на първо четене в комисия. От 2024 г. прагът става 166 000 лв.

До края на септември да се изготви анализ за плюсовете и минусите от въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г., както и да се приемат всички нови оперативни програми. В сряда стана ясно, че ЕК е одобрила 11 млрд. евро финансиране за България. Бъдещето правителство иска да извади финансовото разузнаване от ДАНС и да го върне във финансовото министерство.

В регионалното развитие още до края на септември трябва да е ясно как ще бъде довършена магистрала "Струма", без да се губи европейско финансиране. Парите за нея са предвидени в новата ОП "Транспорт".

До края на октомври е предвидено подписване на споразумение с Румъния за нови 5 моста над Дунав. В същия срок трябва да се въведат немските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка и да има типова документация при обществените поръчки за строеж и поддръжка на пътища. Приемането на ремонтите и строителството ще става след лабораторни проби от независими лаборатории, а преди това извършваната работа ще се контролира и с видеонаблюдение.

До края на годината трябва да е готов проектът за тунел през Петрохан и Хинбоаз, за довършването на магистрала "Хемус" и "Черно море" от турската до румънската граница. Също така да е решен въпросът с плащането на оставащите над 500 млн. лв. на пътните фирми по стари договори.

Още този месец програмата предвижда ДНСК да стане самостоятелна агенция към Министерския съвет.

В земеделието е предвидено до края на октомври да бъде направен комбиниран център с тържище, където митниците и БАБХ да осъществяват съвместнен фитосанитарен контрол на внасяните плодове и зеленчуци.

До края на годината храните да са с нови етикети тип "светофар", където с цветове ще се отбелязва тяхната безопасност и ще се стартира национална кампания за насърчаване на консумацията на български храни.

В опазването на околната среда се предвижда удвояване на глобите за незаконни сметища до края на ноември. Ще има публичен достъп в реално време на данните от измервателните станции на големите замърсители на въздуха, като срокът е 30 септември. Замърсяването от големите предприятия ще бъде прекратено със законови промени.

Дюните и плажовете по морето ще бъдат вписани в кадастъра до края на октомври.

В енергетиката е предвидено гарантиране на газовите доставки, като договори за тях трябва да бъдат сключени до края на септември. В същия срок трябва да се запълни и газохранилището в Чирен.

Без конкретен срок са записани: ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности, осигуряване на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", което не е от Русия, както и бърз ремонт на ПАВЕЦ "Чаира".

До края на годината ще бъдат променени борсовите правила за търговията с ток, така че за бизнеса да се осигурят дългосрочни договори за доставки на ток за поне 80% от потреблението

В същия срок трябва да се въведат две тарифи за ток и парно - първата ще е на ниска цена и трябва да покрива базово потребление, след това ще се плаща по-скъпо.

До средата на септември трябва да се одобрят Плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник след закриване на въглищните централи там.

До края на годината парламентът трябва да приеме 22 закона, за да не загубим средствата от плана за възстановяване. 

Намаляване на нотариалните такси с 25% предвижда програмата в раздел "Правосъдие". Освен това - намаляване на таксите, които съдилищата събират по граждански дела, макар и само с 2%. Предвидено е и двете промени да са факт до 30 септември.

Изборът на нови членове на ВСС и на Инспектората към ВСС, чиито мандати са изтекли или предстои да изтекат през 2022 г. е записан под условие - "при наличие на конституционно мнозинство".

Липсва обаче изборът на конституционно съдии, въпреки че в момента КС стои непопълнен след изтичането на мандатите на двамата от парламентарната квота още през ноември миналата година и февруари тази.

В програмата е влязло въвеждането на единен държавен изпит за страната по право. Електронното правосъдие трябва да се задейства до края на декември.

В социалната политика тройната коалиция обещава вдигане на вдовишките добавки с бюджет 2023.

До 31 декември амбицията е да е приключила реформата в ТЕЛК. А приемането на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход трябва да се гласува още през септември.

В образованието е изтеглен срокът за промени в учебните програми от І до Х клас и преразглеждане на методите на преподаване като за основа за създаване на електронни учебници и помагала. Това няма да е за старта на новата учебна година, а до края на 2022-а. Същият е срокът за промяна в учебниците и приемане на оптимален брой по предмет за всеки клас.

Също до Нова година трябва да е готов образователният електронен облак с безплатни материали за ученици, учители и родители.

В бюджета за догодина влизат безплатни учебници за всички ученици до 12-и клас, както и вдигане на стипендиите на социално слабите ученици и студенти

Първата от 6 въздушни линейки ще се въведе в експлоатация до 31.ХII, пише в раздела за здравеопазване. Дотогава трябва да са определени и 10-те центъра за спешна помощ при инсулти, едновременно с това да се оптимизира разположението на спешните екипи в страната, така че средно те да пристигат до 10 минути във всяко населено място.

До края на октомври трябва да е одобрен финален план за националната детска болница.

Софуерът на електронните рецепти ще се промени, така че да включва най-евтиния генеричен заместител.

До края на годината ще се прави оценка на статута на лечебни заведения и тяхното финансиране.