Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРГАНА ПАСИ
ГЕРГАНА ПАСИ

Една студена вечер през 2008 г. Ресторант в София и две паднали батерии на телефоните ни със Solomon Passy, без друга удобна възможност за връзка с външния свят. (Тогава всеки телефон - Nokia, Ericsson, Sony и пр. се радваше на свое уникално зарядно, а на пазара имаше повече от 30 различни модела).

Ето в такива условия се роди идеята ни за универсално зарядно устройство, в която към онзи момент повярва само Гюнтер Ферхойген (тогава вицепрезидент на ЕК, отговарящ за европейската индустрия) и вестник 24 часа, който публикува нашето отворено писмо до ЕК месец по-късно. Именно Ферхойген, в отговор на нашето писмо, стартира преговорите с европейската индустрия и подписва MoU през 2009 г, след който момент започна реалното въвеждане на единното зарядно устройство.

С него се спестиха милиони тонове CO2 емисии и гигантски електронен отпадък. За съжаление компаниите (най вече Apple) не предложиха задоволително второ споразумение след изтичане на срока на първото през 2018. И днес ЕК и ЕП излизат вече със законодателен акт...От който връщане назад няма да има...

Днес е друго време - светът е в съвършено различен технологичен момент, но е добре да си припомним, че единното зарядно устройство е първият български принос към Зелената сделка на Европа, след като България се присъедини към ЕС.

От фейсбук