Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКИ: Велислав Николов

Правителството ще приеме днес Националния план за приемане на еврото, който предвижда валутата да се въведе в България от 1 януари 2024 г. Това обяви премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на Министерския съвет.

 От ИТН настояват планът първо да бъде разгледан на бюджетна комисия и в парламента, за да е сигурно, че се запазва фиксираният курс и да се видят предвидените от правителството разходи.

По-рано в парламента председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански предупреди, че въпросната точка фигурира в дневния ред на Министерския съвет, въпреки договорките на двата експертни коалиционни съвета за предварителен анализ. Каримански отбеляза, че това, което прави впечатление, е, че в прессъобщението за дневния ред на заседанието на правителството, предназначено за медиите, въпросната точка липсва.

В началото на месеца това се превърна в още една тема, която скара коалиционните партньори. Тогава точката за приемане на плана беше включена в дневния ред на Министерския съвет, но след това оттеглена, за да се разгледа от парламента. Това обаче все още не се е случило и така на практика правителството отново заобикаля Народното събрание.

Премиерът Петков похвали днес и Министерството на образованието за предвидените мерки - помощ на деца с изявени дарби, увеличение с 50% до 750 лв. на докторантските стипендии със задна дата от 1 април, средства за реконструкция на детски ясли, градини и училища, както и 30 млн. лв. за деца в уязвими групи.

Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков
Вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова
Вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова