Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Кирил Петков защити Иван Христанов (вдясно) и обяви, че изцяло застава зад действията му и тези на неговия екип.
Премиерът Кирил Петков защити Иван Христанов (вдясно) и обяви, че изцяло застава зад действията му и тези на неговия екип.

Държавата си върна контрола при вноса на храни, който досега се държеше от частник, а зам.-министър сметна, че пропуснатите ползи били по 200 млн. лева на година

1 април 2022 г. Кирил Петков е на ГКПП Капитан Андреево, за да провери как е организиран контролът върху плодове, зеленчуци и месни продукти на границата.

Единственият начин продукцията на българските производители да бъде запазена от нерегламентиран внос е да има работещ механизъм на границата за спиране на продукти, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и на България, заявява премиерът, заръчва проверка на работата и договорите на компаниите, намиращи се на територията на граничния пункт, и си тръгва.

Това на пръв поглед рутинно посещение се оказа последвано от събития, достойни за трилър, включващи заплахи за живота на зам.-министър, депутати, директор на агенция,

предупреждения към митничари и служители на БАБХ, че “ще бъдат заклани”,

собственик на частна лаборатория, който се оплаква, че олигарх го рекетира да се откаже от бизнеса си, и един сигнал до антикорупционната комисия за конфликт на интереси.

Сюжетът се разгръща още на 4 април - веднага след проверката на границата Кирил Петков освободи Николай Роснев като зам.-шеф на агенцията за безопасност на храните (БАБХ). Причината разясни говорителката на правителството Лена Бориславова.

Констатациите от проверката на границата бяха потресаващи

На мястото, където трябва да се извършват фитосанитарният контрол и контролът на животните, които преминават, беше по-чисто от едно болнично отделение. Там никога не е стъпвало животно, което да е изследвано. Проверки се правят чисто формално, ако изобщо се правят, каза Бориславова.

Тя уточни, че контролът се извършва от частна фирма, с която Роснев сключил договор на 31 декември 2021 г., въпреки забрана, издадена от земеделския министър Иван Иванов. Контрактът за проверките е с “Евролаб 2011”.

Две седмици след това последва затишие. Изглеждаше, че всичко около проверките на границата е утихнало. Но 17 май обаче  управителят на “Евролаб 2011” Васил Димитров заяви, че бизнесмен му поставил ултиматум да се откаже от контрола на границата с Турция. В противен случай се

заканил да му стовари върху главата цялата държавна машина,

за да го принуди да се махне. Сплашването започнало от февруари, а според Димитров след неговия отказ дошли посещението на премиера и разпореждането за проверка.

Договорът с “Евролаб 2011” бе прекратен на 19 май - 2 дни след публичните изяви на Димитров, а контролът върху вноса на храни от Турция бе поет от държавата.

Още на следващия ден обаче се оказа, че КПКОНПИ започва проверка за конфликт на интереси на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, който отговаря за БАБХ и контрола на вноса на храни по границите. Проверката е след сигнал, в който е посочено, че Христанов продължава да бъде член на Съвета на директорите на търговско дружество и след като е влязъл във властта. Така и не бе обявено от кого е подаден въпросният сигнал.

Два дни по-късно обаче премиерът обяви в профила си във фейсбук, че изцяло застава зад действията на Христанов и неговия екип, като визира и шефа на БАБХ Христо Даскалов.

В сюжета “Капитан Андреево” отново последва няколкодневно затишие. До сряда - 25 май, когато депутати от “Продължаваме промяната” върнаха темата в публичния дневен ред. В парламента Михаил Камбарев обясни: На ГКПП Капитан Андреево е имало системен подход за ограничаване контрола на държавата, застрашаващ целия Европейски съюз.

Според него на граничния пункт била създадена зона на безотчетност, защото мястото, където се е извършвал санитарно-ветеринарният контрол, било единственото без камери.

Затварянето на частната лаборатория, с което била разбита мащабна финансова схема, е предизвикало огромен отпор по всички възможни начини.  Имало  е и сериозен натиск срещу директора на БАБХ, депутати, зам.-министър на земеделието, заяви още Камбарев.  Според него за състоянието на контрола на границата с Турция са подадени 6 сигнала, но нямало резултат.

Новият  шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов обяви, че човек, с когото се познава доста добре, ми предложи като посредник папка с пачки, за да не се пипа нищо по границата. Предполагам, че сумата е била 100 хил. лева. Иван Христанов  също  е категоричен, че е имало предлаган подкуп на Даскалов. 

Депутатът от “Продължаваме промяната” Росен Костурков пък оповести за повторно предложение за подкуп,  този път в размер на 6 млн. лв. годишно,

отправено чрез посредник, който бил бивш депутат. Той не разкри повече подробности, но загатна,  че подкупът е предназначен за Христанов.

Имало и обаждания към приятел на високопоставен държавник. Непознат му звъннал и го заплашил, че знае много добре къде е жилището му и още утре може да бъде заличено.

Всички сигнали за заплахите са предадени на службите и по тях се работи, увери Христанов. А  натовареният трафик на граничния пункт се дължал на саботаж от частния оператор.

Психически тормоз се оказва върху наши хора, които си пускат отпуск или напускат, защото се страхуват

Имаше предупреждения към служители на БАБХ, след като поискахме документацията. От Азия пристигат камиони с хранителни продукти, за които трябва да има документален и санитарен контрол, както и лабораторен. Всичко, с изключение на санитарния и лабораторния контрол, се е извършвало от един оператор, което е конфликт на интереси, заяви Христанов. Той поискал постоянно полицейско присъствие на границата не само заради заплахите, но и заради саботажа от страна на оператора с прекратен договор. 

Последното засега развитие по сагата с контрола на стоките на Капитан Андреево бе в четвъртък, когато бе свикана парламентарната комисия за борба с корупцията. Заседанието ѝ бе закрито заради присъствието на шефа на ДАНС Пламен Тончев,  директора на ГДБОП Калин Стоянов, в него участваха и Иван Хрисанов, Христо Даскалов,  управителят  на “Евролаб 2011” Васил Димитров.

Преди комисията от “Продължаваме промяната” оповестиха декларация по скандалния казус.

В нея се посочва, че през границата с Турция преминават 1,8 млн. тона храни,

предназначени за България и ЕС. За миналата година ръстът на товарите бил над 20%.

В управляващата партия имали сведения, че повече от 10 години на граничния пункт контролът на държавата умишлено се ограничавал, което застрашавало националната сигурност както  на България, така и на целия ЕС.

Поради това държавата си върнала контрола, а частни фирми се занимават само с административни процедури като проверка на документи. Във връзка с тези действия сме свидетели на сериозен натиск и кампания срещу директора на БАБХ, зам.-министъра на земеделието, народни представители, както и изпълнителната власт като цяло, твърдят депутатите от ПП.

И призовават за пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 години на Капитан Андреево, за да се установи истината за турските домати и защо те са толкова съмнително евтини в сравнение с българските. Трябвало да стане ясно и дали има пропуски в контрола и обмитяването, както и има ли извършени евентуални престъпления. 

Според запознати влизането на държавата в контрола на Капитан Андреево засегнало интересите на двама знакови бизнесмени и не се очаква скорошно успокояване на страстите.

А финансовият интерес се оказва, че не е никак малък - оттам минават 200 камиона за денонощие. При проверката на стоката се вземат по 488 лв. на камион, от които за държавата остават 60 лв. Според Христанов само от това

пропуснатите ползи за държавата са около 200 млн. лева на година

Той е категоричен обаче, че няма да бъде допуснат нов частен монопол на границата. Имало множество  сигнали за рекет, някои от които идвали от турското посолство, а други от Брюксел. Властта е категорична, че няма да допусне България да обтегне отношенията си с други страни заради частен монопол при граничния контрол.

Цялата тази сага обаче доведе до километрични опашки на камиони, защото изследванията на пробите се правят в София. Наложи се  зам.-министърът на земеделието Иван Христанов да се срещне и с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок, след което бе предложено тировете да се пренасочат към София, където да изчакват пробите.

След като държавата пое контрола над вноса на храни на ГКПП “Капитан Андреево” се образуваха опашки от тирове, защото пробите се изследват София.

Иван Христанов, зам.-министър на земеделието: Идеята е да засилим контрола, така че да няма контрабанда и ще го постигнем

- Какво реши комисията за борба с корупцията, г-н Христанов?

- Решения няма. Комисията предлага изслушване. И на нея продължи тиражирането на тези, в които няма и доза истина.

- Вярно ли е, че се прекратява договор с частна фирма, за да влезе на нейно място друга, близка до новите управляващи?

- Категорично не. Поехме ангажимент, че това никога няма да стане. Идеята е да засилим контрола, така че да няма контрабанда. Ще постигнем това  по всички разрешени от закона начини. Нашата основна цел като министерство е да осигуряваме равни условия на всички играчи и да елиминираме възможностите държавата да си създава златни кокошки.

- Верни ли са сметките за загубите на държавата от присъствието на частна компания на пункта?

- Загубите са поне за 200 млн. лв. на година. Само за четири дни по сметките на БАБХ постъпиха 400  000 лв. При това с нови, по-ясни и предсказуеми за бизнеса тарифни условия.

- Наистина ли няма работещи камери на пункта? Собственикът на фирмата казва, че частно лице няма право да има такива в гранична зона.

- В договора той е поел такъв ангажимент, но не го е изпълнил. Във взаимодействие със службите, които управляват пункта, ние  ще направим всичко необходимо, за  да се види във всеки момент всеки камион как е отварян, кой го е отварял, какво е правил, взаиомодействал ли си  е с митниците и граничния контрол. Всичко ще бъде видимо и кристално ясно. И ще се направи технически така, че да не може да бъде променяно. В бъдеще ще го скрепим и със законодателство, което да гарантира  граничния контрол на нива, които не могат да бъдат променяни.

- Продължавате ли да смятате, че има организирана атака от засегнатите кръгове?

- Да. Очаквам тя да продължи. Но ние няма да се откажем, държавата ще си върне контрола над този огромен пункт със стратегическа важност.

Васил Димитров, управител на фирма “Евролаб 2011”: Ще съдя държавата за прекратения договор

- Потвърдихте ли пред парламентарната комисия за заплахите и изнудването, г-н Димитров?

- Разбира се, че потвърдих.

- Имате ли някакви доказателства, че това се е случило?

- Уведомил съм съответните органи. Каквото трябва и може да направи един обикновен човек, който си пази бизнеса, съм го направил.

- Прекратен ли е договорът ви и с какви основания?

- Да, обявен е за нищожен, защото не бил подписан от лице, което има тези правомощия. Имам нотариална покана да освободя помещенията.

- Защо няма работещи камери?

- Няма как аз като частна фирма да сложа камери, това е граничен пункт и гранична зона, това става само със заповед и от държавни органи. На обекта камери има, но не помня някога да са работили.

- Вие спряхте ли да работите?

- Има заповед на БАБХ, която насочва всички проби към националната лаборатория. Това е намеса в търговски отношения, защото аз имам договори с над 700 фирми.

- Ще си търсите ли правата в съда?

- Естествено. Сезирам всички институции, опитвам се да си защитя бизнеса, което няма как да го направя на този етап.