Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс
Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Русия не смята, че е в състояние на война с НАТО, защото подобно развитие би увеличило рисковете от ядрена война и то не трябва да се допуска. Това заяви тази вечер външният министър на Руската федерация Сергей Лавров пред телевизия "Ал Арабия". Със съжаление обаче той изрази усещане, че НАТО мисли, че води война с Русия.

Редица лидери в Европа и Съединените щати и разбира се ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел открито казват, че Путин трябва да загуби, Русия трябва да бъде победена, отбеляза Лавров.

Според него използването на подобен израз означава, че някой води война с този, който искаш да победиш. Лавров каза, че Русия и Украйна вече щяха да са постигнали значителни резултати в преговорите, ако Киев не променя позицията си по нареждане на САЩ и Великобритания.

Той увери, че страната му не заплашва никого с ядрено оръжие, но западът говори на тази тема.

Лавров подчерта, че пратка чуждестранно оръжие за Украйна е легитимна цел на руската армия. Украинските нападения срещу руска територия показват, че целите на войната трябва да бъдат постигнати възможно най-бързо, изтъкна руският външен министър. Той увери, че никакви западни гаранции за сигурността на Украйна няма да обхващат Крим и двете сепаратистки републики на Изток.

Повечето ключови партньори на Русия са се съгласили да използват начините, предложени от Москва за разплащане за природен газ, посочи Лавров.