Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

INSAIT ще създаде школа и ще привлича с разработки инвестиции от цял свят 

Какво може да привлече гиганти като Google, DeepMind, Amazon Web Services в България? Атрактивна идея като INSAIT за развитието на научни изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект. Първите две компании ще инвестират в проекта 6 млн. лева през следващите 3 години, а "Амазон" - 7 млн. Отделно българският еднорог SiteGround ще осигури 12 млн. лв. По-малки компании и предприемачи допълнително са заделили 1,3 млн. лв.

Така за първи път бизнесът показва, че вярва в начинание, подкрепено със 100 млн. долара от държавата. Може би защото моторът е проф. Мартин Вечев от ЕТН - Цюрих, който е сред водещите специалисти в света по компютърни науки,

машинно обучение

и изкуствен интелект. Важен щрих е, че университетът е дал на света над 20 нобелови лауреати, включително и Алберт Айнщайн.

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев пръв дава подкрепа на иновативния проект.
Бившият министър на образованието Красимир Вълчев пръв дава подкрепа на иновативния проект.

Неслучайно в София за откриването пристигнаха носителят на престижната награда "Тюринг", смятана за компютърния "Нобел" - проф. Шафи Голдвасер от Масачузетския технологичен институт и нобеловият лауреат Дан Шехтман.

Всичко започва през 2003 г., когато той завършва Кеймбридж и в главата му се загнездва една странна за успял българин в чужбина мечта - тогава звучи като шега, но той си пожелава един ден и в България да има подобен център.

За мнозина това може да е странно, но само през миналата година IT секторът отчете пореден рекорден растеж с 20%, или с 920 млн. лв. - приходите вече са 5,5 млрд. лв., а средната заплата в тази сфера е 5 хил. лв.

19 години по-късно проф. Мартин Вечев реализира мечтата си.
19 години по-късно проф. Мартин Вечев реализира мечтата си.

За сравнение - постъпленията през 2005 г. са били 258 млн. лв., а днес са

20-ина пъти

повече

В това отношение проф. Вечев успя - начинанието е първото в Източна Европа и със сигурност има най-сериозни шансове да привлече таланти и милиардни инвестиции у нас.

От мечтата до реализацията обаче има дълъг път. Съдбата среща Вечев с тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев през 2018 г.

"Вечев имаше мечта да се върне в България, но в днешно време сериозна наука може да се прави със сериозни университети - спомни си пред "168 часа" Вълчев. - За първи път чух за идеята му през 2018 г., през 2019 г. по-сериозно подходи и бързо осъзнахме потенциала на намерението и важността му. Нашата задача бе да убедим него и неговия екип - двата швейцарски политехнически университета, че сме готови да направим каквото зависи от нас, за да осигурим по-добри условия за този институт в административно отношение и да осигурим финансирането. В края на 2020 г. като министър подписах с двата института, но ангажиментите бяха за 10-годишен срок, а правителствата се сменят и затова предложихме отношенията да се уредят с международно споразумение, за да се гарантира изпълнението. Затова министър Николай Денков внесе предложението, предходното Народно събрание го ратифицира, а аз казах, че това е най-смисленото нещо, което този парламент за два месеца и половина може да направи."В това отношение много помага и бившият вицепремиер Томислав Дончев.

Проф. Шафи Голдвасер от Масачузетския технологичен институт, отличена с компютърния Нобел - наградата Тюринг, също бе в София за откриването на INSAIT.
Проф. Шафи Голдвасер от Масачузетския технологичен институт, отличена с компютърния Нобел - наградата Тюринг, също бе в София за откриването на INSAIT.

"Една от идеите е, че INSAIT ще създаде школа за развитие на изкуствения интелект чрез обучение на докторанти, защото в основата на всичко стоят учените, изследователите, асистентите, професорите - казва Вълчев. - От тази школа могат да се обезпечат преподаватели за цяла България, в момента имаме силни школи в Софийския университет и Техническия, но това не е достатъчно, за да ни изведе на международно ниво. А начинание като INSAIT ни поставя на картата на изкуствения интелект. Това е следващата технологична революция, която ще определя тенденциите.

България няма кой знае какви предимства, информационните технологии са единственият ни по-сериозен коз, с който да хванем следващата технологична вълна."

Според ексминистъра другата идея за института е да се създаде иновативна екосистема от стартъпи, успешни компании и еднорози с капитализация от над 1 млрд.

"Всичко това има шанс да стане около такъв институт, с традиционните ще е трудно", смята Вълчев. Според него този подход вече се е доказал.

Нобеловият лауреат Дан Шехтман също бе в София за откриването.
Нобеловият лауреат Дан Шехтман също бе в София за откриването.

Правителствата финансират институции като американската изследователска агенция DARPA, като CERN, които покрай

фундаменталните изследвания

правят революционни открития, променящи света.

"Ако този проект има шанс да успее повече от други, то е, защото обединява и е прагматично визионерски", заяви Мария Габриел. Едно от малкото начинания, по които в политическия елит имаше съгласие независимо от различията. Неслучайно INSAIT бе реализиран с помощта на 4 правителства - стартиран при кабинета на ГЕРБ, институтът бе подкрепен от двете служебни правителства и от сегашното.

Как се стигна до този смайващ успех, четете тук и тук