Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За него е изградена специална сграда, където температурата е 0,2 над абсолютната нула от -273 градуса

Звучи невероятно, но в проекта за новия квантов компютър, с който ще работят европейските учени, участват и българи. Новото “чудовище” е с 5000 кюбита, след като тези дни суперкомпютърният център на "Юлих" (JSC) и канадската D-Wave Systems стартираха първата облачна

квантова услуга

на Стария континент.

Истинско научно предизвикателство е и сградата, в която е квантовият компютър, предназначен за учените в Европа. Квантовите изчислителни системи изискват специално място без вибрации. Поради това двете машинни зали на сградата разполагат със специални основи за потискане на вибрациите, за да абсорбират треперенето. Въпреки това има още една причина, поради която технологията е истинско предизвикателство пред топучените на Европа.

“Базисният изчислителен елемент на квантовия компютър е Qubit (квантов бит)”, обяснява проф. Стоян Марков, член на

Консултативната група

по инфраструктурата (INFRAG) на European High-Performance Computing Joint Undertaking , което е сдружение на 26 страни членки и Европейската комисия. Тази консултативна група подготвя плановете за развитие на европейската суперкомпютърна инфраструктура и организира тяхната реализация след приемането им от Комисията.

“В сравнение с обикновения бит, който може да съществува в едно от двете състояния, единица или нула, квантовият бит (Qubit) може да бъде едновременно в състояние нула, в състояние единица или с определена вероятност да се намира някъде между двете стойности, в произволна точка на повърхността на сферата – обяснява проф. Марков. - Тази възможност се нарича суперпозиция. Оттук квантовият компютър, който е съвкупност от кюбити, може да бъде едновременно в огромно, практически неизброимо число състояния. Именно суперпозицията позволява изчисленията да се разделят на милиони потоци, които се обработват паралелно - оттам квантовият компютър може да реши задачата десетки хиляди пъти по-бързо от суперкомпютрите.

В проекта по интересен начин е въвлечена още една наша сънародничка, за която сп. „Космос” писа - д-р Кристина Капанова, която създаде в Канада квантовия емулатор, увеличаващ мощността на обикновените лаптопи хиляди пъти. „Устройството, разработено от infinityQ, спада към квантовите симулатори и може да бъде използвано от европейски учени за моделиране на нови лекарства, сложни физични процеси, създаването на нови процесори и елементи, както и на нови материали – коментира пред „168 часа” тя. - Машина като нашата също така помага за по-ефикасното създаване на 3D светове за игри, както и анализ на масиви от данни в социалномрежови контекст (търсене на дезинформация).

Въпреки че днешните суперкомпютри са изключително важни за такива типове симулации, времето за изчисление се увеличава геометрично като функция от броя на атомите в две молекули, а при квантовите изчисления на класически компютри се увеличава експоненциално (достигайки 10^18 изчисления). При търсенето на странични ефекти при употребата на няколко лекарства, ако човек пие 2 медикамента, то комбинациите са 13 милиона, но при 3 лекарства - те нарастват до 20 милиарда, правейки задачата за полифармацевтични странични ефекти непосилна. Квантовите компютри, от теоретична гледна точка, ще могат да анализират тези данни за минути, отваряйки вратата пред човечеството за персонализирана диагностика и медицина.” Според Капанова един от българите, който е изключително ангажиран с начинанието в Юлих и квантовите изчисления, е българският учен проф. Стоян Марков.

Каква е целта, четете тук и тук