Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българската външна министърка Теодора Генчовска
Българската външна министърка Теодора Генчовска

Позицията ни е непроменена, настоява външната ни министърка

Албания иска да се отдели от общите преговори с РСМ, ако не склоним

Германия се включи активно в натиска върху България до юли месец да бъде вдигнато българското вето срещу започването на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС. А понеделнишката среща между българската външна министърка Теодора Генчовска и немската ѝ колежка Аналена Бербок в Люксембург предизвика буря в София, след като от изявление на Бербок стана ясно, че България е поела ангажимент да допусне Северна Македония за преговори с ЕС до средата на годината.

За Албания и Северна Македония нашата отговорност е в първата половина на тази година преговорите им за членство най-накрая да започнат. Това е закъсняла стъпка. Имах двустранен разговор с българската външна министърка и

заедно се съгласихме, че е изключително важно точно в тази ситуация да започне процесът на разширяване,

и много се надявам България да изчисти спорните въпроси, каза Бербок след срещата си с Генчовска, цитирана от БТА. Разговорът е бил проведен по желание на германската министърка. А българското Министерство на външните работи съобщи, че такъв е проведен, но без да дава подробности.

Близо денонощие по-късно първо Генчовска, а след това и министерството ѝ все пак намериха за нужно да уточнят, че всъщност проблемите на София и Скопие са били тема на разговора, но българската министърка не е поемала ангажименти за вдигане на ветото. Междувременно в София политици учудено се питаха какво става, след като Генчовска е в правителството от квотата на “Има такъв народ”, а преди дни лидерът ѝ Слави Трифонов заплаши премиера Кирил Петков с разваляне на коалицията и нови избори. Като Трифонов обвини министър-председателя именно в задкулисни договорки за вдигане на българското вето, без да бъде питан парламентът. А Петков даде дума, че няма да променя позицията спрямо РСМ без санкция на депутатите.

Веднага след изявлението на германската министърка в София бе припомнено, че Генчовска е в конфликт по темата Северна Македония с премиера Петков и дори се очаква да бъде сменена. Във вторник се появи и искане за оставка на Генчовска, огласено от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

Никаква договорка не е обсъждана. Нашата позиция е ясна и се определя от решението на правителството от 2019 г. и декларацията на Народното събрание от същата година, опроверга Генчовска думите на германката Бербок. Българската министърка избра да го направи с изявление от едно изречение пред сайта “Дневник” в късния следобед във вторник.

Минути по-късно външното ни министерство разпространи официална позиция по случая, в която настоя, че позицията на България остава непроменена.

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат и спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство. Министърът на външните работи Теодора Генчовска препотвърди българската позиция по време на разговора си с германския външен министър, обявиха от МВнР.

По отношение на началото на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, от ключово значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на

ясни гаранции в рамките на процеса на преговори за ЕС

за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. Очакваме конституционни гаранции за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове, се казва още в съобщението.

С какви думи Генчовска е обяснила на Бербок българската позиция обаче не стана ясно. Което породи спекулации, че българската министърка е била доста уклончива в разговора си с германката и е останала неразбрана.

Аналена Бербок
Аналена Бербок

Преговорите на РСМ и Албания за членство в ЕС трябваше да започнат още в края на 2020 г. България обаче отказа да одобри преговорната рамка на Скопие с искането да се дадат гаранции за изпълнение на договора за добросъседство от 2017 г., РСМ да промени конституцията си и да обяви българите за държавотворен народ и пр. Дотук единственият напредък бе постигнат в началото на годината, когато на среща на премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски Скопие официално обяви, че няма да има териториални претенции към България.

От края на миналата година обаче европейските лидери засилиха натиска си върху България с надеждата преговорите да започнат преди края на португалското председателство на Съвета на ЕС през юни. Миналата седмица София да вдигне ветото поиска и шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която бе у нас, за да одобри плана за възстановяване. Тя от своя страна обеща съюзът да стане гарант за исканията ни и вписването на българите в македонската конституция да залегне в преговорните глави.

Въпреки това консенсус по темата РСМ в управляващата четворна коалиция не само че няма, а това е червената линия, на която се крепи целостта ѝ. Категорично “против” Скопие да започне преговори, преди да е изпълнило исканията на България, са ИТН и БСП.

Албания пък настоява да бъде отделена от РСМ и да започне преговори, което се одобрява от България. “Албания не може повече да чака, докато две съседки разрешат кавгата си”, каза премиерът Еди Рама при посещение в Германия.

Вот като референдум предлага Костадинов

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ
КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

Предсрочни избори, които да послужат като своеобразен референдум за това трябва ли България да пусне Северна Македония за преговори с ЕС и да дадем ли военна помощ на Украйна, поискаха в декларация от “Възраждане”.

Партията на Костадин Костадинов е категорично “против” да се даде военна помощ на Украйна с мотива, че това ще ни вкара във война, макар страната ни и Унгария да останаха единствените в ЕС, които още не са изпратили такава. “Възраждане” също настоява София да не вдига ветото срещу РСМ за съюза, преди да изпълнят обещаното.

“Повече от очевидно е, че това правителство не работи за българския национален интерес, затова ние искаме неговата незабавна оставка.  Нека  да отидем на предсрочни избори, които да послужат като своеобразен референдум”, призовават от “Възраждане”.