Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дори и пълното спиране на доставките от руски газ за България не бива излишно да се драматизира, категорични са експерти пред "168 часа". Напротив, по тяхно мнение, ако още отсега се вземат необходимите мерки, имаме редкия шанс да станем напълно независими от Русия в това отношение.

"Притеснява ме, че всички говорят единствено и само за неща, които няма да се случат в близките няколко години - коментира Иван Сотиров, секретар на Движението за енергийна независимост (ДЕН) в тази връзка. Ние имаме два плана - единият е дългосрочна стратегия, която е в няколко стъпки за пълна газова независимост, защото имаме такива възможности. Преди 12 години се взе едно престъпно решение за забрана на проучванията за задоволяване на нуждите от собствени източници и това е политика, с която руската резидентура се опитва да блокира всички възможности да разработваме собствените си находища.

Иван Сотиров
Иван Сотиров
Второто са трасетата, които могат

да ни осигурят диверсификация

чрез алтернативни доставки. Включително се говори и за различни възможности от Черно море - газхидрати, въглеводороди... но и там всичко се блокира. Биомасата също не се разработва, а България има огромен потенциал в това отношение. Ако имаме целенасочена политика, може да имаме сериозен добив, защото имаме свръхпроизводство на гори. Имаме огромни горски масиви, най-голямата част от българските гори са недостъпни, не са и поддържани, затова предимно там стават и пожарите. А тецовете могат да работят на биомаса - включително и ТЕЦ "София", който е най-големият потребител.

Но има и един бърз план и трябва отсега да се постави въпросът, като моята идея е да се натисне в една посока, по която всички мълчат - ТЕЦ "София", който е потребител на над една трета от газа за България, може спокойно при форсмажор, какъвто при тази война е напълно възможен, да мине на алтернативно гориво като мазут например. Никой не говори, а то отсега трябва да се изиска и от правителството, и от Столичната община като принципал да се осигури възможност ТЕЦ "София" през следващия отоплителен сезон да работи и на мазут. Всъщност част от него може и сега, но се твърди, че на някои от котлите им били свалени горелките и не може да работи на пълен капацитет."

Но според Сотиров дори само на база на азерския газ, на собствения и на някои други възможности, каквито има, можем да си поемем стратегическите сектори от икономиката, които не могат да работят без газ.

"Топлофикациите в България имат възможност да минат на мазут или на твърдо гориво почти без изключения. Това означава, че 40% от потреблението на газ можем да го решим със собствен ресурс - казва още той. - Което означава, че това е целенасочено поддържан мит и можем да бъдем 100% независими от Русия.

Ако се направи една форсирана програма сега, през лятото, можем през следващия отоплителен сезон, още зимата, да кажем на руснаците: "Ние можем и без вас".

Умишлено поддържан мит е, за да кажат хората, че ще настъпи апокалипсис. Като цяло концепцията на нашата енергийна система ни дава възможност за много голяма независимост.

Трябва да имаме няколко варианта и най-ефективния е да имаме гаранция, а не сега да се мотаят и да ни залъгват какво ще направят след 3-4 или 10 години, както слушам, откакто се помня, и като дойде зима, да кажат: "Нямаме горелки не можем да горим мазут!". А няма проблем отсега да се сложат, още повече че мазутът е и по-евтин."

"В никакъв случай спирането на доставките на газ от Русия не е някакъв апокалипсис, за какъвто ни се представя - категоричен е и енергийният експерт Христо Казанджиев. - България преживя подобна ситуация през 2009 г. за три седмици, и то в началото на зимата, и нещата не бяха

толкова трагични,

колкото се опитаха

да ги представят

Ако говорим за двете крайни решения - първото е България да клекне, да сключи дългосрочен договор, което да бъде в разрез с всички очаквания в Европа и от имиджова гледна точка няма да бъде добре за нас.

Христо Казанджиев
Христо Казанджиев

Втората възможност е като перспектива, напълно реалистична обаче - да се завърши и да се въведе в експлоатация междусистемната връзка Стара Загора - Комотини, защото въвеждането й в експлоатация води автоматично до внос на 1 млрд. куб. м на годишна база природен газ от Азербайджан. Освен това чрез гръцкия терминал за втечнен природен газ България да доставя още 1 млрд. куб. м регулярно от някой доставчик срещу еквивалентно количество, което Гърция да ни предостави от квотата си от Азербайджан. Същата схема може да се осъществи и с Турция през неин терминал. И в двата случая няма особени технически проблеми, а ако има, то те са напълно решими, така че е въпрос на политическа воля.

Така че реалистично България в краткосрочен план има възможност

да се откаже напълно

от доставките

на руски природен газ или в краен случай да сключи едно споразумение за един кратък период от време до 2024 г., когато ще бъде включен в експлоатация терминалът Стара Загора - Александруполис. А при въвеждането му проблемът с доставките за нашата страна до много голяма степен ще се решат.

При въвеждане на ограничителен режим според Закона за енергетиката топлофикациите би трябвало да имат възможност да използват мазут, а неговите доставки могат да се организират в скоропостижен порядък."