Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия спира сътрудничеството си с другите страни на Международната космическа станция (МКС) до прекратяването на санкциите от страна на целия свят.

Шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин обяви в туитър, че повече няма се работи с партньори, сред които НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА). В близките дни той ще внесе в Кремъл плановете на "Роскосмос".

Това е следващата стъпка след седмици на заплахи, забавяния и отменени проекти от страна на Русия, откакто стартира войната с Украйна.

Повечето астронавти на борда на МКС се прибират на борда на руските кораби "Союз", но SpaceX Crew Dragon на Илон Мъск също може да прави това след четири успешни мисии от първата през 2020 г.

В момента на борда на МКС са трима американци - Кайла Барън, Томас Марбърн и Раджа Чари, трима руснаци - Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков и един германец Матиас Маурер.

Рогозин попита преди дни "кой ще спаси МКС, ако Русия се откаже"? И получи отговор от Мъск "SpaceX".

Когато един потребител на туитър попита това означава ли, че SpaceX ще помогне МКС да не падне на земята, Мъск отговори твърдо с "да".

МКС е разделена на две. Системите да поддържне на живота са в американската половина, а двигателите - от руската страна.

Русия и САЩ успяха за кратко да преодолеят различията си и астронавтът Марк Ванде Хей се прибра заедно с двама руснаци на борда на "СоюзМА21".

Това стана дни, след като се видя как трима космонавти тръгнаха към МКС с жълто-сини костюми, цветовете на Украйна. По-късно, вече на станцията, те бяха в небесносини.

"Санкциите от страна на САЩ, Канада, ЕС и Япония са насочени към блокирането на финансовите, икономическите и производствените активности на предприятията за високи технологии. Те искат да убият руската икономика, да хвърлят хората в отчаяние и глад и да поставят страната ни на колене. Ясно е, че няма да успеят, но намеренията им са ясни. Заради това вярвам, че възстановяването на нормалтите отношения между партьорите на МКС и другите общи проекти минава през незабавното и безусловно спиране на санциите. Специфичните предложения на "Роскосмос" към САЩ, Канада, ЕС и Япония ще бъдат представени на ръководството на страната ни в близко време", пише Рогозин.

МКС е най-голямата човешка структура в космоса и работи от ноември 2000 г. Не е притежание на никоя държава, а е "кооперативна програма" на Европа, САЩ, Русия, Канада и Япония.

Рогозин е изпратил официални писма до всички, като е получил само отговор от ЕКА, че исканията ще бъдат представени на страните-членки. "До тогава МКС може и да е пандала", смята Рогозин.

Русия се отказа от кооперацията с Германия за космически телескоп, който е изключен. Няма и експерименти на борда на МКС.

"Роскосмос" се оттегли и от договора с ЕКА за използване на "Союз" по програмата Arianespace във Френска Гвиана.

Същото ката руснаците заплашиха да задържат построените в САЩ, но собственост на Великобритания сателити на OneWeb, защото можело да се използват за военни нужди. OneWeb спря изстрелването им с ракета "Союйз" от космодрума в Байконур.