Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЛАДИМИР ПУТИН
ВЛАДИМИР ПУТИН

Указът му влиза в сила от 1 април. Франция и Германия готови да се откажат от синьото гориво на Москва

Западните страни, недружелюбни към Русия, ще трябва да открият сметки в рубли в руски банки, за да плащат за газ, или договорите им ще бъдат прекратени.

Това обяви руският президент Владимир Путин, като съобщи, че е подписал указ за промените.

“Ние предлагаме на контрагентите от такива държави ясна и прозрачна схема: за да закупят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставения газ, считано от утре, от 1 април на текущата година”, каза Путин в четвъртък.

“Никой не ни продава нищо безплатно, а

ние също няма

да извършваме

благотворителна

дейност

Тоест ще бъдат спрени съществуващите договори”, обяви президентът.

От текста на указа следва, че това ще засегне само доставките на “Газпром” по тръбопроводите.

За посредник в плащанията е определена Газпромбанк. Предложената от Москва схема предполага, че руската банка ще открие две сметки за неприятелските страни: една в чуждестранна валута и една в рубли. Всъщност купувачите ще трябва да прехвърлят пари в евро по сметка в чуждестранна валута (т.е. по същия начин, както преди), а след това банката на “Газпром” ще използва парите за закупуване на рубли на фондовата борса в Москва, които след това да се използват за извършване на плащането, твърди Би Би Си.

Руската митническа служба пък ще има задължението да следи дали рублите са преведени и ако плащането не е приключило, ще спира съответния обем газ.

Рисковете, които възникват при търговията на газ за долари и евро, са неприемливи за Русия, мотивира решението си Путин. “Прехвърлянето на плащанията за доставките на руски газ в рубли е важна стъпка към укрепване на нашия финансов и икономически суверенитет”, обяви той.

В ситуация, когато по думите му финансовата система на западните страни се използва като оръжие, когато компании от тези страни отказват да изпълняват договори с руски банки, предприятия и физически лица, когато активите в долари и евро са замразени, нямало смисъл да се използват техните валути.

Според известния руски анализатор по въпроси на енергетиката Михаил Крутихин ситуацията най-вероятно ще се развие в следващите дни по следния начин:

“Газпром”

трябва да

изпрати

официални

писма до

всички засегнати,

с които има дългосрочни договори. С тях ще поиска или ще помоли за промяна на договорните условия, според които точно е записано в каква валута са плащанията и е описана веригата на плащанията - колко, кога, в коя банка, на какви вноски и т.н.

Може да се очаква, че контрагентите ще откажат. Ако “Газпром” продължи да настоява, се отива автоматично в Арбитражния съд в Стокхолм. Процедурата в съда може да отнеме 4 години плюс около година и половина обжалване на евентуално решение. По принцип нагласата на съда е да се търси решение за запазване на вече създадена пазарна ниша. Тоест, ако клиент поиска някаква промяна, нагласата на съда е, че по-скоро доставчикът трябва да направи някакъв компромис и да удовлетвори искането на другата страна, за да не изгуби спечелената с договора част от определен пазар. А не обратното. През цялото време, докато текат тези процедури, продължават да действат договорните условия.

“Тази ситуация се е повтаряла неведнъж - държавният глава на Русия да прави изявления, които не са съгласувани със специалисти”, коментира Крутихин в разговор с журналист от радио “Ехото на Москва”.

Очаквано Германия и Франция веднага отхвърлиха искането на Русия.

“Няма да плащаме за руския газ с рубли. Прегледахме договорите много внимателно. Там изрично е написано, че трансакциите за доставките на газ се извършват в евро или долари, и други валути не са споменати”, каза германският канцлер Олаф Шолц.

Малко по-късно коментар направи и министърът на икономиката в Берлин. “По отношение на заплахата, искането или съображението - не знаем как да го наречем вече - да има принуда да платим в рубли, за нас е от решаващо значение договорите да се спазват. За нас е важно

да не даваме

сигнал, че ще

бъдем изнудвани

от Путин”,

каза Роберт Хабек.

“Договорите са договори и трябва да се спазват”, коментира френският министър на икономиката Бруно и добави, че Париж няма да приеме да извършва плащанията в други валути освен в евро или в долари.

По думите на Льо Мер Париж и Берлин се подготвят за възможен сценарий, според който руските газови потоци могат да бъдат спрени - нещо, което би хвърлило Европа в пълна енергийна криза, пише Ройтерс.

Обединеното кралство също не планира да плаща за руски газ в рубли, каза и говорителят на премиера Борис Джонсън, добавяйки, че правителството следи последиците за европейския пазар от действията на Путин.

Още преди руският президент да подпише указа, руски, български, дори западни медии разпространиха шокираща информация, че Ватиканът станал първата страна в Европа, която платила за газ в рубли. Твърдеше се, че банката на Ватикана купила рубли на стойност 10 млн. евро от Централната банка на Русия. Проверка на фактите показа, че новината е фалшива. Тя тръгна от публикация в туитър, чийто автор бързо призна, че се е пошегувал.

Решението на Путин да продава руски газ срещу рубли засили руската валута, която падна до исторически ниски нива, след като Западът приложи широки санкции заради изпращането на руски военни в Украйна на 24 февруари.

Руският газ представлява около 40% от вноса на природен газ в ЕС, като Германия е най-големият клиент досега.

Има опасения, че Путин може да разшири плана за плащане в рубли, за да включи износа на петрол, зърно, торове, въглища, метали и други ключови стоки.

 “Булгаргаз”: Платили сме за април в долари. Няма известие от “Газпром” за промяна

Платили сме авансово доставката на газ за България от “Газпром експорт” за април в долари, както е по договор. Плащането е потвърдено от банките и е факт. Това заяви за “24 часа” Анжела Славова, член на борда на директорите на “Булгаргаз”.

“Ситуацията в този ден е като вчера, като миналата година. Нямаме каквото и да е известие от “Газпром експорт”, нито писмо, нито проект за писмено споразумение между двете страни”, заяви тя, но уточни, че това не изключва в следващите дни да имат. В договора с “Газпром експорт” е записано, че плащането се извършва в долари, и че всички изменения и допълнения се извършват с писменото съгласие на двете страни. А клаузата за плащането и в каква валута се извършва е една от важните.

Ситуацията с указа на руския президент Владимир Путин засяга и други европейски държави и ЕС като цяло, коментират източници в енергетиката. При едностранна промяна на договорите ЕС ще реагира. Те се питат как европейски фирми ще открият сметки в руска банка.