Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Нито аз, нито г-н Георги Самуилов сме били на срещата на 5 януари в Министерски съвет, след която той твърди, че съм му указал натиск. Това каза пред Нова тв вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

"На 5 януари е имало среща в МС с премиера Петков, аз не съм присъствал. По-интересното е, че и г-н Самуилов (Георги Самуилов - собственик и управител на "Инса ойл" - б.а.) не е присъствал. Така че на тази среща нито той, нито аз сме били там", обясни казуса Василев. 

И посочи, че е срещал бизнесмена само по време на служебното правителство. Тогава имало среща с цел да няма картелизиране на сектора с горивата.

"След това си говорихме на 4 очи. Имаше информация, искаше да сподели, че е бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски да прави операции с Държавния резерв", посочи вицепремиерът.

"Самуилов ми каза, че за операциите с Държавния резерв е бил притискан. Каза, че трябвало да отчислява големи суми към г-н Борисов и г-н Пеевски. Аз не го познавах. Оказа се, че е осъждан, имал е доста големи проблеми със закона", добави Василев. И поясни, че е подаден сигнал в ДАНС, но не знае докъде е проверката. 

От ГЕРБ отказаха коментар по думите на Асен Василев. От офиса на "Инса Ойл" също посочиха, че ще се въздържат от коментар.

Вицепремиерът обясни, че няма официална информация дали срещу него има досъдебно производство. Знаел само какво пише в медиите и това, което му предал вътрешният министър Бойко Рашков.

"Не мога да гадая дали това е заради задържането на Бойко Борисов, но няма и значение. Прокуратурата да си свърши работата. Ако има връзка, е от огромно значение само политически, за мен лично няма никакво значение", каза вицепремиерът.

"Не съм изненадан, очаквахме, че ще има атаки, тази е доста нескопосана. Подаваш сигнал с факти, за които е доказано, че не са се случили", обобщи казуса Василев.

И поясни, че действително  момента има ревизия на "Инса оил".

"Тя е почнала на 21 януари 2021 г., тоест 4 месеца преди да стана служебен министър", разказа вицепремиерът.

"Има и втора за фактическото наличие на горива в страната, тя започна след войната. Оказа се, че "Инса ойл" нямат наличие. това е установено и м.г. и дори са осъдени. Сега има дело", добави Василев.

"Това не е единственият случай, доста хора дойдоха. Пращаме ги към НАП, ДАНС, МВР. Доста хора идват. Знаете, някои са към Европейската прокуратура", разказа още той.

КЗК трябвало да установи дали има картелно споразумение за горивата. Василев не пожела да коментира дали има доверие на комисията. Смяната на състава е решение на НС, напомни вицепремиерът.

Няма да плащаме газа в рубли, категоричен бе той. И обясни, че в договора е записано в каква валута се заплаща.

"От икономическа гледна точка за Русия има смисъл само ако рубли се купуват по официалния курс. Това би било една допълнителна надценка, ако плащаме по официалния курс. Той се определя административно, а не пазарно в момента. Ние сега плащаме в долари", каза Василев. Промяна на клаузата в договора изисква съгласие и на двете страни.

ЕС нямало да помага само на нас, а ще води преговорите с "Газпром". "Не е въпрос да скъсаме с Русия. Въпросът е да имаме избор от доставчици и да се спрем на най-добрия, а не да сме зависими от един. Ако сме зависими от един, той диктува условията, а ти приемаш", разясни финансовият министър.

"Довършваме гръцката връзка, вземаме азерския газ. Договорили сме да получил 100% от газа, който ни трябва, ако от "Газпром" го спрат. Очаквам това да се случи преди да изтече договорът ни с "Газпром", допълни Василев.

"Аргументите ми за изпращане на оръжие за Украйна са, че там се води много тежка война, но има ясен агресор - Русия, и ясен пострадал - Украйна. Ние, като член на НАТО и ЕС, трябва да им предоставим оръжие и военна помощ.

Контрааргументът е, че ако го направим, Русия ще ни сложи по-нагоре в списъка с неприятелски държави. Турция обаче дава военна помощ, а дори не е в списъка. Ние сме", разказа за личната си гледна точка Василев.

"Имахме дискусии в МС и в коалиционен съвет. Реши се, че можем да предоставим всякакъв друг помощ. Това, според мен, е нормалният начин да се вземат такива решения", каза още финансовият министър.

"Може много да се говори за правителството и НС, но аз ги смятам за отражение на българското общество. Имаме и дясната страна, и лявата, както и центристката от страна на "Продължаваме промяната", допълни още той.

"Имал съм разговор с премиера за личната ми позицията. Затова сега се изказвам така, че да е ясно, че говоря от лично име, а не на правителството. Премиерът трябва да говори от името на държавата. Това ме прави една идея по-свободен", допълни финансовият министър.

"Няма да позволим да се краде. Това е границата ни. Широко понятие, но доста ясно", отвърна той на въпрос на какви компромиси е склонно правителството.

"Андрей Гюров ще е следващият шеф на БНБ. Парламентът ще реши дали той или Любомир Каримански, номиниран от ИТН. Според мен г-н Гюров е по-добрият кандидат. Има докторат по финанси, работил е в много банки и се ползва с добро име.

Г-н Каримански също е работил в банки, но, доколкото зная, има противоречиви мнения за него", каза той за казуса с двамата номинирани за шеф на БНБ.