Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Участници в нея - представители на петролния бранш, са категорични, че единствено премиерът Кирил Петков е бил с тях

На 5 януари 2022 г. нито министърът, нито собственикът на “Инса” бяха там, вероятно става дума за лятото на 2021 г. по времето на служебното правителство, допуска един от присъствалите

Георги Самуилов - собственик и управител на “Инса ойл”, изпраща сигнал до главния прокурор, на когото “обръща внимание към определени действия на настоящия заместник министър-председател и министър на финансите Асен Василев” и предупреждава, че е възможно да се съдържат данни за престъпление.

“Разбира се, преценката дали това е така, или не, е изцяло на правораздавателните органи и прокуратурата”, пише Самуилов, който бе посочен директно от Асен Василев на 13 март 2022 г. като една от веригите бензиностанции, предизвикали паника и опашки сред клиентите.

Бизнесменът описва в своя сигнал среща на 5 януари 2022 г. между Асен Василев и представители на Българската петролна и газова асоциация. “След приключване на срещата министър Василев, без да има възникнала във връзка със срещата причина, поиска да остана, за да проведе личен разговор с мен”. Самуилов обещава на прокуратурата да даде детайли какво точно са си говорили двамата с финансовия министър, защото подозира, че съдържанието е провокирало следващите действия на държавата срещу “Инса ойл”.

“След личния ми разговор с министър Василев започнаха необосновани и с нищо непредизвикани действия спрямо фирмите от структурите на “Инса”, включително данъчни ревизии и проверки, които възприемам единствено като системен натиск и тормоз от страна на администрацията, на подчинение на министър Василев", пише Самуилов, който очевидно визира НАП. Собственикът на “Инса” е категоричен, че групата му е “изряден данъкоплатец” и надежден партньор на своите контрагенти и държавата.

Като тормоз пловдивчанинът приема медийните изяви на Асен Василев на 13 март 2022 г., когато в тв и радиоинтервю вицепремиерът директно посочва “Инса” като една от двете вериги, “вдигнали цените нагоре, без да има предпоставки за това”, а Комисията за защита на конкуренцията била обвинена, че не си върши работата. На следващия ден - 14 март, самата комисия започнала проверка за картел между “Инса” и “Сакса” заради повишението на цените.

Самуилов обещава публично да изложи позицията на своята компания и е убеден, че КЗК е образувала производство под давлението на Асен Василев, който ясно дал знак, че иска “подмяна” на нейните членове.

Според бизнесмена натискът срещу групата му няма да се ограничи само с проверки и ще има “неблагоприятно и дискредитиращо” действие върху цялата структура и персонала. Затова моли Иван Гешев да образува проверка и обещава съдействие на прокуратурата.

Какво точно се е случило на 5 януари? Асен Василев до този момент не дава детайли за тази среща и “24 часа” потърси информация от участници в нея. На 5 януари е имало среща в Министерския съвет на премиера Кирил Петков с представители на Държавния резерв и на две асоциации - на големите вериги и на малките търговци на горива. На нея не са присъствали нито вицето Асен Василев, нито Георги Самуилов.

Но е имало друга среща - в средата на август 2021 г., когато петролният бизнес наистина е бил на среща с Асен Василев, но в качеството на служебен финансов министър. След нея Василев наистина е поканил Самуилов на допълнителна среща, но поканата е отправена пред всички присъстващи.

 

Георги Самуилов
Георги Самуилов