Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разходки на чист въздух, здрав сън и растителна храна с повече кълнове помагат

Всеки очаква с нетърпение пролетта – време на обновяване и раждане на нов живот, когато заедно с природата човек се оживява и бърза да забрави за студовете. Мечтае за топло слънце и свежа зеленина.

Понякога обаче хубавото време може да е свързано с истинско изпитание за мнозина, защото с първите топли дни хората често се сблъскват с липса на витамини, стрес, депресия, лош сън и настинки. Как става така, че човек, който с надежда и оптимизъм е чакал пролетта, започва да се чувства зле при нейното настъпване? Каква е причината за пролетните несгоди, дискомфорт, апатия, потиснатост и влошено здравословно състояние?

Хиповитаминоза (авитаминоза)

През пролетта тялото ни започва да усеща липса на ресурси. Това е една от най-честите причини за пролетната унилост. Дефицитът на витамини, особено на витамин С, обикновено води до понижаване на имунитета, в резултат на което тялото отслабва, а намаленият имунитет пък води до забавяне на метаболизма. Човекът започва да се оплаква от апатия, слабост и загуба на апетит. Дефицитът на витамини и минерали рано или късно ще доведе до различни инфекции и податливост на вируси, а слабият имунитет ще създаде условия за обостряне на различни здравословни проблеми.

Всички полезни микроелементи и витамини попадат в организма с храната, като повечето от тях се съдържат в зеленчуците, плодовете и ядките. Но тези продукти, които се продават в магазина през пролетта, губят почти всичките си полезни вещества по време на транспортирането и престоя в складове. А цените са високи по това време, така че хората са склонни да ограничават консумацията на плодове и зеленчуци. Така започва да се развива хиповитаминоза.

През зимата постепенно се изчерпват - освен запасите от витамини - и основните минерали. Дори многобройните консерви, туршии, компоти, с които хората се подготвят за студените месеци, не могат да спрат този процес.

И тъй като няма с какво да се компенсира липсата им, възникват предпоставки за отслабване на имунитета, липса на енергия, намалена работоспособност, загуба на сила, сънливост и влошаване на настроението.

Обездвижване и липса на активност

През зимния сезон хората се движат по-малко, предпочитат да стоят повече у дома на топло и това е друг фактор, който може да обясни пролетната потиснатост. Поради обездвижването тялото започва да трупа умора и килограми. И дори радостта от пролетните разходки и наближаващите топли дни понякога не може да премахне депресивното настроение, апатията, летаргията и неприятното усещане за схванатост и болка в мускулите.

Резки промени на атмосферното налягане

Междусезонните колебания на атмосферното налягане в края на зимата и началото на пролетта са особено осезателни за метеопатите, по-възрастните и хората с проблеми. Те се усещат по-силно от тези, които страдат от хипотония или хипертония. От друга страна, доста здрави хора през пролетта също могат да се оплакват от често главоболие и влошаване на самочувствието като цяло.

Как да се помогне

на тялото

Добре е всички, независимо от възрастта, да се разхождат колкото е възможно повече на чист въздух, както и да увеличат физическата активност. Специалистите препоръчват да се създаде хранителен режим в съответствие с потребностите на тялото, който да възстанови силите му. По-добре е хората да се съсредоточат върху растителна храна. Ценен източник на енергия са различните видове кълнове – жито, соя, люцерна, броколи, сминдух. Те са прекрасен продукт, който може да достави необходимите хранителни вещества през пролетния сезон.

Ако е възможно да промените климата и часовата зона – това е отлично решение, което може да даде бърз терапевтичен ефект на цялото тяло.

Не поемайте товар, който не можете

да понесете

Добре е хората да се активират през пролетта, но понякога е по-разумно да се избягва физическото и психическо претоварване. Обикновено психо-емоционалните сривове се появяват при тези, които често изпитват физическо или интелектуално претоварване.

Опитайте се да контролирате настроението и емоциите си. Ако прецените, че е необходимо, идете на консултация с психотерапевт. Препоръчва се да създадете за себе си както физически, така и емоционален мир. И ако изпитвате излишък от енергия и емоции, тогава се погрижете да ги изразходвате разумно, с удоволствие.

На първо място може да увеличите физическата активност, но не пренебрегвайте други хобита, като различни занаяти, изкуства - всички те ще са от полза за тялото.

Справяне с пролетната сънливост

Няма нужда човек да се съпротивлява, когато дрямката го налегне. Много е полезно да се дремва дори само 5 - 10 минути или просто да се поседи на бюрото с глава, подпряна на ръцете. Изненадващо е как за толкова кратко време човек усеща прилив на бодрост, а тялото получава освежаващ импулс. Е, ако има възможност да се подремне в легнало положение, това е по-добре. Основното нещо е да не се прави след вечеря, за да не се наруши нощният сън. Преди лягане е полезно да се пие чай от мента, маточина и глог.

Сутрин може да се приема елеутерокок, левзея и родиола розея.

През пролетта не бива да се консумира черен и зелен чай, дори жителите на Поднебесната поставят само 5 листенца в чаша, след което ги заливат с вряла вода и пият топлия чай през целия ден, за да се сгряват.

Много е полезно да се прави проста гимнастика за раздвижване.

Понякога сривът в настроението може да бъде свързан с някои сериозни смущения във функционирането на тялото. Неправилно функционираща щитовидна жлеза или недостатъчно желязо в кръвта например може да причини усещане за умора. Възможно е да има и други медицински причини, така че е по-добре човек да не се самолекува, а да потърси лекарска помощ.