Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОРИС РОМАНЧЕНКО
БОРИС РОМАНЧЕНКО

96-годишен мъж, оцелял от Холокоста и преживял ужаса на четири нацистки концлагера по време на Втората световна война, е бил убит при руска ракетна атака в Украйна, съобщи в. “Дейли мейл”.

Борис Романченко е загинал в апартамента си след попадение на руски снаряд в жилищна сграда в Харков. Той бе легенда, тъй като бе оцелял в Бухенвалд, Мителбау-Дора, Пенемюнде и Берген-Белзен – конвейерите на смъртта, създадени от Хитлер.

“Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на Романченко. Скърбим за загубата на близък приятел. Пожелаваме на неговия син и внучка, които ни донесоха тъжната новина, много сили в тези трудни времена”, обяви в съобщение мемориалната фондация “Бухенвалд и Мителбау-Дора”, която подкрепя образованието около Холокоста.

Романченко беше дългогодишен заместник-председател на Международния комитет “Бухенвалд-Дора” в Украйна и редовно участваше в мемориални и възпоменателни церемонии.

Директорът на фондация “Бухенвалд-Дора” Йенс-Кристиан Вагнер каза, че възрастният мъж не се е отдалечавал от апартамента си в продължение на месеци от страх да не се зарази с коронавирус още преди започването на руската инвазия.

Борис Романченко е роден на 20 януари 1926 г. в Бондари, близо до град Суми, в Североизточна Украйна. Въпреки че

не е евреин,

той е пленен

от германски войници, когато е бил само на 16 години и е депортиран в германския град Дортмунд през 1942 г., където е принуден да извършва тежък труд под земята. Това било част от нацистката тактика за сплашване срещу украинското население по онова време.

Борис Романченко заедно с петима други бивши затворници говори пред мемориала на концлагера Бухенвалд във Ваймар, Германия.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Борис Романченко заедно с петима други бивши затворници говори пред мемориала на концлагера Бухенвалд във Ваймар, Германия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Той прави неуспешен опит за бягство през 1943 г., след което е арестуван и е изпратен в концлагера Бухенвалд. Освен това обаче Борис прекарва време и в лагера Мителбау-Дора, както и в Берген-Белзен и Пенемюнде, където затворниците били принудени да строят ракетите Фау-2, които са от

историческо значение за

нацистките военни служби

Това били първите балистични ракети с течногоривен двигател в света и се използвали от Вермахта за обстрел на цели във Франция, Великобритания и Белгия през последните етапи на Втората световна война.

Въпреки ужасните условия, Романченко успява да оцелее три години в ръцете на нацистите.

На церемония през 2015 г. той рецитира клетва на руски език, споделяна от оцелелите от лагера, която стана известна като Клетвата на Бухенвалд. Романченко е завършил с обещанието: “Да изградим нов свят на мир и свобода, е нашият идеал”.

Голям отзвук предизвика и снимка на 96-годишния мъж, облечен в сини и бели ивици на концлагерист, и застанал пред скандалната фраза Jedem Das Seine, която е изписана на портите на Бухенвалд. Тя може да бъде преведена по няколко начина - “Всекиму своето” или “Всекиму каквото е заслужил”. Фразата е

цинично използвана

от нацистите

заедно с “Работата те освобождава”, докато са убивали милиони евреи. Според създадена мрежа за помощ на хора, които са били пленени в тези лагери, в Украйна все още живеят около 42 хил. оцелели от нацистките престъпления.

През февруари, когато започна руската инвазия, Вагнер предупреди, че украинците, оцелели от Холокоста, в източната част на страната са изложени на риск.

Той каза, че войната е “особено трагична за оцелелите украинци, които страдаха заедно с руските затворници в концлагерите и които сега седят в убежището за въздушни нападения и са застрашени за живота си от руски бомби”.