Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидия Даскалова
Лидия Даскалова

За плюсовете и минусите на 100-те дни на кабинета “Петков” и за политическите ефекти на ареста на Бойко Борисов попитахме политолога Лидия Даскалова:

1. Оценката ми за 100-те дни на правителството е между 4.50 - 5.00.

Ситуацията, в която се намира коалицията, е изключително тежка. И преди съм казвала, че самият състав на правителството предполага предизвикателства - 4 партии, от които две нямат никакъв управленски опит, една има, а четвъртата - "Демократична България" - донякъде.

Стоте дни минават така, както имаше заявка да бъдат, а именно - в опити за най-различни реформи, като например заявката за съдебната реформа и закриването на специализираните съдилища - всичко това се следва.

Проблемът е, че коалицията завари една изключително тежка здравна, икономическа, а сега и международна обстановка. Всъщност военните действия на Русия в Украйна усложниха още повече нещата, защото

изкристализираха

различията

между отделните партньори. Това бе един от случаите, в които коалицията гласува по различен начин. Макар и да приеха единна позиция, в една от частите, касаеща позицията на България, БСП гласува по различен начин.

Има партии, които са за абсолютна ненамеса от страна на България, тоест да не бъдат изпращани никаква военна техника, оръжия и боеприпаси. Други пък са на обратното мнение. И тук се проявяват различия, каквито не видяхме например при справянето със здравната криза.

Мисля, че предвид всички тези фактори това правителство удържа положението. Въпросът е доколко ще издържи на натиска както по отношение на вътрешните боричкания, така и по отношение на външния натиск от страна на “Възраждане” и ГЕРБ. Натиск, при който едните търсят своето място под слънцето, а другите се опитват да се задържат, въпреки че усещат, че корабът потъва.

Като експертиза този състав на правителството има сили. Но слабостта на тази коалиция може да дойде от вътрешните боричкания и от факта, че трябва да имат вътрешен диалог.

Тоест преди някой да излезе да говори, това трябва да бъде съгласувано вътрешнокоалиционно. В момента, в който диалогът се скъса, стават такива неразбирателства. Така че ако имат слабо звено, това е вътрешната комуникация между партиите.

2. Трябва да отбележим, че всеки такъв медиен скандал доста олеква, ако няма резултати.

И би се върнал

като бумеранг,

ако няма след това ясни сведения какви доказателства са събрани. Обикновените граждани черпят информация за случилото се по живите включвания във фейсбук и медиите, което не е правилно.

Ясно трябва да се каже, че си има процедура за водене на разпит и за събиране на доказателства. Гледам обаче по-скоро позитивно на това, което се случи, защото чисто символично се показва как лица във властта, без значение бивши, сегашни или бъдещи,

не са

недосегаеми

Това беше немислимо преди време. В крайна сметка хора, които толкова дълго време бяха олицетворение на недосегаемост, се оказа, че отговарят пред закона, както всеки друг обикновен гражданин. И така и трябва да бъде. Но съм против да се правят зрелища и да се търси вендета, ако те не опират върху доказателства.

Естествено, че това ще консолидира ГЕРБ, но те нямат друг избор. Още преди изборите беше ясно, че ГЕРБ ще бъде в изолация. Със своя вот народът избра такова партийно представителство, с което показа, че не желае ГЕРБ да управлява повече. И сега единственото, което могат да направят, е да се консолидират и да посочват грешките на управляващата коалиция.

Но по начина, по който действат, освен да консолидират самата коалиция, друг резултат едва ли може да се очаква. Нападателността на ГЕРБ едва ли ще разклати коалицията, защото те в момента се държат като удавници на потъващ кораб.