Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Кирил Петков слива твърденията на Васил Божков  за подкупи и непостъпил половин милиард лева от хазарта в бюджета с нов одитен анализ за проблеми с контрола на парите от Брюксел

 За премиера е “умопомрачително”, че прокуратурата не е направила досъдебно производство след обвиненията на най-богатия българин

 МВР пусна, но изтри съобщението, че арестите на премиер, министър и ПР са “мащабна акция с Европейската прокуратура” по 120 преписки

 Истинската опасност е може би Евросъюзът да реагира драстично за харченето на средствата у нас

Три паралелни сюжета с подозрения за корупция и злоупотреби изстрелват “по неотложност” в четвъртък вечер МВР на адресите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Първият е все още публично неогласен доклад на Изпълнителната агенция “Одит на средствата от Европейския съюз”, който според неофициална информация е бил завършен в сряда вечерта.

Вторият са 120-те сигнала за злоупотреби с европейски средства, за които споменава в четвъртък при своето посещение в София Лаура Кьовеши.

Третият е старият доклад от 2021 г. на Агенцията за държавна финансова инспекция към министъра на финансите, поискан от Специализираната прокуратура. Той установява липси на близо половин милиард лева, които не са събрани като такси от хазартна дейност - закритата вече Национална лотария на Васил Божков след промяна в закона.

Кирил Петков в понеделник говори за два от сюжетите и волно или неволно ги свърза в един - твърденията на най-богатия (до-скоро) българин, че е давал подкупи на висши представители на ГЕРБ, както и за съществуването на доклад в Министерството на финансите, който сигнализирал как са се одитирали евросредствата в България.

Според самия премиер от него става известно, че за над 90% от европарите, които са били под контрола на финансовото министерство,

в процедурите е имало само една кандидатстваща фирма

За този доклад на Изпълнителната агенция “Одит на средствата от Европейския съюз” “24 часа” съобщава в своя съботен брой на 19 март в материала, в който източници от МВР обясняват неофициално какво е предизвикало “неотложността” в полицейската акция.

Бойко Борисов при освобождаването си
Бойко Борисов при освобождаването си

Бившият премиер вече е на свобода след 21 часа на пейката в ареста, след като е обяснил, че нищо не е иззето от дома му в Банкя, а са били “разтършувани и кошчетата” на двамата му внуци. Пиарът на ГЕРБ е обявила пред журналисти, че в обиска от жилището ѝ са иззети рекламни предизборни материали, а бившият финансов министър си тръгва от ареста без изявления пред журналистите и емоционалните партийни симпатизанти.

Очевидно трите паралелни сюжета се сливат и за самото МВР,

което първо обявява в четвъртък вечерта, че арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са мащабна съвместна акция с Европейската прокуратура заради 120 преписки. Появява се и неофициалната информация, че освен трите знакови лица на ГЕРБ е арестувана и Менда Стоянова, дългогодишен фактор в партията и председател на бюджетната комисия в парламента, както и бизнесмени, близки до доскоро управлявалата политическа сила. “24 часа” намира Менда Стоянова в дома ѝ - притеснена, но не и арестувана. Не се потвърждава детайлът със задържани представители на едрия бизнес.

По-късно в сайта на “24 часа” източници от МВР уточняват, че акцията е по две направления - Васил Божков и твърденията му от Дубай и строителството на “Хемус”, но и по двете няма средства от Брюксел.

Васил Божков
Васил Божков

МВР изтрива от сайта собственото си съобщение, което обвързва задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова със 120-те сигнала за злоупотреби с европейски пари.

Според “Труд” в понеделник причината да изчезне тази връзка била, че Лаура Кьовеши научава за акцията в четвъртък някъде между София и Киев и е последвала реакция на Европейската прокуратура.

Преди часове в лаконично съобщение от офиса на Кьовеши бе потвърдено, че “разследват измами с европейски средства от висши публични служители” в България, но без да дават детайли. (Виж пълния текст по-долу.).

Затова най-вероятно обяснението за “неотложността” на арестите трябва да се търси в доклада за одит на средствата от Европейския съюз. Един от големите проблеми, които от “Продължаваме промяната” артикулират за своето управление, е, че

кадри на ГЕРБ продължават да управляват вторите и третите етажи в различните министерства

и държавни институции. Според източници от МВР със съдържанието, което визира периода на Влади Горанов като министър, са се запознали в четвъртък премиерът Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и вътрешният Бойко Рашков.

Вероятно е имало притеснение, че анализът на Изпълнителната агенция “Одит на средствата от ЕС” и на дирекция “Национален фонд” при Министерство на финансите, че са открити систематични дефицити и липса на контрол на парите по еврофондовете, може да стигне от чиновници, близки до ГЕРБ - партията, която е в опозиция и бизнес кръга, който се е възползвал от тези проекти. Затова и МВР е решило до действа изпреварващо, за да не изчезнат доказателства по този одит. Друг е въпросът, дали един бивш премиер и бивш финансов министър биха държали в домовете си подобни документи.

Експерти по европейски проекти, до които “24 часа” се допита, напомнят обаче, че Европейската комисия в Брюксел, а не българското финансово министерство акредитира одитния орган. И ако е имало проблеми с управлението и контрола на средствата, ЕК много по-рано би трябвало да е реагирала. Въпрос на време е официално Брюксел да посочи какво се случва, ако наистина става дума за подобен систематичен проблем в продължение на години.

Анализът на одитната изпълнителна агенция се появява в момент на война, но и когато България прави пореден опит да получи одобрение за 12-те милиарда лева по плана за възстановяване и се готви новият програмен период за евросредства. Може би опасността да спре финансирането от Брюксел е провокирало Кирил Петков и Асен Василев да действат спешно, а Бойко Рашков “неотложно”.

В понеделник “Афера” публикува показанията на премиера, които той пише като свидетел по дело за изнудване. “24 часа” попита прокуратурата дали става дума за автентичен документ, но оттам заявиха, че не могат да потвърдят.

В показанията си той първо казва, че на 16 март по негова покана в Министерския съвет се е провела среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. В хода на срещата разговаряли с нея “за казуса, свързан с информацията, подадена от Васил Божков във връзка с неговите твърдения, че бил изнудван от Борисов, Арнаудова и Горанов”. Петков изразил загриженост за адекватната реакция от българската прокуратура.

Допълнително в деня, когато се срещнал с Кьовеши, той бил получил и “доклад със задълбочен анализ от Министерството на финансите” за дейността на агенцията за одит на средствата от ЕС, която е към ведомството. В него се казвало, че имало системни дефицити в управлението и контрол, когато Горанов бил финансов министър.

Кирил Петков и в понеделник продължи да говори за единия от трите казуса, провокирали арестите - “Васил Божков”.

Българският данъкоплатец е платил над половин милиард лева за тишината на прокуратурата.

За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство

заради изнесеното от Васил Божков,

коментира министър-председателят след инспекцията на строителството на газовата връзка с Гърция.

Няколко неща са много странни. От година и нещо се знае, че има такъв случай - има явна, публична информация, господин Божков го каза на кого ли не и за мен е умопомрачаващо българската прокуратура дори да не направи досъдебно производство, да не направи един скайп разговор и да го разпита. Васил Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света - някой човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени лица, иска да признае за това, а от другата страна има прокуратура, която казва, че не се интересува, скайп връзките не са начинът за разпит, убеден е Петков.

Шефката на европейската прокуратура Лаура Кьовеши и
премиерът Кирил Петков на срещата у нас.
СНИМКА: Архив
Шефката на европейската прокуратура Лаура Кьовеши и премиерът Кирил Петков на срещата у нас. СНИМКА: Архив

Тук в историята се появяват имената на две дами. Според “Труд” Теодора Георгиева, която е представител на България в Европейската прокуратура, е придружавала Кьовеши в кабинета на премиера, а Елена Попова, един от 9-те делегирани европейски прокурори, е провела нерегламентиран разпит с укриващия се в Дубай Васил Божков.

Не е ясно дали Попова е провела разпит по видеоконферентна връзка, който действително е възможен у нас и се прилага от българските съдилища.

На интернет страницата на ВСС дори има и детайлен наръчник как точно се провежда. Едно от основните неща е, че не е достатъчно само нашата страна да иска видеоконферентна връзка, но и отсрещната - в случая Обединените арабски емирства, активно да съдейства. Това е така, защото разпитваният не може да стои в дома си и да води от своя компютър разговор с прокурор или съдия, а трябва задължително да бъде в съдебна зала.

Ако и когато Европейската прокуратура даде детайли, ще е ясно дали и как Елена Попова е разпитала Васил Божков.

За Кирил Петков щетата за половин милиард в бюджета от невзетите такси от Националната лотария и европроектите, концентрирани в “много малък брой фирми”, показвал, че Одитният отдел под ръководството на Горанов не си е свършил работата. В този държавен орган правителството имало човек, който бил “готов да каже, че е корумпирал”.

“Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства”, обяснява българският министър-председател защо е станал свидетел срещу един от предшествениците във властта.

 

От Кьовеши: Разследваме измами на висши служители

Европейската прокуратура разследва измами с европейски средства от висши публични служители, но не може да даде детайли, съобщиха от институцията. Оттам бяха обещали, че ще излязат със съобщение, след като миналата седмица ги потърсихме и разговаряхме с говорителката на шефката на Европрокуратурата Лаура Кьовеши - Тине Холевьот.

Ето и съобщението на Европейската прокуратура:

Европейската прокуратура потвърждава получаването на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители. Разследванията продължават. Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията. Ако допълнителна информация би могла да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна.