Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Най-накрая се действа! Което е една много хубава стъпка. Това бе първия коментар на вицепремиера и финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента.

Като се гледа лицата, които са задържани, изглежда, че най-накрая се действа по сигнала на г-н Божков и по доклада на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) от миналото лято. АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов, каза Василев. Той разказа, че това е било изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не са били предприети никакви действия да се защитят тези милиони на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че има една поне малка стъпка в тази посока, допълни вицепремиерът.

Василев не можа да каже защо премиерът Кирил Петков е разпитван.

Но се радваме, че тези действия, макар и късно, се предприемат, коментира той. За да има политическа чистка, трябва някое от тези лица да е във властта, а никое не е. Репресия е, когато студентите ги бият зад колоните на НС, когато оковеш в белезници човек и го държиш 5 часа на площада да го гледат всички. Снощи такива кадри нямаше, защото полицията си върши работата по закон, каза още Василев.

Той отрече твърденията, че се действа сега, за да се прикрие нещо друго - зърното, оръжия. Какви оръжия? Държавата не може да даде и един пирон без подпис на Министерството на финансите. Такова искане не е постъпвало под никаква форма, каза вицепремиерът.

Запитан дали ще има още арести, Василев отговори: Това трябва да кажат МВР. Възможно е, ако са нарушили закона.

Като страничен наблюдател - до момента това, което виждам, е, че законът е спазен. Има 24-часова мярка, тя е наложена по нормалния ред, няма полицейско своеволие по арестите - да хвърляш някого по очи и да каваш - ти си престъпник. Няма изтекли кадри от МВР как разни хора се унижават и арестуват. Законът е спазен до буквата, категоричен бе Василев.

Запитан за твърденията на мъжа на Севдалина Арнаудова, че арестът е станал пред очите на детето й, той обясни: Когато дойдат да ви арестуват у вас, вие имате, доколкото разбрах, г-жа Арнаудова е говорила почти половин час по телефона, преди да бъде арестувана. Не е някой да е разбил вратата и да е сложил белезници пред очите на детето. Тя половин час си е говорила пред медиите да казва, че претърсват къщата й.

Хайде да спрем с този рефрен за репресии. Такива няма, има нормални полицейски действия. Такива действия - спомняте си какво се случи с бившия президент на Франция Саркози, виждате какво се случва с Курц в Австрия - най-накрая влязохме в Европа, заяви Василев.