Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков говори в Народното събрание
Кирил Петков говори в Народното събрание

Държавното обвинение издирва има ли и частни купувачи на програмата за подслушване

В ДАНС няма данни българските служби да използват софтуера “Пегас”. Това обяви премиерът Кирил Петков в парламента в петък. Часове по-рано прокуратурата започна проверка дали в службите не ползват “Пегас”, както и дали е продаван на пазара у нас, за да го ползват частни лица.

Софтуерът стана известен след разследване на международен консорциум от журналисти миналото лято. То показа, че има списък с над 50 000 телефонни номера от 45 държави по света, които са били шпионирани през последните 5 г. Сред тях се оказаха и френският президент Еманюел Макрон, както и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел.

По-късно Израел създаде комисия, която да разследва дали полицията незаконно е подслушвала общественици и журналисти. В случая се появи и българска следа. Оказа се, че израелската компания има офис у нас.

Израелският вестник “Аарец” съобщи за доклад на кредитната компания “Мудис”. В документа се описва, че компанията производител има офиси в Кипър и България с общо 750 служители.

Фирма обясни, че е изнасяла програмата според експортните правила на България, Израел и Кипър.

“NSO Group взема сериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството”, заявиха преди време от фирмата пред “Гардиън”.

И дори се заговори, че софтуерът може да е използван за незаконно следене и подслушване на граждани. А вчера прокуратурата обяви, че започва проверка по случая.

От държавното обвинение съобщиха, че е изискана информация от Бюрото за контрол на СРС, също от ДАНС, ДАТО и други структури на специалните служби. Проверява се още дали софтуерът е продаван и предоставян у нас и на кои структури.

“Леко изненадващо е. Чух за този казус още през лятото. Защо сега, толкова месеци след първоначалната информация, се сезира прокуратурата. Но ако има наистина такова подслушване, аз ще съм първият, който ще подкрепи разследване по случая”, коментира Петков.

“Напоследък прокуратурата действа по доста интересен и странен начин. Искат да им даваме информация, въпреки че тя е публична. Аз много се надявам да не е пиар ход, а наистина искат да направят промяна, но се съмнявам”, допълни той.

Според Петков мотивите за оставката на главния прокурор Иван Гешев са ясно изразени. Ако напуснел поста, щял да направи услуга не само на всички, но и на себе си.

На въпрос не се ли притеснява, че Гешев може и да “надживее” мандата на правителството му, Петков каза: “Не изпитвам никакъв страх колко време ще продължи мандатът ни, а какво ще свършим”.

“Инструктирал съм службите да правят проверки на всички сигнали, които получават. За първи път от много време те работят свободно. Дал съм им пълни правомощия да разследват всичко, независимо от коя партия или кръг.

Явно сме засегнали големи интереси с разследването на “Булгаргаз” и някакви контрагенти страдат”, коментира Петков.

Софтуерът “Пегас” е разработен от израелската технологична компания NSO Group. Създаден е, за да бъде използван от правителства и държавни агенции, които следят терористи и престъпници. Той може да се инсталира дистанционно и остава незабележим за собственика на мобилното устройство. Програмата може да хакне както смартфони, работещи с “Андроид”, така и айфони.

Собственикът на апарата не разбира, че телефонът е заразен, а всичко, което прави с него - разговори, чатове, местоположение, се предава в реално време. Смята се, че “Пегас” е разработен така, че камерата и микрофонът на телефона да се включват, без ползващият да разбере.