Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Забърква президентката във финансови афери, рекетира компании да даряват във фондациите

Прикрити в сумрака на сянката, дискретни актьори на световната сцена дърпат тайните нишки на историята. Наричат ги задкулисни играчи, съветници, сплетници, сиви кардинали.
Тези хора са пресметливи, хитри, находчиви, имат силна интуиция, която им помага да решават трудни проблеми и лесно да заобикалят подводните камъни. Те не могат да обяснят на какво се базира решението им, но почти винаги то се оказва правилно и е взето в точния момент.
Влиянието им е огромно, а средствата, които използват за манипулиране на обществото – неизброими.

Един от най-ярките скандали, свързани с явлението "сив кардинал", е от декември 2016 г., когато първата жена - президент на Южна Корея, Пак Кън Хе беше подложена на импийчмънт. В резултат на това през март 2017 г. беше отстранена от власт. През пролетта на 2018 г. тя беше осъдена на 24 години затвор за злоупотреба с власт и корупция и на още 8 години за намеса в парламентарни избори.

Общо присъдата на Пак Кън Хе беше 32 години, а причината тя да е толкова тежка е парадоксална – в корупционен скандал е замесена нейна близка приятелка.

Чой Сун Сил

(родена през 1956 г.) е истинско сиво величие

в обкръжението на президентката и неслучайно я наричат корейския Распутин.

По време на управлението на Пак Кън Хе тя получава огромни средства от корпорации под прикритието на дарения, намесва се в правителствената политика, получава достъп до поверителни данни и оказва огромно влияние върху лидера на страната.

В същото време Чой Сун Сил не е заемала нито една висша длъжност освен "поста" на най-добрата приятелка на президентката. Чой е обвинена, че е използвала близката си връзка с нея, за да оказва натиск над компании, включително гиганта Samsung, с цел те да даряват милиони долари за две неправителствени фондации, които тя контролира.

"Вината на обвиняемата е сериозна", заключи съдията, като добави, че Чой Сун Сил е капитализирала своите "дългогодишни лични връзки" с Пак Кън Хе, за да рекетира и да се меси нашироко в държавните дела.

Пак Кън Хе губи майка си на

22 години

Това се случва при покушение над баща й - тогава президент на Южна Корея. Мъжът, който трябвало да застреля политика, докато той изнася публична реч, не го уцелва: вместо в него куршумът попада в съпругата му и я ранява смъртоносно. На погребението Пак Кън Хе се среща с Чой Тае Мин, бащата на Чой Сун Сил.

По това време той е лидер на секта, известна като "Църквата на вечния живот", която е смесица от будизъм и шаманизъм с елементи на християнство. Тае Мин внушава на Пак Кън Хе, че е сънувал майка й, която го помолила да се грижи за нея. Момичето повярвало и Чой се превръща в неин духовен наставник, а неговата дъщеря Сун Сил става нейна близка приятелка.

Приятелството оцелява през десетилетията

и продължава през годините на президентството на Пак, но един ден стар таблет със секретни документи и подбор от чернови на нейни собствени речи попада в ръцете на журналисти. Таблетът принадлежал на Чой Сун Сил. Това дава повод за разследване, в резултат на което се оказва, че тя не само е коригирала изказванията на президентката, но и постоянно й е давала съвети, получавала е поверителна информация и я е използвала в своя полза.

"Приятелката" оглавявала няколко благотворителни фондации и насърчавала корпорациите да даряват средства за тях, но тези милиони били изтеглени чрез еднодневни фирми и изтичали в джобовете на Сун Сил и нейните сътрудници. По-късно стават известни и други корупционни престъпления. Освен това се твърди, макар и необосновано, че Сун Сил е практикувала шаманизъм, а Пак е вземала важни политически решения въз основа на тези гадания.

Дали това е вярно, или не, не се знае със сигурност, но измамата с финанси и документи е доказана много бързо, така че Сун Сил като нейна приятелка отива в затвора. Тя е осъдена на 20 години по обвинения в корупция.

Кои са останалите знакови сиви кардинали, четете тук, тук, тук и тук.